Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

9 tipov ako vyčistiť chladničku

Chladnička predstavuje neoddeliteľnú súčasť každej kuchyne, a práve z toho dôvodu je čistenie mimoriadne dôležité. Čistiť chladničku by ste mali nielen z hygienických dôvodov, ale aj preto, aby ste čo najviac predĺžili jej životnosť. Ak neviete ako na to, prinášame vám 9 tipov ako vyčistiť chladničku rýchlo, efektívne a najmä jednoducho.

Ako vyčistiť chladničku.

Prečo je potrebné čistiť chladničku?

Dodržiavať pravidelnú frekvenciu čistenia chladničky je potrebné z viacerých dôvodov. Zabránite tvorbe plesní, zamedzíte vzniku zápachu a samozrejme udržíte chladničku hygienicky nezávadnú. Aj keď to nie je viditeľné na prvý pohľad, chladničky môžu byť kontaminované baktériami, ktoré sú prítomné v surových potravinách. A to nie je všetko. V čistej chladničke nebudú vznikať nepríjemné zápachy.

Náradie potrebné k čisteniu chladničky

Na čistiace práce budete potrebovať rukavice, obojstrannú hubku s mäkšou a drsnejšou stranou, bavlnenú handru, rukavice a vhodný čistiaci prípravok. Samozrejme nesmie chýbať vedro a ocot. Nepoužívajte čistiace prostriedky, ktoré môžu uvoľňovať škodlivé látky, ale uprednostnite radšej tie, ktoré nie sú abrazívne, netvoria penu a dajú sa ľahko opláchnuť.

Existuje viacero roztokov, záleží len od vašich preferencií, ktorý sa rozhodnete použiť:

  • Do vedra vlejte 3,5 litra vlažnej vody, pridajte prostriedok na riad a 2 šálky octu.
  • Vysypte do vedra približne pol hrnčeka jedlej sódy, pár kvapiek saponátu, šálku octu a zalejte 3,5 litrami vlažnej vody. Poriadne premiešajte.
  • Prípadne môžete použiť komerčný čistič na chladničky, či už do vody alebo na samotnú dezinfekciu.

Ako často je potrebné čistiť chladničku?

Či už vlastníte samostatné chladničky alebo chladničky s mrazničkou pravidelné čistenie je nesmierne dôležité. Vonkajší obal chladničky odporúčame čistiť pravidelne každý týždeň, pretože na povrchu môžu zostať zvyšky potravín, vytečená šťava a podobne. Komplexné čistenie vnútornej časti chladničky je dobré vykonávať aspoň raz za tri mesiace.

Čo sa týka mrazničky, jej čistenie vykonávajte minimálne raz za rok, ideálne v zime, keď mrzne, aby ste zmrazené potraviny mohli jednoducho umiestniť na balkón alebo za okno a mali istotu, že sa nerozmrazia.

Vyprázdňovanie chladničky pred čistením.

1. Čistenie chladničky začnite jej vyprázdnením

Ako prvé je potrebné odpojiť chladničku z elektrickej siete. Keďže pri čistení chladničky musia byť dvierka otvorené, ak by ostala pripojená do elektrickej siete, zvýši sa spotreba elektrickej energie. Následne ju môžete začať vyprázdňovať. Povyberajte všetko, čo sa v nej nachádza. Popri tom skontrolujte dátum spotreby pri balených potravinách. Ovocie a zeleninu preberte. Pokazené potraviny vyhoďte. Všetko ostatné, čo považujete za nezávadné vložte na dobu počas čistenia do termoobalu, aby ste zabránili teplotným zmenám alebo prípadnému pokazeniu.

2. Ako vyčistiť chladničku a jej odnímateľné časti

Všetky odnímateľné časti je najlepšie vybrať. Demontujte aj police, aby ste mali lepší prístup do rohov chladničky. Sklenené police nechajte chvíľu pri izbovej teplote, aby pri čistení náhodou nepraskli. Vyčistite ich v umývadle s prípravkom na riad, poriadne opláchnite a poriadne poutierajte.

Následne na dno chladničky rozprestrite uterák, ktorý bude zachytávať vodu pri umývaní, aby ste si nerobili zbytočnú prácu ak by voda pretekala.

Čistenie chladničky z vnútra.

3. Hĺbkové čistenie chladničky zvnútra

Vnútorný povrch chladničky predstavuje plochu, na ktorej sa hromadia baktérie z potravín, alebo tam môžu byť prilepené zvyšky z jedál. Práve z tohto dôvodu je potrebné hĺbkové čistenie chladničky s mrazničkou. Snažte sa vyhýbať abrazívnym prostriedkom, aby sa povrch nepoškriabal a nevznikli mikrotrhliny. Zaschnuté nečistoty nikdy nezoškrabujte. Stačí ak ich dostatočne navlhčíte aby povolili. Ak by to nepomohlo, môžete použiť kefku s jemnými štetinami. Po odstránení hrubých nečistôt vnútro poriadne poutierajte mäkkou handričkou namočenou v čistiacom roztoku.

Náš TIP: Na odstránenie hrubých nečistôt môžete použiť aj jedlú sódu zmiešanú s octom. Okrem toho, že si táto pasta poradí s čistením, zatočí aj so zápachom.

4. Nezabúdajte na použitie čistej vody

Pokiaľ používate na umývanie vnútra chladničky akýkoľvek čistiaci prostriedok, tak ju na konci nezabudnite ešte dobre umyť čistou vodou. Na stenách by mohli zostať stopy chemikálií, ktoré by sa mohli dostať do kontaktu s jedlom.

 

5. Nevynechajte ani tesnenie dverí

Tesnenie na dverách chladničky je mimoriadne dôležité lebo zabraňuje tepelným stratám. Avšak práve na tomto mieste sa hromadí najviac nečistôt a s prítomnou vlhkosťou sa môžu začať tvoriť aj plesne. Tesnenie pretrite vlhkou handričkou namočenou vo vode so saponátom. Ak je veľmi znečistené, vezmite si na pomoc zubnú kefkujedlú sódu. Poriadne ho vyčistite, opláchnite a nakoniec poriadne osušte. Suché tesnenie po čistení môžete potrieť handričkou s niekoľkými kvapkami oleja. Vďaka oleju si materiál tesnenia dlhšie zachová svoju pružnosť a mäkkosť.

6. Očistite zadnú časť chladničky

Na zadnú stranu chladničky, kde sú umiestnené vonkajšie časti kompresora a výparníka, sa často zabúda. Keď sú tieto dôležité súčiastky obalené prachom, chladnička nie je schopná udržať správnu teplotu a môžu sa zvýšiť aj prevádzkové náklady. Pritom stačí tak málo. Odpojte chladničku z elektriny a zadnú časť jednoducho povysávajte. Nikdy nepoužívajte vlhkú handričku a ani žiaden čistiaci prípravok.

Ako vyčistiť odtok v chladničke.

7. Ako vyčistiť odtok v chladničke

Pri čistení chladničky nezabúdajte ani na odtokový kanálik. Je to drobný otvor umiestnený vzadu vo vnútri chladiaceho priestoru chladničky. Niektoré modely majú tento otvor zakrytý plastovou alebo gumovou zátkou. Ak je to aj váš prípad zátku jemne odstráňte. Predtým ako ho začnete čistiť sa uistite, že chladnička je odpojená od elektrickej siete.

Do odtoku nalejte roztok teplej vody s jemným čistiacim prostriedkom, aby sa vypláchli všetky nečistoty. Na tento úkon môžete použiť aj injekčnú striekačku. Preplachovanie vykonávajte dovtedy, kým voda voľne nepreteká otvorom. Následne odstráňte všetku prebytočnú vodu a nečistoty z odtokovej nádoby, ktorá sa zvyčajne nachádza pod chladničkou. Odtokovú nádobu vyčistite teplou vodou s octom, aby ste zabránili vzniku baktérií a zápachu.

Viete čo môže spôsobiť upchatý odtok v chladničke?

Odtok v chladničke predstavuje kľúčový prvok pre efektívne chladenie a zabránenie problémom spojeným s hromadením vody. Ak je upchatý má to za následok nasledujúce problémy:

Prvým znakom upchatého odtoku je prítomnosť vody vo vnútri chladničky. Keďže voda nemá možnosť správne odtiecť z chladničky začne sa hromadiť vo vnútri. Ak ju spozorujete okolo zásuviek alebo v priestore na zeleninu znamená to, že odtokový otvor je upchatý.

Ďalším indikátorom je nepríjemný zápach z chladničky. Upchatý odtokový otvor spôsobuje hromadenie stojatej vody a zvyškov jedla, čo v konečnom dôsledku vyvoláva nepríjemné pachy.

Znížená účinnosť chladenia je ďalším znakom možného problému s odtokovým otvorom. Upchatý odtok naruší chladiaci cyklus chladničky, čo má za následok tepelné výkyvy a zhoršený chladiaci výkon. Tento jav môže mať za následok rýchlejšie zhoršovanie kvality potravín uložených v chladničke.

Čistenie chladničky z vonkajšej strany.

8. Nakoniec sa vrhnite na čistenie chladničky zvonka

Možno sa vám to nezdá dôležité, ale aj zvonku sa na chladničke môžu usádzať baktérie z potravín alebo okolitého prostredia. Najohrozenejším miestom je rukoväť, na ktorú sa baktérie a nečistoty prenášajú priamo z rúk. To znamená, že ju nestačí utrieť len namokro, ale je potrebné použiť dezinfekčný prostriedok, ktorý odstráni baktérie ako aj choroboplodné zárodky a vírusy. Na tento účel je najlepším pomocníkom ocot. S roztokom vody a octu sa umývajú aj chladničky v profesionálnych kuchyniach.

 

9. Umiestnite police a vložte potraviny

Potom čo ste chladničku kompletne vydezinfikovali, môžete vrátiť police a priehradky naspäť na miesto a poukladať do vnútra aj potraviny. Chladnička by nemala byť ani príliš plná, ani príliš prázdna. Ak je zaplnená aspoň z dvoch tretín, šetríte energiou. Majte na pamäti aj fakt, že potraviny musia byť uložené tak, aby bola zabezpečená správna cirkulácia vzduchu.

Aby bola v chladničke zachovaná hygiena, nie je dôležité ju len pravidelne čistiť, ale aj správne skladovať jej obsah. Ovocie a zelenina by sa mali ukladať na nižších priečkach, mäso a ryby patria úplne dole v najchladnejšej časti. Navrchu, kde je o niečo teplejšie, by mali mať miesto mliečne výrobky ako aj čerstvo pripravené jedlá.

Vkladanie potravín do čistej chladničky.

Čistenie chladničky s funkciou No Frost

Aj chladničky No Frost je potrebné čistiť aspoň dvakrát do roka. Nemusíte mať obavu, údržba je ľahká a rýchla. Poličky a priečinky poumývajte mäkkou handričkou namočenou v teplej vode s octom. Týmto istým roztokom utrite aj vnútorné steny chladničky. Nevynechajte ani tesnenia. Keď všetko dôkladne vyschne, môžete povysávať zadnú časť chladničky. Nakoniec ju stačí opäť zapnúť a naplniť.

Náš tip na záver

Ak chcete, aby vám chladnička zostala po umytí dlho voňavá bez nepríjemných pachov, aromatizované potraviny ako napríklad cibuľu či cesnak, uskladňujte v uzatvárateľných nádobách. Keby ste však naďalej mali problém so zápachom, môžete do nej vložiť prírodné pohlcovače pachov ako napríklad:

  • pohárik s octom
  • citrónové plátky v miske s vodou
  • mletú kávu
  • malý tanierik s kypriacim práškom do pečiva

Súvisiace kategórie

Chladničky Mrazničky