Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

8 užitočných pomocníkov pre záhradkárov

Záhrada dá poriadne zabrať počas celého roka. Pre niekoho je to forma relaxu pre iného poriadna fuška. Našťastie existujú praktickí pomocníci, ktorí dokážu starostlivosť o záhradu poriadne zjednodušiť. Máme na mysli konkrétne typy záhradnej techniky, ktoré sa navyše dajú využiť aj počas celého roka. Ponúkame vám 8 záhradkárskych tipov, ktoré vám prácu okolo domu a v záhrade značne uľahčia.

Záhradné nástroje pre záhradkárov.

1. Záhradné nožnice, plotostrih alebo výkonný orezávač konárov na úpravu živých plotov a stromčekov

Každá zeleň si vyžaduje pozornosť počas celého roka. Dokonalý strih alebo odstránenie odumretých konárov docielite iba zostrihaním. Máte na výber tri možnosti . Prácu si môžete uľahčiť pomocou výkonného plotostrihu, orezávača konárov alebo môžete použiť klasické záhradné nožnice.
Klasické záhradné nožničky sú presne tým nástrojom, bez ktorého sa len ťažko záhradkár zaobíde. Štandardom sú ručné záhradné nožnice, ktoré sú dostupné v dvojčepeľovom alebo jednočepeľovom prevedení. Používajú sa všetky základné strihy rastlín, kríkov i stromov na prestrihávanie alebo zber. V prípade strihov konárov s väčším priemerom sú ideálnejšie dvojručné nožnice, ktoré prestrihnú aj konáre s väčším priemerom s menšou silou.
Dobrý plotostrih nielenže uľahčí prácu, ale ušetrí aj kopec času a energie. Vďaka pravidelnému strihu živého plota, okrasných stromov ako aj kríkov, podporíte ich zdravý rast a samozrejme aj požadovaný tvar. Na úpravu menšej záhrady úplne postačia akumulátorové nožnice na trávu. Nožnice sú vybavené dvoma rôznymi nožmi a sú ideálne na strihanie okrajov trávnika, tvarovanie a zastrihávanie krušpánu ako aj prerezávanie kríkov a drevín. Vďaka teleskopickému držadlu s nimi môžete pohodlne pracovať aj vo vzpriamenej polohe. Nožnice na trávu Fieldmann disponujú kvalitnými lítium-iónovými batériami, ktoré zaručujú prevádzku až 30 minút s dobou nabíjania akumulátora približne 4 hodiny.
Pokiaľ však máte veľkú záhradu a váš živý plot tvoria dreviny a ihličnany, ktoré majú hrubšie stonky, budete potrebovať výkonný plotostrih. Teleskopické nožnice na živý plot s elektrickým pohonom si poradia so strihaním a tvarovaním vysokých živých plotov. Teleskopickú rukoväť možno vysunúť až do dĺžky 250 cm. Pracujú s príkonom 450 W so 460 mm lištou so zubovou medzerou. Uhol strižnej hlavy možno nastaviť až na 8 pozícií. Efektívne a pohodlne upravíte horné aj horizontálne časti živých plotov do priemeru 16 mm jednoducho bez rebríka. Nechýba ani praktický ramenný popruh na jednoduchšiu manipuláciu.
Motorové píly v podobe šikovného prerezávača s výkonom 600 wattov sú ideálnym pomocníkom pri prerezávaní hrubších vetiev stromov ako aj na úpravu živých plotov. Vďaka teleskopickej rukoväti v dĺžke 2,6 m a možnosti nastavenia pracovného uhla reznej hlavy v 3 stupňoch sa s ním ľahko dostanete aj k ťažko prístupným vetvám. Akumulátorový prerezávač Fieldmann disponuje vodiacou lištou s dĺžkou 25 cm a kvalitnou pílovou reťazou značky Oregon.
Náš TIP: Ak chcete mať dokonalý tvar živých plotov najmä z tují vyskúšajte aku prerezávač. Jednoducho a rýchlo vykúzli tvar, ktorý chcete.

Muž držiaci v ruke výkonný plotostrih.

2. Spoľahlivá kosačka a vertikutátor na dokonalú starostlivosť o trávnik

Pokiaľ máte doma hoci len maličký kúsok trávnika, bez kosačky sa určite nezaobídete. Správny výber závisí najmä od veľkosti a tvaru vášho trávnika. Vybrať si môžete z výkonných motorových, cenovo dostupnejších elektrických, alebo praktických akumulátorových.
Aku rotačné kosačky ponúkajú vysokú mobilitu bez ťahania káblov a žiadne škodlivé emisie. Ich nevýhodami je obmedzená výdrž batérie, menšia šírka záberu a nutnosť dobíjania akumulátora. Kapacita akumulátora 2 až 3 Ah postačí na kosenie približne 350 m² trávnatej plochy.
Benzínové rotačné kosačky si vďaka vysokému výkonu poradia aj s veľkými záhradami a s rôznorodým terénom. Sú rovnako mobilné ako akumulátorové kosačky avšak sú ťažšie, hlučnejšie a so zložitejšou údržbou. Ich jedinou nevýhodou je produkcia emisií. Pohon všetkých kolies zabezpečí, že pri kosení nemusíte kosačku tlačiť a ide presne tam, kam chcete. Preto sa veľkej obľube tešia benzínové kosačky s pojazdom. Ak chcete posekanou trávou pohnojiť trávnik vyberajte si modely s mulčovaním. Praktickým doplnkom benzínovej kosačky je aj funkcia edge cutting, ktorá umožňuje kosenie popri obrubníkoch a plote.
Elektrické rotačné kosačky si hravo poradia s trávnikmi a menšími plochami zhruba do 600 m². Sú ľahké, pomerne tiché a ekologické. Jednoducho sa ovládajú a poradia si aj s kosením užších priestorov. Ich jedinou nevýhodou je napájací kábel, ktorý bude obmedzovať vzdialenosť, na akú môžete kosiť.
Popri kosení však nezabúdajte ani na vertikutáciu. Vertikutátory zbavia trávnik všetkých machov, buriny a odumretých častí. Vertikutáciu zaisťuje vertikutačný valec, na ktorom je umiestnených 16 nožov. Správna vertikutácia sa robí do hĺbky maximálne štyroch milimetrov avšak iba dvakrát ročne. Vo výbave vertikutátora nájdete aj prevzdušňovací valec, ktorý zaistí našuchorenie trávniku. Je osadený dvadsiatimi pružinami. Tento variant môžete používať približne raz za mesiac.

Muž kosí trávu s benzínovou kosačkou.

3. Kultivátor zabezpečí prevzdušnenú pôdu počas celého roka

Kultivátor dokáže robiť mnoho činností, ktoré sú spojené so starostlivosťou o pôdu. Kultivátory zeminu zrýľujú a rozrušia do hĺbky, aby sa do nej dostal dostatok vzduchu a mohlo dôjsť k dôkladnému premiešaniu s hnojivom alebo kompostom. To však zďaleka nie je všetko, pomôžu aj s efektívnym odstraňovaním buriny. Ľahko sa s nimi manipuluje a vďaka širokému záberu 40 cm budete mať pôdu spracovanú v rekordne krátkom čase. Kultivátor Fieldmann so šiestimi oceľovými nožmi s priemerom 20 cm zaistí  efektívne prevzdušnenie. Pomocou veľkých kolies a dlhému držadlu ho ľahko zvládnete ovládať aj pri práci na nerovnom povrchu.

4. Záhradný drvič vás zbaví akéhokoľvek záhradného odpadu

Práca na záhrade sa nezaobíde bez kopy odpadu. Hrozivo pôsobiaca kopa konárov rôzneho priemeru však môže rýchlo zmiznúť a následne ďalej poslúžiť pri pestovaní zelene. Na tento účel sú stvorené drviče konárov. Klasický drvič konárov alebo  štiepkovač? Na prvý pohľad ich od seba skoro ani nerozoznáte, avšak oba stroje pracujú na inom princípe a každý z nich je určený na trochu iný odpad.
Záhradný drvič konárov sa používa na spracovanie menších vetiev, olistených konárov ako aj na odpad zo zeleninových záhonov a opadané lístie. Je vybavený nožmi, ktoré rozsekajú biologický odpad na jemnú drť. Tá predstavuje ideálny mulč, ktorý chráni pôdu pred vysušením ako aj premočením a bráni rastu buriny.
Štiepkovač vyzerá takmer na nerozoznanie od drviča konárov. Líši sa iba rezným ústrojenstvom. Drevný odpad spracováva pomocou frézovacieho valca. S 2 800 W elektromotorom rozseká konáre a vetvičky s listami až do priemeru 44 mm na malé kúsky. Štiepka sa zhromažďuje v 60 litrovej nádobe a môžete ju využiť na mulčovanie alebo aj na kúrenie. Nechýba ani tepelná poistka, ktorá zabraňuje preťaženiu a následnému zničeniu stroja. S pomocou funkcie samovťahovania vám zaručí rýchle drvenie, či už sa jedná o mäkké materiály alebo tvrdé drevo.

Malý, praktický záhradný drvič konárov.

5. Praktický a účelný rebrík

Čistenie odkvapov, orezávanie stromov alebo umývanie okien? Veľa povinností okolo domu a záhrady sa deje vo výškach. Z toho dôvodu by vo vašej výbave určite nemal chýbať teleskopický rebrík. Disponuje unikátnym skladacím systémom s možnosťou úpravy schodíkov podľa potreby. Ponúka vysokú stabilitu pri roztiahnutí do maximálnej výšky 4,4 m so zaťažením do 150 kg. V zloženom stave má teleskopický rebrík Fieldmann minimálne nároky na prepravný priestor a zmestí sa do batožinového priestoru akéhokoľvek automobilu.

6. Vysokotlakový čistič sa postará o čisté okolie bez námahy

Dojem z upravených záhonov môžu pokaziť chodníky plné machu ako aj špinavá terasa. Na ich jednoduché odstránenie je ideálnym riešením vysokotlakový čistič. Vysokotlakové a parné čističe uľahčujú prácu a šetria čas pri umývaní veľkých plôch a zle dostupných miest. Sú nielen extrémne rýchle, výkonné, ale aj mimoriadne šetrné. V porovnaní s bežným umývaním so záhradnou hadicou spotrebujú sedemkrát menej vody za hodinu. Vďaka príkonu 1 400 wattov si hravo poradia aj so starou a zaschnutou špinou. Prívodný kábel s dĺžkou päť metrov zasa uľahčí manipuláciu, rovnako ako trojmetrová hadica.
Čím vyšší tlak, tým kvalitnejšie umývanie. Väčší prietok sa zase postará o rýchlejšie upratovanie. Čističe s tlakom 110 až 135 barov majú prietok 440 l/h. Čističe s tlakom 160 barov majú prietok 650 l/h. K štandardnému príslušenstvu vysokotlakového čističa patrí tryska, rotačná kefa, nádoba na čistiace prostriedky a rôzne hadice. Takže okrem čistého chodníka dokáže hravo zbaviť nečistôt fasádu, automobil, bicykel ale aj mnoho ďalšieho. 

Vysokotlakový čistič umývajúci drevenú podlahu.

7. Záhradný vysávač – nezbierajte ale vysávajte

K starostlivosti o záhony sa viaže bezpodmienečne aj upratovanie napadaných listov. Ak chcete mať svoju záhradu rýchlo a efektívne upratanú stavte na záhradné vysávače a fukáre na lístie, ktoré sú rýchlejšou alternatívou oproti hrabaniu hrabľami. Pomôžu vám s vysávaním lístia, pokosenej trávy ako aj drobných konárikov.
Vysávač lístia v závislosti od modelu môže disponovať vysokým príkonom až 2 600 W, ktorý v tomto prípade znamená aj vysoký výkon. Vysávač lístia dokáže lístie nielen odfúknuť, povysávať, ale dokáže ho aj podrviť. Vďaka drveniu sa do 45 l zberného vaku zmestí skutočne veľké množstvo nazbieraného materiálu. Sací výkon sa dá plynulo regulovať, čo uľahčuje upratovanie lístia z povrchov pokrytých štrkom či mulčovacou kôrou. Upratovanie záhonov tak zvládnete za chvíľu.

8. Doprajte si relax po dobre vykonanej práci so záhradným grilom

Ak použijete k úprave záhrady záhradné stroje, práca bude rýchlejšie ukončená a vám tak zostane viac času na oddych. Užívate si pobyt v záhrade či na terase s jedlami, ktoré budú pripravené zo sezónnych surovín záhrady. Grilovanie predstavuje aj dokonalý relax po skončení kosenia, čistenia záhrady alebo upratovania. Na našom webe nájdete mnoho grilov, ale výber závisí iba na vašich preferenciách.
Trend v záhradnom varení zastupujú ohniskové grily. Povyšujú vonkajšiu prípravu jedál na spoločenskú udalosť a zábavu. Rovnako ako kedysi, aj teraz môžete s vašimi priateľmi stáť okolo ohňa, rozprávať sa a spolu opekať len o čosi modernejšie.
Elektrické grily sú ideálne na používanie na balkónoch, kde tradičné grilovanie s otvoreným ohňom nemusí byť úplne bezpečné. Tento typ grilu je napájaný elektrinou, takže pre jeho fungovanie je potrebné ho zapojiť do zásuvky. Sú efektívne na varenie pri stabilnej teplote, rýchlo sa zohrievajú a chladia, ľahko sa čistia a spotrebovávajú minimum energie.
Gril na drevené uhlie patrí k najobľúbenejším typom. Ponúka dostatočne veľký chrómový rošt s priemerom 54 cm. Vďaka kolieskam je zaistená maximálna mobilita. Zárukou vysokej stability pre bezpečné grilovanie sú potom predné nožičky. Veľkou výhodou je rozhodne aj odnímateľný popolník, vďaka ktorému je zaistené ľahké čistenie. Keď vzduch prichádza do grilu, prechádza okolo zapáleného dreveného uhlia a vychádza cez ďalší otvor v hornej časti grilu.
Plynové grily poskytujú pohodlie a dajú sa využiť nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. Gril so 4 horákmi sa výborne hodí aj na náročnú prípravu jedál v prípade, ak potrebujete viac porcií. Každý z horákov má vlastnú reguláciu teploty, takže ak grilujete zeleninu a mäso súčasne, môžete si stupeň nastaviť presne podľa vašich požiadaviek. Horáky sa zapaľujú ľahko pomocou piezoelektrického zapaľovania. Nechýba ani postranná odkladacia plocha či vstavaný teplomer, ktorý pomocou jednoduchej signalizácie dá vedieť, na aký stupeň je gril rozpálený. Gril pomocou pojazdných koliesok ľahko dopravíte na akékoľvek požadované miesto na záhrade alebo na terase.

Muž griluje na záhradnom plynovom grile.