Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

8 tipov, ako fotografovať mobilným telefónom

Dnes už nemusíte byť profesionálny fotograf ani mať drahý fotoaparát a nosiť so sebou ťažké objektívy preto, aby ste vytvorili nádherné snímky. Všetko čo potrebujete mať je váš mobilný telefón. Vďaka vášmu smartfónu a pomocou niekoľkých krokov na správne zachytenie okamihov sa vám podarí vytvoriť fotografie, ktoré môžu konkurovať aj tým profesionálnym.

Pripravte sa na cestu za dokonalými fotkami a inšpirujte sa našimi jednoduchými radami, ktoré vám otvoria dvere do sveta mobilnej fotografie. V závere článku vám prezradíme najlepšie smartfóny na fotenie, ktoré nájdete aj v našej ponuke.

Tipy, ako fotografovať mobilným telefónom.

1. Vyčistite šošovku fotoaparátu

Mobilné telefóny máme neustále v našej blízkosti a často sa dostávajú do rôzneho prostredia, kde môžu byť vystavené prachu, šmuhám alebo iným nečistotám. Rýchlym a jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť kvalitu vašich fotografií, je pravidelné čistenie objektívu. Stačí mať pri sebe čistú handričku, napríklad od slnečných okuliarov a pred každým fotením jemne pretrieť šošovku. Takto minimalizujete riziko šmúh či nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu vašich snímok. Vyskúšajte tento trik a uvidíte, aký výrazný rozdiel bude v kvalite vašich fotografií.

2. Používajte foto režimy

Scénické režimy na mobilných telefónoch sú skvelým nástrojom pre rôzne situácie a pomáhajú vám dosiahnuť profesionálne výsledky bez nutnosti manuálneho nastavenia všetkých parametrov. Preto experimentujte s týmito režimami a zistite, ako môžu zdokonaliť vaše fotografie.

Medzi najbežnejšie foto režimy radíme tieto:

Portrét - pri portréte je cieľom dosiahnuť efekt rozmazaného pozadia, tzv. Bokeh, aby konkrétny objekt vynikol. Moderné telefóny s viacerými šošovkami to dosahujú kombinovaním záznamu hlavného objektu a okolia. Alternatívou je aj vytvorenie Bokeh efektu s pomocou umelej inteligencie. Nízke clonové čísla a vyhýbanie sa zabudovanému blesku sú kľúčové pre zachovanie prirodzeného svetla a atmosféry snímky.

Krajina - v režime krajina je cieľom dosiahnuť maximálnu hĺbku ostrosti a prekreslenie celého obrazu. Používanie vyšších clonových čísel (f/8 až f/16) je ideálne pre stabilné a ostrejšie zábery. Tento režim často ponúka špeciálne nastavenia pre fotenie krajiny, ktoré si možno jednoducho zvoliť v nastaveniach fotoaparátu.

Šport - pri fotení športu sú kľúčové krátke expozičné časy na zachytenie rýchlych pohybov bez rozmazania. Nízke clonové čísla a vyššie hodnoty ISO umožňujú dostatočné nasvietenie pri nízkom osvetlení. Kontinuálne ostrenie je využívané na udržanie ostrosti pohybujúceho sa objektu.

Nočný portrét - pri nočnom portréte sa používa blesk na osvetlenie objektu a dlhší čas expozície na zachytenie atmosféry pozadia. Statív je často nevyhnutný pre zabránenie rozmazania pri dlhšom čase expozície. Moderné telefóny, ako rad iPhone 13, vynikajú v nočnom režime a dokážu zachytiť detaily aj v náročných svetelných podmienkach.

Fotenie s mobilom v režime krajina.

3. Foťte vo formáte RAW

Ak to s fotografovaním s mobilným telefónom myslíte vážne, odporúčame vám fotografovať vo formáte RAW namiesto JPEG. Formát RAW umožňuje ľahšie vyváženie bielej farby, doladenie expozície a presné úpravy farebných kanálov podľa vašich preferencií. Mnohokrát umožňuje zachrániť fotografie, ktoré by inak boli kvôli chybám v nastaveniach JPEG určené na vymazanie.

Scéna s výraznými farebnými kontrastmi v HDR režime.

4. Režim HDR

Funkcia High Dynamic Range (HDR) vo fotoaparátoch mobilných telefónov predstavuje užitočný nástroj pre zvládanie obmedzeného dynamického rozsahu fotoaparátov. Pri zachytávaní scén s výraznými svetelnými kontrastmi, napríklad pri západe slnka, môže byť HDR kľúčom k dosiahnutiu vyváženej expozície. Táto funkcia totiž kombinuje snímky s rôznymi expozíciami a umožňuje tak zachytenie detailov v jasných aj tmavých oblastiach.

Moderné mobilné telefóny však často poskytujú vstavaný režim HDR v aplikácii fotoaparátu. Pre tých, ktorí chcú väčšiu kontrolu, je možné spojiť fotky s rôznymi expozíciami pomocou počítača alebo využiť špecializované aplikácie, ako napríklad PRO HDR Camera (pre systém Android). Optimálny výsledok je často možný aj neskôr pri spracovaní fotografií na väčšom displeji.

5. Používajte mriežku

Funkcia mriežky v telefóne vám pomôže s kompozíciou záberu. Môžete ju nájsť pod označením Grid alebo Gridline. Mriežka vás usmerní pri umiestňovaní objektov na správne miesta podľa pravidla tretín. Pomáha tiež udržať vodorovnosť a umožňuje dosiahnuť kreatívnejšie zábery.

Umiestnite fotografovaný predmet do jednej z vertikálnych línií alebo na priesečník mriežky. Pri fotení krajiny umiestnite horizont do súladu s jednou z vodorovných línií. Toto jednoduché pravidlo pridá fotkám úplne nový rozmer.

Základné kompozičné pravidlá, ako zlatý rez a pravidlo tretín, vám pomôžu dosiahnuť vyváženú a harmonickú kompozíciu. Skúšajte rôzne perspektívy a uhly a experimentujte s kompozíciou podľa situácie. Nebojte sa kombinovať pravidlá s kreativitou pre zaujímavé výsledky.

Použitie mriežky.

6. Nepoužívajte digitálny Zoom

Väčšina moderných telefónov disponuje výkonnými optickými zoomami, ktoré umožňujú priblížiť sa k objektom bez straty kvality. Na rozdiel od optického zoomu, digitálny zoom využíva iba softvér a môže viesť k výraznému zníženiu kvality fotografie. Približovanie cez digitálny zoom jednoducho zväčšuje pixelové rozmery obrazu, čo vedie k rozmazaniu a strate detailov. Práve preto vám odporúčame fyzicky sa priblížiť k fotografovanému objektu, ak je to možné, namiesto použitia digitálneho zoomu.

Fotografovanie mobilom bez použitia digitálneho zoomu.

7. Hra s prirodzeným svetlom alebo prečo nepoužívať blesk

Pri fotografii mobilom je dôležité pochopiť, že svetlo tvorí základ kvalitnej fotky. Interný blesk, hoci môže byť užitočný, má svoje nevýhody. Produkuje silné čelné svetlo, ktoré odstraňuje jemné tiene a reliéf z tváre, vytvára nežiaduce odlesky a často deformuje farby alebo vedie k nechcenému tmavému pozadiu.

Prirodzené svetlo je vždy ideálnou voľbou pri fotografovaní mobilom. Preto sa radšej vyhýbajte internému blesku a snažte sa využiť existujúce svetelné podmienky. Experimentujte s rôznymi uhlovými osvetleniami a využívajte tzv. "Zlatú hodinu", prvú hodinu po úsvite a poslednú hodinu pred západom slnka, keď je svetlo mäkké a jemné. Prirodzené svetlo pridáva fotografii charakter a atmosféru, čo je ťažké dosiahnuť pomocou interného blesku.

Ďalšie tipy na skvelé fotografie pri nedostatku svetla:

  • Pri fotení nehybných objektov použite statív alebo pevný bod na predĺženie času expozície.
  • Nastavte vyššiu hodnotu ISO, ale buďte opatrní s digitálnym šumom.
  • Pri nedostatku svetla experimentujte so svetelnými zdrojmi v okolí, ako sú lampy alebo svetlo odrazené od objektov.

Prirodzené svetlo v Zlatej hodine.

8. Použitie externých objektívov

Buďte kreatívny a vyskúšajte vylepšiť svoje fotenie s externými objektívmi, ktoré môžete pripojiť k vášmu telefónu. Macro, fish eye, wide-angle alebo teleobjektívy vám poskytnú nové možnosti a zlepšia kvalitu vašich fotografií. Na trhu sú k dispozícii rôzne sady objektívov a navyše sú aj cenovo dostupné. Cena externých objektívov pre fotoaparáty mobilných telefónov sa pohybuje už od 5 eur. Nájdete však aj kvalitnejšie varianty od 100 eur. V každom prípade vám tieto objektívy umožnia experimentovať s rôznymi perspektívami a získať fotografie podobné tým z bežného fotoaparátu.

Externý objektív pre fotoaparát mobilného telefónu.

TOP smartfóny na fotografovanie

Keď vyberáte mobilný telefón pre fotografovanie, je dôležité brať do úvahy viacero parametrov. Rozlíšenie snímača, svetelnosť objektívu, schopnosti umelého inteligentného spracovania a možnosti priblíženia sú len niektoré z faktorov, na ktoré by ste mali myslieť.

Nech už je vašim cieľom tvoriť umenie alebo zachytávať každodenné okamihy, niektoré známe značky smartfónov  vám môžu poskytnúť nástroje na dosiahnutie vynikajúcich fotografií.

Predstavujeme vám mobilné telefóny, ktoré ponúkajú rôzne kombinácie vlastností, umožnia vám zachytiť kvalitné snímky a premeniť vaše fotografické vízie na skutočnosť.

​​​​​​​​​​​​​​iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max sa pýši výkonným fotoaparátom s rozlíšením 24 Mpx a možnosťou výberu ohniskovej vzdialenosti. Jeho 5-násobný optický zoom, ktorý uchvátil aj skúsených profesionálnych fotografov, umožňuje získať detaily aj zo vzdialených scén. Skúste odfotiť vzdialenú starú budovu, získate úchvatný a neuveriteľne detailný záber textúr okolo nej. Okrem nádherných záberov získate štýlový smartfón s procesorom A17 Pro a s titánovým dizajnom, ktoré zabezpečujú nielen vysoký výkon, ale aj moderný a elegantný vzhľad.

Profesionálna fotografia vytvorená pomocou iPhone 15 Pro Max.

​​​​​​​Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra vám prináša revolučný fotoaparátový systém s 200 Mpx snímačom, ktoré spoločne umožňujú detailné a umelecky hodnotné zábery. Optická stabilizácia a svetlo pohlcujúce pixely pracujú v harmónii a zabezpečujú dokonalé fotky aj pri pohybe. Umelej inteligencii v Galérii môžete dôverovať pri automatickom vylepšovaní fotografií.

Nočné fotografovanie s Galaxy S23 Ultra je skutočne úžasné. Môžete sa tešiť na nočné selfies a portréty v prirodzených farbách. Videá v noci sú rovnako čisté a ostré, bez šumu a rozmazania pohybu. S 230 mm teleobjektívom a ultraširokým fotoaparátom získate širokú paletu možností pre tvorbu fotografií a selfie.

Samsung Galaxy S23 Ultra vyniká oproti konkurencii ostrými ultraširokými objektívmi, spoľahlivou selfie kamerou, efektívnym portrétnym režimom a výborným videom v 4K aj 8K rozlíšení. Mobilný telefón Samsung Galaxy S23 môžeme považovať za najlepší telefón na fotenie.

Fotografia získaná pomocou mobilného telefónu Samsung Galaxy

​​​​​​​Honor Magic5 Pro

Honor Magic5 Pro patrí medzi špičkové fotomobily, a to nielen podľa rešpektovaného hodnotenia spoločnosti DXOMARK. S trojicou 50 Mpx fotoaparátov a 3,5-násobným optickým zoomom vám umožňuje zachytiť detaily v každom zábere. Ultraširoký objektív s rozlíšením 50 Mpx vyniká kvalitou a silným výkonom pre ultraširoké a makro snímky.

Výkon Honor Magic5 Pro je stabilný a schopný obstáť v porovnaní s inými špičkovými modelmi aj keď v určitých oblastiach môže konkurencia ponúknuť trochu výraznejšie výsledky. Celkovo však mobilné telefóny Honor excelujú v bežných situáciách fotografovania, čím si zaslúžia byť zaradené do rebríčka najlepších fotomobilov na trhu.

Krištáľovo čisté detaily s telefónom Honor.

​​​​​​​Huawei P60 Pro

Huawei P60 Pro predstavuje špičkový smartfón s vynikajúcim farebným podaním a detailným zachytením scén. Jeho teleobjektív vyniká ešte viac než ten v modeli Honor Magic5 Pro a ponúka výborné výsledky aj pri 10-násobnom priblížení, aj keď disponuje iba 3,5-násobným optickým zoomom. Môžeme ho považovať za jeden z najlepších teleobjektívov na trhu, najmä pokiaľ ide o fotografovanie v režime 10-násobného priblíženia.

Hlavným pozitívom všetkých smartfónov Huawei je prítomnosť monochromatického snímača, ktorý sa využíva v kombinácii s farebným snímačom na zlepšenie výkonu za nízkych svetelných podmienok a dosiahnutie lepšieho priblíženia, čo poteší nadšencov čiernobielych fotografií.

Telefón Huawei P60 Pro navyše disponuje plnohodnotnou Irisovou clonou s viacerými nastaveniami (až 10 nastavení), čo pridáva flexibilitu pri fotografovaní. Jeho schopnosť vytvárať menšie zábery za horších svetelných podmienok ho radí medzi smart telefóny so silným fotografickým potenciálom.

Huawei P60 Pro.

​​​​​​​Xiaomi Redmi Note 12

Xiaomi Redmi Note 12 mobilný telefón je vybavený výkonným trojitým fotoaparátom, ktorý zabezpečí, že vaše fotky budú zakaždým výnimočné. Hlavný 48 Mpx snímač, spolu s ultraširokouhlým 8 Mpx fotoaparátom a makro objektívom s rozlíšením 2 Mpx, poskytujú širokú škálu možností na zachytenie vašich kreatívnych nápadov.

Ultraširoký objektív s možnosťou snímať v režime krajiny, selfie režime, portrétovom režime a makro režime pridáva ďalšiu dimenziu vašim záberom. Každý z týchto režimov umožňuje zachytiť jedinečné a štýlové fotografie, ktoré zvýraznia kreativitu a rozmanitosť vášho fotografovania.

Tento špičkový fotoaparát s optickou stabilizáciou a schopnosťou poskladať až 16 pixelov do jedného "superpixelu" zabezpečuje, že vaše fotografie budú vynikajúce aj pri náročných svetelných podmienkach.

S Redmi Note 12 si tak môžete byť istý, že zachytíte každý dychberúci moment s bezchybnou ostrosťou a detailmi.

Dychberúce zábery s fotoaparátom Xiaomi Redmi Note 12.

Motorola Moto G23

Mobilný telefón Motorola Moto G23 je vybavený ultraširokouhlým objektívom s uhlom záberu 125°, čo umožňuje zachytiť až 4x viac objektov do jedného záberu oproti štandardnému objektívu. Tento objektív navyše automaticky rozostrie pozadie pri tvorbe portrétov, čím zabezpečí úžasné výsledky. Hlavný fotoaparát s rozlíšením 50 Mpx a technológiou Quad Pixel zaručuje detailné fotografie aj v slabých svetelných podmienkach. Fotoaparát Macro Vision umožňuje 5-násobné priblíženie detailov, ktoré by ste inak prehliadli so štandardným objektívom. Motorola Moto G23 je tak ideálnym spoločníkom pre zachytenie skvelých záberov v každej situácii.

Motorola ponúka fotoaparátový zážitok na úrovni v kategórii cenovo dostupných smartfónov do 200 eur.

Kvalitný fotoaparát smartfónu Motora Moto G23.​​​​​​​

 

 

Súvisiace kategórie

Mobilné telefóny