Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

8 dôvodov prečo variť na indukčnej varnej doske

Indukčná varná doska ponúka dokonalé výsledky varenia s množstvom funkcií a technológií, s ktorými vytvoríte z každého jedla gurmánsky zážitok. Indukčné varné dosky zmenili spôsob prípravy pokrmov, vďaka čomu sa varenie stane zábavou aj pre tých, ktorý ho doteraz brali skôr ako nutnosť. S indukčnou varnou doskou získate dokonalého pomocníka v kuchyni, ako aj rýchle, úsporné a bezpečné varenie. A to nie je všetko. Najväčšou prednosťou indukčnej varnej dosky je, že pri varení na indukcii sa neuvoľňujú skleníkové plyny, takže prospieva aj našej planéte. Ak sa chcete dozvedieť všetky výhody, ktoré vám indukčné varenie prinesie, čítajte ďalej.

8 dôvodov prečo variť na indukčnej varnej doske.

Čo je indukčná varná doska a ako funguje?

Indukčná varná doska má pod keramickým sklom umiestnené drôtené indukčné cievky. Po zapnutí prúdi do varnej zóny elektrický prúd a cievka vytvára magnetické pole, ktoré pôsobí na dno nádoby a ohrieva ho. Znamená to, že indukcia funguje len s riadom s magnetizovateľným dnom.

V súčasnosti si väčšina ľudí pri zariaďovaní novej kuchyne vyberá vstavané spotrebiče. Tie sa zabudujú priamo do kuchynskej linky. Ich veľkou výhodou oproti klasickým spotrebičom je hlavne moderný dizajn a inovatívne technológie. Vyskladáte si zostavu, ktorá bude mať rovnaký dizajn a kuchyňa bude pôsobiť ucelenejšie. Ak si zvolíte vstavanú indukčnú varnú dosku, pri jej výbere sa riaďte jednoznačne veľkosťou. Je potrebné vedieť koľko varných zón budete používať naraz. Indukčné varné dosky sú totiž dostupné s 2 alebo 4 zónami na varenie.

Indukčná dvojplatnička v kuchyni.

Indukčné dvojplatničky sú najkompaktnejšie s rozmerom približne 28 cm, 4-zónová varná doska má rozmer približne 55 až 60 cm. Hoci sa jedná o štandard, ak by ste chceli variť na všetkých 4 zónach naraz, mohlo by to byť značne obmedzujúce. Doska s 5 varnými zónami má už šírku v rozmedzí 70 až 75 cm, väčšie varné dosky majú na šírku aspoň 90 cm. Veľkým bonusom je, ak sú varné zóny flexibilné, teda sa dajú spojiť do jednej, čo umožňuje maximálne pohodlné varenie aj vo veľkých hrncoch.

Základné rozdiely medzi sklokeramickou, plynovou a indukčnou varnou doskou

Zásadný rozdiel je najmä v spôsobe, akým zohrievajú obsah hrnca.

Sklokeramické varné dosky fungujú na princípe špirál, ktoré sú umiestnené pod povrchom. Keď položíte hrniec na sklokeramickú varnú dosku a zvýšite teplotu, tak sa zapne. Doska sa dokáže rozohriať za 15 až 30 sekúnd. Následne sa táto teplota prenesie na nádobu a privedie ju na teplotu, ktorá je potrebná na uvarenie jedla. To znamená, že povrch sklokeramickej varnej dosky sa ohrieva iba teplom, ktoré vydáva riad. V prípade, ak obsah hrnca vykypí, už za okamih sa objavia na sklokeramickej varnej ploche pripáleniny.

Sklokeramická varná doska Whirlpool.

Varenie na plyne je síce tradičné a obľúbené, ale z hľadiska energetickej efektívnosti nevýhodné. Značná časť tepla sa šíri do prostredia a varné zóny zostávajú horúce ešte dlho po varení. Okrem toho sú plynové varné dosky omnoho náročnejšie na čistenie. Nehovoriac o tom, že v niektorých lokalitách nemusí byť pripojenie na rozvod plynu.

Plynová varná doska Philco.

Indukčné varné dosky na ohrev využívajú vysokofrekvenčné elektromagnety, ktoré nezohrievajú samotnú platničku a svoj povrch, ale iba nádobu. To znamená, že reagujú prakticky ihneď v prípade, keď je na nich postavený hrniec.

8 dôvodov prečo variť na indukčnej varnej doske

Indukčné varné dosky okrem toho, že sú dizajnovo elegantnejšie, ponúkajú aj mnoho ďalších aspektov, ktoré zabezpečia pohodlné a najmä bezpečné varenie. Poďme si ich bližšie predstaviť.

1. Indukčná varná doska predstavuje ekologické a účinné varenie

Indukcia predstavuje ekologickú, ale najmä maximálne efektívnu alternatívu. Počas varenia sa neuvoľňujú žiadne škodlivé plynové výpary ani zbytočné teplo. Všetko teplo sa koncentruje priamo v nádobe, neuniká okolo hrnca, nezohrieva vzduch ani neohrieva celú plochu varnej platne ako v prípade iných typov varných dosiek. Horúca je vždy len tá časť, ktorá sa priamo dotýka hrnca.

Zohrievanie pokrmu na indukčnej varnej doske.

2. Užite si maximálne rýchle varenie

Ak potrebujete niečo rýchlo uvariť, tak indukčná doska je tou správnou voľbou. Hneď po plyne ponúka najrýchlejšiu reguláciu teploty ako aj zvýšenie výkonu. Reaguje takmer okamžite, pretože vzniká silné magnetické pole, ktoré pôsobí priamo na nádobu, ktorú zahrieva. Teplo sa teda nevytvára pod hrncom alebo panvicou, ale priamo na ich dne. Indukčná varná doska vám ušetrí až 50 % času strávenom pri varení.

3. Výhodou je aj dokonalá energetická úspora

Šetrenie energie s indukčnou doskou je samozrejme najväčším benefitom. Pri varení na indukcii uniká iba 10 % tepla. Keďže pri varení na indukcii nevzniká energia navyše a zahrieva sa iba priemer dna hrnca a žiadna okolitá plocha, vzniká energetická úspora, ktorá sa môže vyšplhať až na 70 %. K nízkej spotrebe energie prispieva aj to, že indukčná varná doska vychladne pomerne rýchlo.

Indukčná varná doska Amica.

4. Jednoduché ovládanie a presná teplota

Jednou z prelomových funkcií indukčnej varnej dosky je nastavenie teploty, pri niektorých modeloch s presnosťou až na 1° C. Proces indukčného ohrevu je priamo riadený tokom elektriny, čo umožňuje získať presné nastavenie teplôt. Vďaka presnej teplote dokonale pripravíte steak, môžete tiež využívať dlhé varenie pri konštantnej teplote teda sous-vide, alebo pomôže so šetrným rozmrazovaním. Okrem toho mnoho indukčných varných dosiek má v ponuke prednastavené teploty na rôzne jedlá, čo uľahčuje samotné varenie. Už žiadne posúvanie hrncov na varnej doske a hľadanie zóny s optimálnou teplotou.

5. Pohodlné varenie aj v nádobách neštandardných rozmerov

Výsadou indukčného varenia je aj fakt, že indukcia dokáže rozpoznať priemer varnej nádoby, ktorú na dosku položíte. Ak by ste chceli variť napríklad v pekáči, ktorý má neštandardný rozmer môžete medzi sebou spojiť jednotlivé varné zóny. Buď dve alebo dokonca aj všetky štyri zóny naraz.

Spojené varné zóny na indukčnej varnej doske Samsung.

6. Bezpečnosť pri používaní

To, že sa indukčná varná doska nezohrieva je prvý dôležitý bezpečnostný prvok. V žiadnom prípade teda nehrozí riziko popálenia a tým pádom sa ani nepripáli pretečené jedlo či nečistoty. Druhým dôležitým prvkom je, že varná zóna je v priamom styku s hrncom. To znamená, že chladne veľmi rýchlo a to už niekoľko sekúnd po vypnutí. Ani v tomto prípade nehrozí žiadne popálenie, alebo náhodný požiar ak by ste nedopatrením nechali na varnej ploche napríklad utierku.

Náš TIP: Nikdy nezohrievajte prázdne panvice ani hrnce a nepoužívajte riad s tenkým dnom. Indukčná varná doska je síce vybavená bezpečnostným systémom, ale prázdna panvica sa však môže zahriať tak rýchlo, že ani funkcia automatického vypnutia nemusí včas zareagovať a nádoba sa rozpáli na vysokú teplotu. Dno panvice by sa mohlo začať taviť a poškodiť povrch varnej dosky.

7. Benefitom je jednoduchá údržba

Väčšina z nás určite pozná, aké nepríjemné aj časovo náročné je čistenie klasickej varnej dosky od pripálenín. Pri indukčnej varnej doske nehrozia žiadne pripáleniny, pretože aj počas varenia nie je tak rozpálená ako platne iných varných dosiek. Okrem toho je povrch dosky rovný a tým pádom na nej nenájdete žiadne ťažko dosiahnuteľné zákutia. Čistota je dôležitá nielen pre vzhľad kuchyne, ale aj na správny chod varnej dosky. Tá sa totiž ovláda pomocou dotykových senzorov, a aby správne fungovali, čistá plocha je nevyhnutná.

Čistenie indukčnej varnej dosky.

8. Praktické a asistované varenie

Pri varení je nenahraditeľným pomocníkom časovač, ktorý pri niektorých modeloch možno nastaviť na každú varnú plochu zvlášť. Indukčné varné dosky sú často vybavené zvukovým signálom, ktorý vás upozorní ak je na varnej ploche niečo, čo tam nepatrí.

Funkciami nabitá indukčná varná doska Gorenje.

Okrem toho však indukčná varná doska ponúka aj automatické programy na asistované varenie. Určite využijete funkciu rýchly ohrev bez pretečenia alebo kontrolovaný ohrev pod bodom varu. Najčastejšie sa používajú pri varení mäsového vývaru alebo ryže. Keď máte naponáhlo, dá sa výkon zvýšiť až o 40 % pomocou funkcie SuperBoost. V praxi to znamená, že tento program privedie vodu, či inú tekutinu do bodu varu za veľmi krátky čas, dokonca ešte rýchlejšie ako varné kanvice.

Ak radi pečiete, vhod príde aj funkcia na rozpustenie chúlostivých potravín ako je maslo alebo čokoláda pri 42 °C. V prípade ak nejedáva celá rodina naraz, určite sa bude hodiť aj funkcia na udržiavanie hotových pokrmov pri 70 °C.

Aký riad je možné použiť?

Azda najväčším negatívom varenia na indukčnej doske je potreba špeciálnych hrncov s magnetickým alebo kovovým dnom, ktoré ju aktivujú. To je však v prípade výhod, ktoré indukcia ponúka, zanedbateľný fakt. Na indukčné varenie sa dá použiť aj feromagnetický riad zo smaltovanej ocele, liatiny alebo z antikoru. Vhodné sady riadu nie sú dramaticky drahé, ale v prvom rade určite vyskúšajte aj hrnce, ktoré máte doma, pretože môžu byť feromagnetické. Zistíte to tak, že na ich dno sa dá prichytiť magnet.

Sady riadu Lamart.

Ak budete kupovať nové nádoby majte na pamäti, že dno ako aj samotný materiál môže ovplyvniť výsledok varenia. Takže vyberajte riad s plochým dnom. Pokiaľ dno nie je rovné, môže sa znížiť prívod tepla. Podobne je to aj s materiálom. Materiály, ktoré rovnomerne distribuujú teplo, ako napríklad nádoby s trojvrstvovým dnom, šetria ešte viac času aj energie.

Náš TIP: Pokiaľ používate nejaký špecifický typ riadu, ktorý nie je vhodný na indukciu, ale nechcete sa ho zbaviť, máme pre vás riešenie. Na trhu sú dostupné špeciálne adaptéry na indukciu. Jedná sa o ploché kovové dosky s rôznymi priemermi, ktoré umiestnite na platničku a až na ňu postavíte nemagnetický kus riadu.

Vstavaná indukčná varná doska alebo indukčný sporák?

Ak plánujete novú kuchyňu určite je pre vás ideálnou voľbou vstavaná varná doska, ktorá dodá modernej kuchyni punc elegancie. Vstavané indukčné varné dosky okrem jednoduchého varenia či ohrievania ponúkajú aj množstvo inovatívnych technológií, ku ktorým patrí aj prepojenie varnej dosky s odsávačom pár.

Pri zapnutí varnej dosky sa okamžite zapne aj odsávač pár, ktorý automaticky reguluje výkon odsávania ako aj funkcie osvetlenia. Túto vychytávku ponúkajú napríklad varné dosky AEG. Pokiaľ si však chcete dopriať maximálny luxus, na trhu sú dostupné aj indukčné varné dosky so zabudovaným odsávaním priamo vo varnej ploche.

Indukčná varná doska s odsávačom pár.

Indukčné varenie nie je iba devízou nových kuchýň. Dopriať si ho môžete aj vtedy, ak už máte kuchyňu zariadenú. V takom prípade sú pre vás perfektným riešením indukčné sporáky. Sú to samostatne stojace spotrebiče, ktoré sú dostupné v rôznych šírkach aj farbách. Nič teda nebráni tomu, aby ste si aj zariadenú kuchyňu doplnili novým, moderným, ale najmä úsporným spotrebičom.

Indukčný sporák Fagor.

 

 

Súvisiace kategórie

Indukčné varné dosky