Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

7 tipov ako vyčistiť nerezové spotrebiče

Po nerezových spotrebičoch siaha pri výbere väčšina ľudí. Sú elegantné, nadčasové a hodia sa takmer do každej kuchyne. Nevydržia však večne krásne naleštené, ako na obrázku alebo v obchode. Tento materiál je totiž náročnejší na údržbu. Ak aj vás trápi neustály boj so zaschnutými kvapkami vody či odtlačkami prstov, ponúkame vám pár osvedčených rád a tipov, ako vyčistiť nerezové povrchy bez poškodenia, aby vždy vyzerali ako nové.

Základné pravidlo ako vyčistiť nerez

Hneď na začiatku je dôležité spomenúť, aké prostriedky a pomôcky by mohli nerezový povrch nenávratne poškodiť. Vzniknuté škrabance totiž už nikdy neodstránite. Na čistenie a leštenie nerezových povrchov by sa mali používať bavlnené handričky alebo handričky s mikrovláknom. Vyvarujte sa drôtenkám, hubkám na riad alebo kovovým kefám. Drsným prístupom spôsobíte na lesklom povrchu ryhy, ktorých sa už nezbavíte. Je dôležité pamätať na to, že použitie správnych čistiacich prostriedkov zabezpečí dlhodobú ochranu a zachová pôvodný vzhľad materiálu.

Mnohí ľudia nevedia, že aj obyčajný vodný kameň môže na nerezových povrchoch zanechať stopy, ktoré sú náročné na odstránenie. Preto je odporúčané používať destilovanú vodu pri príprave roztokov na čistenie. Rovnako sa vyvarujte prostriedkom s tekutým pieskom alebo abrazívnym čistidlám, ktoré sú voči nerezu príliš agresívne a mohli by spôsobiť zmenu farby. Pri čistení nikdy nenechávajte nerezový povrch mokrý.

Vždy ho utrite do sucha, čím predídete vzniku škvŕn od vody. Pri nereze s reliéfovou úpravou musia byť ťahy handrou v smere týchto línií. V žiadnom prípade sa nesnažte plochu leštiť krúžením. Nič síce nepokazíte ak budete čistiť materiál aj proti kresbe, ale týmto spôsobom vám čistenie zaberie omnoho viac času. Tým, že dodržíte tieto jednoduché kroky, zabezpečíte, že vaše nerezové povrchy zostanú lesklé a nové dlhú dobu.

Ako vyčistiť nerez.

Chemické čistiace prostriedky vhodné na nerezové povrchy

S nerezovými povrchmi si jednoducho poradíte pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov určených na nerez. Bežne ich dostanete kúpiť v drogérii. Na trhu je široká ponuka týchto produktov, pričom niektoré sú obohatené o prísady zabraňujúce opätovnému usadzovaniu nečistôt, čo zvyšuje ich efektivitu. Dokážu dôkladne a bez škrabancov vyčistiť nerezovú oceľ, nehrdzavejúcu oceľ ako aj chróm. Tieto prostriedky nielenže odstránia aktuálne nečistoty, ale vďaka svojmu zloženiu zanechajú na povrchu ochrannú vrstvu, ktorá predlžuje trvácnosť a estetický vzhľad materiálu.

Okrem toho chránia povrch pred následným silným znečistením. Poradia si s ťažko odstrániteľnou špinou, odtlačkami prstov, ale aj s kvapkami vody či mastnotou. Pravidelné používanie týchto prostriedkov zabezpečí, že vaše nerezové povrchy zostanú lesklé a ako nové bez potreby nadmernej fyzickej námahy pri čistení.

Ak preferujete domácnosť bez chémie, ponúkame vám čistenie osvedčenými ekologickými prípravkami, ktoré si rovnako dobre poradia s hrubou aj odolnou špinou. Nájdu sa v každej domácnosti. Patria sem: jedlá sóda, ocot, citrón olivový olej.

Pripravte si účinný domáci prostriedok na nerez

Vyrobte si vlastný ekologický čistiaci prostriedok, ktorý môžete použiť nielen na leštenie povrchov z nehrdzavejúcej ocele, ale je vhodný aj na nábytok. Zmes vám vydrží približne 6 týždňov ak ju nalejete do vzduchotesnej nádoby.

Budete potrebovať:

  1. 120 ml olivového oleja
  2. 2 PL citrónovej šťavy
  3. 1 PL octu
  4. 3 kvapky vonného oleja (nemusí byť)

Postup: Všetky suroviny zmiešajte v malej miske. Handru si najskôr namočte v teplej vode a dobre vyžmýkajte. Vlhkú handru potom ponorte do pripraveného roztoku a poutierajte ňou nerezové plochy. Následne pretrite suchou mäkkou handričkou a doleštite.

1. Dokonale čistý nerezový digestor vďaka octu

Ak nemáte po ruke špeciálny čistič na nerezové digestory môžete použiť ocot. Ocot okrem dochucovadla predstavuje aj najlepšieho pomocníka na čistenie. Nemusí to však byť iba biely ocot. Použiť môžete aj vinný alebo jablčný. Stačí ak zmiešate približne 3 diely octu a 1 diel vody. Nastriekajte na povrch a zotrite handričkou. Ocot výborne odstráni mastné odtlačky prstov ako aj väčšinu iných nečistôt. Je skvelým pomocníkom nielen na digestory, ale tento roztok dokonale vyčistí aj nerezové hriankovače a sendvičovače.

Digestor rýchlo vyčistíte aj citrónom. Stačí ak všetky lesklé plochy potriete prekrojeným citrónom, utriete vlhkou handrou a následne doleštíte.

Dokonale čistý nerezový digestor.

2. Nerezová varná kanvica bez zaschnutých kvapiek vody

Olivový olej, rovnako ako ocot, nie je určený len na prípravu jedál, či ako prísada do šalátov. Pár kvapiek olivového oleja prinesie nečakane skvelý efekt aj pri čistení kuchynských spotrebičov z nerezu. Najprv zbavte povrch špinavej vrstvy a usadenín. Následne ho celý pretrite suchou flanelovou handričkou s trochou olivového oleja a doleštite. Táto metóda je účinná nielen na čistenie, ale vďaka jemnému filmu pôsobí aj ako prevencia proti usádzaniu vodného kameňa. Týmto spôsobom nemusíte čistiť iba varné kanvice. Je skvelý aj na kuchynské drezy, vodovodné batérie a nerezové kanvice.

Ak je kanvica znečistená vodným kameňom z vonkajšej strany, použite zubnú pastu a jedlú sódu. Obe ingrediencie zmiešajte, naneste na znečistený povrch a nechajte približne 5 minút pôsobiť. Následne plochu umyte vodou a preleštite handričkou.

Nerezova-kanvica-a-jej-cistenie

3. Ako vyčistiť nerezový sporák pomocou jedlej sódy

So všetkých spotrebičov sa sporáky s nerezovou plochou čistia asi najťažšie, pretože je to miesto plné mastnoty, hrubej špiny alebo pripálených zvyškov z varenia. Pred samotným čistením je potrebné najskôr odstrániť zo sporáka rošt, aby vám nezavadzal pri čistení. Odporúča sa nezabúdať na význam predbežného namáčania, ktoré výrazne uľahčí odstraňovanie zaschnutých zvyškov jedla. Kým budete čistiť varnú plochu, rošt môžete ponoriť do teplej vody so saponátom a pridať trochu octu, ktorý pomôže rozpustiť mastnotu a zanechá rošt bez zápachu.

Hrubú špinu z varnej plochy odstránite jemnou handričkou namočenou v teplej vode so saponátom. Je dôležité používať jemné pohyby, aby ste nepoškodili povrch. V miske zmiešajte jedlú sódu s horúcou vodou, aby sa vytvorila kašička. Pomocou tejto jemnej pasty počas chvíľky zbavíte sporák odolných škvŕn. Následne mäkkou handričkou namočenou v octovej vode povrch dočista zotrite. Ocot nielenže odstráni zvyšky mastnoty, ale aj neutralizuje pachy. Nakoniec stačí utrieť do sucha a sporák bude čistý a lesklý ako nový. Tento proces nielenže zabezpečí hĺbkové čistenie, ale aj predĺži životnosť vašich spotrebičov, zachovávajúc ich vynikajúci vzhľad.

Vyčistená nerezová varná doska.

V prípade odolnejších nečistôt utrite povrch handričkou namočenou v teplej vode so saponátom. Mierne vlhkú plochu posypte jedlou sódou. Do rozprašovača nalejte ocot s menším množstvom vody. Nastriekajte na sporák a nechajte pôsobiť. Bude síce nasledovať búrlivejšia reakcia, ale vďaka nej sa uvoľní aj zaschnutá špina.

Na nečistoty v ťažko prístupných oblastiach ako sú gombíky na reguláciu plameňa použite citrón. Rozkrojený citrón nahrubo posypte soľou a prechádzajte ním okolo gombíkov. Na nedostupnejšie miesta použite mäkkú zubnú kefku. Nechajte chvíľu pôsobiť a zotrite handričkou namočenou v octovej vode.

4. Ako vyčistiť nerezové spotrebiče s čističom na okná?

Pre zachovanie reprezentatívneho vzhľadu chladničky či umývačky riadu z nehrdzavejúcej ocele, je dôležité pravidelné čistenie. Sú to veľké plochy, na ktorých sa zachytáva každá nečistota, odtlačky prstov či zaschnuté kvapky vody. Ich údržba spočíva v pravidelnom čistení. Minimálne raz týždenne tieto spotrebiče umyte vlažnou vodou zmiešanou so saponátom. Po vyčistení stačí na plochy nastriekať čistič na okná (bez alkoholu) a následne doleštiť mäkkou handričkou.

Čistenie nerezovej chladničky.

5. Na nerez je ako stvorený parný čistič

Odstránenie mastnoty, vodného kameňa, odtlačkov prstov alebo iných nečistôt, je možné aj horúcou parou. Ideálnym pomocníkom bude teda parný čistič. Bonusom je, že po čistení parou bude povrch sterilný a vydezinfikovaný. Výhodou je, že okrem nerezu s ním vyčistíte takmer všetky povrchy v domácnosti. Ak budete používať parné čističe v kombinácii s utierkami z mikrovlákna, nerezové povrchy už nebudete musieť zdĺhavo leštiť. Avšak majte na pamäti, že nerez musíte vždy po čistení utrieť do sucha.

6. Ako udržať nerezové spotrebiče čisté a lesklé každý deň

Nerezové povrchy si vyžadujú pravidelnú údržbu, čo je základom pre udržanie ich lesku a odolnosti proti poškodeniu. Ako často, to závisí od ich vystavenia nečistotám a mastnote. Napríklad varnú dosku budete čistiť určite častejšie ako nerezový hriankovač, ktorý možno nebude vyžadovať takú častú pozornosť. Udržujte nerez denne v dokonalej forme pomocou niekoľkých trikov, ktoré zabezpečia, že vaše spotrebiče budú vždy vyzerať ako nové. Znečistenie a mastnotu odstráňte okamžite, aby zbytočne nevznikli odolné a zaschnuté škvrny. Táto prevencia je kľúčová, aby sa zabránilo dlhodobým poškodeniam. Nemusíte sa báť, pravidelné čistenie pomocou octovej vody zaberie iba pár minút a efekt bude okamžitý, čím ušetríte čas i námahu v budúcnosti.

Pokiaľ sú už nečistoty silno priľnuté na nerezovom povrchu, vyčistite ich jemne pomocou vlhkej handričky namočenej v saponáte. Tento prístup je šetrnejší ako použitie abrazívnych čistiacich prostriedkov, ktoré môžu povrch poškodiť. Aj keď to síce bude trvať dlhšie, bude to účinnejšie ako silné drhnutie, ktoré môže povrch nenávratne poškodiť. K čistým nerezovým povrchom pomôže aj pravidelná impregnácia. Táto metóda nie je len o čistení, ale aj o ochrane. Je to síce chemické ošetrenie, ale vďaka nemu sa vytvorí ultratenká hydrofóbna vrstva s ochranou proti následnému znečisteniu, ako aj usadzovaniu vápenatých povlakov. Tento krok zabezpečí, že povrch zostane hygienicky čistý a esteticky príťažlivý dlhší čas.

Môžete ju použiť na všetky nerezové povrchy, čo uľahčuje údržbu vašej kuchyne a kúpeľne. Bežne ju kúpite v drogériách, čo znamená jednoduchý prístup k efektívnej ochrane. Pri ošetrení aspoň 2x ročne sa zbavíte problémov s fľakmi, odtlačkami či škrabancami, čím zabezpečíte, že vaše nerezové povrchy zostanú v neporušenom stave bez potreby intenzívnej obnovy.

Dokonale čisté nerezové spotrebiče v kuchyni.

7. Ako odstrániť hrdzu z nerezu

Škvrny od hrdze na nerezových spotrebičoch a predmetoch často vznikajú vplyvom agresívnych chemických látok, ako je napríklad chlór, alebo v dôsledku dlhodobého pôsobenia vlhkého prostredia. Tieto faktory negatívne ovplyvňujú nerezové predmety, spôsobujúc nežiaduce oxidácie. Hrdze sa ľahko zbavíte pomocou octu, ktorý je vynikajúci vďaka svojim kyselinovým vlastnostiam. Stačí postriekať postihnuté miesto octom a nechať chvíľu pôsobiť.

Kyselina octová efektívne naruší vrstvu oxidu železitého a hrdzu potom jednoducho zotriete. Po odstránení hrdze je dôležité následne pretrieť povrch čistou vlhkou handričkou, aby ste odstránili všetky zvyšky octu a zabezpečili, že povrch bude čistý a bez škvŕn.

Skvelým domácim tipom na odstránenie hrdze z nerezu sú zemiaky. Kyselina šťaveľová, ktorá sa nachádza vo vnútri zemiaku, pôsobí ako prírodný odhrdzovač a je obzvlášť účinná pri miernych formách hrdze. Rozpoľte zemiak a pretrite ním zhrdzavený povrch. Hrdza z neho pôjde dole raz dva, čím sa obnoví pôvodná kvalita a vzhľad materiálu.

S hrdzou si poradí aj kombinácia soli a citrónovej šťavy, ktorá je známa svojimi silnými odhrdzovacími schopnosťami. Stačí zmiešať tieto dve ingrediencie, aby sa vytvorila kaša, ktorú potom natrite na povrch napadnutý hrdzou a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Keď sa hrdza uvoľní, zotrite ju pomocou kôry z citróna, ktorá poslúži ako prírodný abrazívny materiál. Následne opláchnite povrch čistou vodou, dôkladne vysušte a preleštite, čím zabezpečíte, že nerez bude opäť vyzerať ako nový. Tieto metódy sú nielen efektívne, ale aj šetrné k životnému prostrediu, čím sa stávajú ideálnou voľbou pre udržateľnú domácnosť.

Na záver

Veríme, že s našimi radami budú vaše nerezové spotrebiče vždy čisté, avšak nezabudnite na jedno dôležité pravidlo - menej je viac. Ak budete používať aj domáce prípravky, vždy ich radšej zrieďte s vodou, prípadne ich najprv vyskúšajte na menej viditeľnom mieste.