Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

7 tipov, ako vybrať najlepší reproduktor k PC

PC reproduktory sú užitočným príslušenstvom k vášmu počítaču či laptopu, ktoré zlepšujú zábavu pri sledovaní filmov, počúvaní hudby či hraní hier. Či už hľadáte jednoduché reproduktory alebo sofistikované systémy, naša ponuka vám poskytne pestrý výber možností, aby ste si mohli vychutnať každý moment strávený pri počítači. Vyberte si nový reproduktor k PC, ktorý splní vaše potreby a predstavy o kvalitnom zvukovom zážitku. Máme pre vás niekoľko tipov na parametre, ktoré sledovať pri výbere.

1.Najlepší reproduktor k PC vyberajte podľa počtu reprosústav

Pri výbere nových reproduktorov k počítaču hrá dôležitú úlohu ich počet. Informáciu o počte reprosústav podáva číselné označenie, ktoré nájdete uvedené pri každom reproduktore. Číslo, ktoré je uvedené pred bodkou, informuje o počte reproduktorov k reprodukcii stredných a vysokých tónov. Číslo za bodkou uvádza, že súčasťou reprosústavy je aj subwoofer, teda reproduktor pre hlboké tóny, basy. Jeho umiestnenie pod stolom alebo blízko podlahy umožňuje lepšie rozloženie basového zvuku a vytvorenie pôsobivého zvukového zážitku.

PC reproduktory sú dostupné ako:

  • 2.0

  • 2.1

  • 5.0

  • 5.1

  • 7.0

  • 7.1

reproduktory-k-pocitacu-trust

Reproduktory k PC 2.0 a 2.1

Reprosústava s označením 2.0 pozostáva z dvoch reproduktorov, ktoré sú zvyčajne umiestnené naľavo a napravo od počítača. Tieto reproduktory zvyčajne poskytujú stereo zvuk bez basových reproduktorov.

Reproduktory k PC 2.1 majú rovnaké dva reproduktory ako 2.0, ale s pridaným subwooferom. Subwoofer je zodpovedný za reprodukciu basových frekvencií a pridáva hĺbku a plnosť zvuku.

Reproduktory k PC 5.0 a 5.1

Reprosústava s označením 5.0 obsahuje päť reproduktorov pre reprodukciu stredných a vysokých tónov, ale bez samostatného subwooferu. Tieto sústavy sú obvykle vhodné pre zvukové systémy domáceho kina, kde je basový zvuk spracovaný pomocou stredne-veľkých reproduktorov.

Reproduktory 5.1 majú rovnakých päť reproduktorov ako 5.0, ale s pridaným samostatným subwooferom. Tento formát je bežne používaný v domácich kinách a poskytuje výrazne lepší basový zážitok a priestorový zvukový efekt.

Reproduktory k PC 7.0 a 7.1

Pri systéme 7.0 ide o sedem reproduktorov bez subwoofera. Majú tri reproduktory pre stredné a vysoké frekvencie vo frontálnom a zadnom reproduktore a jeden centrálny reproduktor, ktorý obvykle poskytuje vyvážený zvuk v priestore.

Systém 7.1 obsahuje navyše subwoofer, čo umožňuje reprodukciu nízkych frekvencií a basových efektov. Subwoofer sa často umiestňuje na podlahu a dodáva hlbší a bohatší zvuk, čo je ideálne pre divákov a hráčov, ktorí chcú cítiť intenzitu zvukových efektov.

Obidva tieto systémy poskytujú zvukovú scénu s viacerými kanálmi, ktorá umožňuje presnejšiu lokalizáciu zvukových efektov a väčší zvukový zážitok. Systémy 7.0 a 7.1 môžu byť ideálnym doplnkom pre váš počítačový zážitok, či už sledujete filmy, hráte hry alebo počúvate hudbu, a môžu vám poskytnúť úplne nový level zvukovej kvality a pohlcujúceho zážitku.

reproduktory-k-pc-rozsah-pasma

2. Aký rozsah pásma má reproduktor k PC?

Rozsah pásiem v reproduktoroch k PC je základným kritériom, ktoré ovplyvňuje ich zvukové charakteristiky. Tento rozsah sa často odvíja od veľkosti a počtu reproduktorov v sústave. V podstate nám hovorí, aké frekvenčné pásmo dokážu reproduktory reprodukovať. Tento faktor priamo ovplyvňuje celkovú kvalitu zvuku a umožňuje nám klasifikovať reproduktory do týchto hlavných typov:

  • 2-pásmové reproduktory

  • 3-pásmové reproduktory

Rozsah pásiem je často určený kvalitou a konštrukciou reproduktorov, a samozrejme čím vyššia je kvalita reproduktorov, tým viac bude daný reproduktor k PC stáť. Pre tých, ktorí uprednostňujú jednoduchšie požiadavky na zvuk, sú ideálne 2-pásmové reproduktory. Na druhej strane, pre hudobníkov alebo hráčov počítačových hier, ktorí sa chcú potešiť vyššou kvalitou zvuku, môžu byť vhodnejšie 3-pásmové reproduktory.

2-pásmové reproduktory k PC

Tieto reproduktory pracujú s dvoma hlavnými frekvenčnými pásmami, čo zvyčajne zahŕňa stredné a vysoké frekvencie. Zvyčajne nemajú kapacitu pre reprodukciu nízkych frekvencií, takže basový zvuk môže byť slabší. V niektorých prípadoch je potrebné doplniť ich o subwoofer, aby sa zabezpečila reprodukcia basových frekvencií.

3-pásmové reproduktory k PC

Tento typ reproduktorov je schopný pracovať so všetkými tromi frekvenčnými pásmami - basové, stredné a vysoké frekvencie. To znamená, že sú schopné reprodukovať širší rozsah zvukových frekvencií bez toho, aby boli obmedzené na určité frekvenčné pásmo. Aj keď ponúkajú komplexnejší zvukový zážitok, nemusia byť schopné tak precízne oddeliť jednotlivé frekvenčné pásma ako 2-pásmové reproduktory.

3. Reproduktory k PC sa líšia výkonom

Pri hodnotení výkonu reproduktorov k PC sa často berie do úvahy parameter známy ako RMS (Root Mean Square). Táto hodnota je navrhnutá tak, aby zabezpečila, že reproduktory budú odolávať dlhodobému alebo intenzívnemu používaniu bez toho, aby došlo k ich poškodeniu.

RMS výkon reproduktorov k PC sa pohybuje od miernych 20 W až po impozantné hodnoty okolo 200 W čo znamená, že máte na výber z pestrého spektra výkonu podľa vašich potrieb a preferencií. Vyššie hodnoty RMS neznamenajú len hlasnejší zvuk, ale tiež schopnosť reproduktorov udržať vysokú kvalitu zvuku aj pri vyššom nastavení hlasitosti.

Podľa výkonu rozdeľujeme reproduktory k PC nasledovne:

  • do 20 W - ideálne pre reproduktory k notebooku pre ozvučenie menšieho priestoru

  • 20 až 50 W - reproduktory k počítaču s výkonom do 50 W uspokoja aj náročných užívateľov

  • 50 W a viac - dokonalé počítačové reproduktory pre audiofilov ozvučia väčšie priestory

Niektorí výrobcovia sa starajú nielen o výkon svojich reproduktorov, ale aj o ich schopnosť udržať optimálnu kvalitu zvuku pri rôznych hlasitostiach a podmienkach. Preto je dôležité zvážiť nielen maximálny výkon, ale aj schopnosť reproduktorov pracovať stabilne a efektívne aj na nižších úrovniach hlasitosti.

reproduktor-k-pc-s-led-podsvietenim

4. Dôležitá je konektivita

Pri výbere nových reproduktorov k počítaču sledujte aj ich konektivitu. V súčasnosti väčšina reproduktorov ponúka niekoľko možností pripojenia k rôznym zariadeniam. Premyslite si, či chcete reproduktory k PC pripojiť pomocou kábla, alebo zvolíte bezdrôtové reproduktory a na prenos zvuku budete využívať technológiu bluetooth.

Vstupný 3,5 mm jack je jedným z najbežnejších konektorov a predstavuje univerzálny štandard. Umožňuje jednoduché pripojenie väčšiny zvukových zariadení, ako sú počítače, smartfóny, tablety a MP3 prehrávače.

USB konektory umožňujú prehrávanie zvuku priamo z počítača alebo iných zariadení, a to aj bez potreby pamäťovej karty. Taktiež môžu poskytovať lepšiu kvalitu zvuku a stabilnejšie prehrávanie.

Digitálny optický/Koaxiálny vstup tieto digitálne vstupy poskytujú vysokokvalitný zvukový signál a sú často používané pri pripájaní kvalitných reproduktorov alebo zvukových systémov k televízorom, počítačom alebo DVD prehrávačom.

Bluetooth umožňuje bezdrôtové prepojenie reproduktorov s rôznymi zariadeniami, ako sú smartfóny, tablety, počítače a dokonca aj televízory. Týmto spôsobom môžete streamovať hudbu alebo iný zvukový obsah z týchto zariadení priamo do reproduktorov.

RCA, tiež známy ako cinch, je starší štandard používaný pre prenos zvuku a obrazu. V reproduktoroch sa často používa pre pripojenie k rôznym zdrojom zvuku, ako sú televízory, DVD prehrávače alebo gramofóny.

XLR obvykle sa používa v profesionálnych audio systémoch a štúdiách nahrávania. Poskytuje vyššiu kvalitu zvuku a lepšiu odolnosť voči interferenciám a strate signálu.

Diaľkové ovládanie umožňuje pohodlné ovládanie reproduktorov z diaľky.

Technológia NFC (Near Field Communication) umožňuje bezdrôtové pripojenie k inteligentnemu telefónu alebo inému zariadeniu na veľmi krátku vzdialenosť, v rádoch niekoľkých centimetrov. Proces párovania je veľmi jednoduchý - stačí priblížiť oba prístroje a pripojenie je uskutočnené. NFC sa často používa na rýchle a pohodlné prenosy dát, ako sú platby mobilným telefónom alebo prepojenie s bezdrôtovými reproduktormi.

WiFi slúži na prenos signálu medzi dvomi zariadeniami cez bezdrôtové siete. WiFi je široko používaná na prenos dát, streamovanie médií a prístup k internetu. V kontexte reproduktorov môže byť WiFi používaná na streamovanie hudby alebo iných médií z rôznych zdrojov, ako sú smartfóny, počítače alebo internetové služby

Čítačka kariet umožňuje vloženie pamäťovej karty priamo do reproduktora, z ktorej si potom zariadenie číta zvukovú stopu automaticky.

Reproduktory-k-pc-konektivita

5. Najlepšie reproduktory k PC majú rozšírené funkcie

Niektoré modely reproduktorov k PC majú LCD displej, ktorý zobrazuje informácie o aktuálnom nastavení, vrátane hlasitosti.

Dolby Atmos je zvukový efekt, ktorý zabezpečuje, že zvuk z filmov sa šíri vo všetkých smeroch, čo poskytuje pohlcujúci zážitok podobný tomu, ako keď ste v kine.

Reproduktory k PC môžu mať farebné LED RGB osvetlenie, vďaka ktorému vytvárajú dynamické osvetlenie, ktoré pulzuje a mení farby podľa rytmu hudby, čím sa vytvára pútavá atmosféra.

Niektoré reproduktory k PC majú integrované FM rádio, čo vám umožňuje prístup k rôznym rádiovým staniciam, ktoré si môžete uložiť do pamäte.

6. Dizajn hrá často rozhodujúcu úlohu

Rozhodovanie sa o reproduktoroch k PC nie je len o ich technických špecifikáciách, ale aj o ich vzhľade. V dnešnej dobe máte na výber z pestrej ponuky reproduktorov v rôznych farbách, tvaroch a materiáloch. Materiál reproduktorov môže mať vplyv na ich zvukové vlastnosti. Aj keď je na trhu mnoho možností, stále platí, že pre dosiahnutie optimálneho zvuku je drevo jedným z najlepších materiálov.

Reproduktory k PC sú najčastejšie dostupné v tomto materiálovom prevedení:

  • plast

  • drevo

  • kov

Drevo je obľúbeným materiálom vďaka svojej schopnosti absorbovať vibrácie a vytvárať teplejší a bohatší zvukový prejav. Okrem dreva sa však používajú aj iné materiály, ako je plast alebo kov, ktoré môžu ovplyvniť zvukovú charakteristiku reproduktorov.

reproduktory-k-pc-funkcie

7. Reproduktory k PC ponúkajú viacerí výrobcovia

V našej ponuke nájdete najlepšie reproduktory k PC od viacerých známych výrobcov. Záleží len na vás, či pri výbere ovplyvní značka vaše rozhodovanie alebo sa naopak budete riadiť inými parametrami.

U nás zakúpite reproduktory k PC týchto výrobcov:

  • Yenkee

  • JBL

  • Genius

  • Logitech

  • Trust

Nový reproduktor k PC si môžete objednať priamo cez náš e-shop. Vybrané modely nájdete vystavené aj na predajniach Planeo po celom Slovensku. V prípade, že potrebujete s výberom poradiť, spoľahnúť sa môžete na rady našich kolegov. Viac informácií o výbere reproduktora sme pre vás zhrnuli aj v článkoch “Ako vybrať prenosný reproduktor” a “Ako vybrať párty reproduktor”.