Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 tipov na bezpečné nakupovanie na internete

Nakupovanie cez internet prináša množstvo rizík, ktoré sa v niektorých prípadoch veľmi ťažko odhaľujú. Často sa stáva, že ľudia naletia podvodníkom, ktorí predávajú nekvalitný tovar alebo zaplatia za objednávku, ktorá im však nikdy nepríde. Problémom sú aj krádeže citlivých údajov, platobných kariet a rôzne kybernetické útoky. V našom článku sme si pre vás pripravili 10 tipov na bezpečné nakupovanie na internete.
Ako bezpečne nakupovať na internete?

1. Pozor na podvodné e-maily

Ak dostanete e-mail od neznámeho alebo falošného odosielateľa, ktorý vám sľubuje exkluzívne ponuky na obmedzený čas, je dôležité zachovať si opatrnosť a nespadnúť do pasce. Nenaleťte na tlak, ktorý vytvára umelá ponuka, trvajúca iba krátky čas. Tí, ktorí stoja za e-mailovými podvodmi, často využívajú taktiku naliehavej exkluzívnosti na to, aby získali váš záujem a nútili vás k okamžitému jednaniu.

Nikdy neklikajte na odkazy alebo nesťahujte súbory z e-mailov, ktoré vyzerajú podozrivo alebo pochádzajú od neznámych odosielateľov. Tieto odkazy a súbory môžu obsahovať škodlivý softvér alebo vás presmerovať na falošné stránky, kde by mohli získať vaše citlivé informácie.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o legitímnosti e-mailu, kontaktujte priamo spoločnosť alebo organizáciu, ktorá vám e-mail poslala a pravdivosť ponuky si overte.

2. Aktualizujte svoj prehliadač a sledujte skratku “https”

Aktualizácie internetového prehliadača vám pomáhajú ochrániť sa pred najnovšími hrozbami kybernetických útokov. Ak váš prehliadač nie je aktuálny, vystavujete sa riziku online útokov. Predtým, než začnete nakupovať online, uistite sa, že používate najnovšiu verziu vášho obľúbeného prehliadača.

  • Pri návšteve webovej stránky predajcu dôkladne skontrolujte adresu URL a uistite sa, že začína s "https".
  • Protokol HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) zabezpečuje, že daná stránka disponuje platným certifikátom Secure Sockets Layer (SSL) a vaše poskytnuté informácie sú spoľahlivo šifrované. Týmto spôsobom sa výrazne znižuje riziko krádeže informácií zo strany hackerov.
  • Symbol zámku vedľa adresy webovej stránky by mal svietiť na zeleno, čo signalizuje bezpečné pripojenie.
  • Pre dodatočnú kontrolu môžete skontrolovať platnosť certifikátu. Kliknutím na symbol zámku, alebo naľavo od panela s adresou by ste mali vidieť informácie o certifikáte stránky. V prípade, že sa zobrazí varovanie o neplatnom certifikáte, odporúčame vám vyhnúť sa takejto stránke, čím zabezpečíte bezpečnosť vašich online aktivít.

Aktualizujte svoj internetový prehliadač.

3. Používajte silné heslá

Vaše účty budú v bezpečí, ak k nim budete mať vytvorené unikátne silné heslá. Ak zvolíte jednoduché heslá alebo používate rovnaké heslo na rôznych webových stránkach, otvárate dvere hackerom, ktorí by mohli získať prístup k vašim dôležitým digitálnym údajom ako sú bankové účty, obchodné účty, súbory a osobné informácie.

Pre vytváranie hesiel sa odporúča používať rozmanitú kombináciu:

  • písmen
  • číslic
  • symbolov

4. Na internetový nákup použite kreditnú kartu

Pri online nákupoch je odporúčané uprednostňovať kreditné karty, pretože poskytujú dodatočnú úroveň ochrany. Na rozdiel od debetných kariet, ktoré sú priamo spojené s vašim bankovým účtom, kreditné karty často poskytujú väčšiu istotu v prípade, že by váš účet bol ohrozený.

  • Po každom online nákupe je dôležité skontrolovať výpisy z účtu a zabezpečiť, aby sa zhodovali s vašou nákupnou aktivitou.
  • Ak zistíte akúkoľvek neznámu transakciu alebo podozrivú aktivitu, ihneď informujte svoju banku. Rýchla reakcia vám pomôže minimalizovať možné finančné riziká a ochrániť vaše účty pred neoprávneným používaním.
  • Bezpečnejšie je tiež neukladať údaje o vašej platobnej karte do prehliadača a radšej stráviť pár sekúnd navyše vypisovaním informácií, čo v konečnom dôsledku môže zachrániť vaše peniaze.

V prípade, že máte z platby kartou vopred obavy, stále môžete využiť možnosť platby na dobierku. V tomto prípade zaplatíte za vašu zásielku až pri prevzatí.

Používajte silné heslá.

5. Pozor na verejné WiFi pripojenie

Vyhýbajte sa zdieľaniu osobných údajov pri online nakupovaní cez verejné pripojenia WiFi. Tieto siete zvyčajne disponujú obmedzenými bezpečnostnými opatreniami, čo otvára možnosť hackerom na odchytávanie vašich informácií počas ich prenosu. Dôrazne odporúčame obmedziť citlivé operácie na zabezpečené siete a vyhnúť sa verejným pripojeniam pre maximalizáciu bezpečnosti vašich osobných údajov.

  • V prípade, že je nevyhnutné nakupovať cez verejnú WiFi sieť, odporúčame vám využiť oficiálnu aplikáciu obchodníka namiesto webového prehliadača.
  • Ak aplikáciu nemáte stiahnutú, sťahujte ju iba zo zabezpečenej siete, nie cez verejnú WiFi sieť, aby ste minimalizovali riziko neoprávneného prístupu.
  • Zároveň sa uistite, že máte zapnutú bránu firewall vo vašom zariadení. Táto funkcia zabezpečuje kontrolu všetkých pripojení medzi sieťou a vaším systémom, čím vás chráni pred potenciálnymi kybernetickými hrozbami.

6. Vypĺňajte len nutné informácie

Pri online nakupovaní od vás bude e-shop požadovať určité informácie, ktoré sú nutné pre doručenie tovaru a vystavenie faktúry. Zvyčajne sa jedná o vaše meno, priezvisko, adresu doručenia, telefónne číslo, e-mailovú adresu a platobné informácie, ak ste sa rozhodli zaplatiť za tovar okamžite.

  • Svoju pozornosť zvýšte vtedy, ak obchod vyžaduje ďalšie informácie, ako sú údaje o bankovom účte, číslo občianskeho preukazu alebo vodičského preukazu, alebo heslá. Takýto e-shop je často nedôveryhodný a lepšie urobíte, ak v nákupe nebudete pokračovať.
  • Niektoré spoločnosti tiež môžu zisťovať vaše záujmy, nákupné preferencie alebo pohlavie na účely štatistík o spotrebiteľskom správaní. Tieto informácie by však mali byť vždy dobrovoľné a vždy sa môžete rozhodnúť, či ste ochotný ich poskytnúť alebo nie.

Pri online nakupovaní si dajte pozor na bezpečnosť vašich údajov.

7. Nezabudnite sa odhlasovať

Pri nákupoch cez internetový prehliadač je dôležité uistiť sa, že sa po každom nákupe bezpečne odhlásite zo svojho účtu. Táto opatrnosť je dôležitá napríklad v prípade, ak sa k vášmu zariadeniu dostane niekto iný, napríklad vaše dieťa, ktoré by mohlo nevedomky uskutočniť nákupy.

  • Rovnaké bezpečnostné opatrenia platia aj pre mobilné zariadenia. Zabezpečte svoj smartfón alebo tablet dostatočne silným PIN kódom alebo odtlačkom prsta, aby ste minimalizovali riziko neoprávneného prístupu a náhodných nákupov.

8. Vyhnite sa nedôveryhodným e-shopom

Svet online nakupovania ponúka milión webových stránok, kde môžete nájsť to, čo hľadáte. Aj keď väčšina z nich je spoľahlivá, rozpoznať podvodné stránky si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Pred nákupom si vždy overte informácie o prevádzkovateľovi e-shopu.

Súlad s platnou legislatívou vyžaduje, aby prevádzkovatelia online obchodov zverejnili svoje údaje, a to:

  • názov firmy
  • sídlo
  • fakturačné informácie
  • IČO, DIČ
  • podmienky nákupu, reklamácie a kontaktné údaje

Ak obchodník nezverejňuje fyzickú adresu, ale iba P.O.BOX, a máte pochybnosti o jeho serióznosti, je bezpečnejšie sa vyhnúť nákupu a hľadať spoľahlivejšie možnosti.

Vyberajte si len dôveryhodné e-shopy.

9. Recenzie zákazníkov veľa prezradia

Pri posudzovaní bezpečnosti e-shopu vám môžu poslúžiť aj recenzie od používateľov, či už priamo na danom e-shope alebo na rôznych weboch s recenziami.

  • Ak má e-shop recenzií príliš málo, alebo ak má jednomyseľne niekoľko desiatok recenzií s piatimi hviezdičkami bez komentárov, môže ísť o falošné recenzie.
  • Podozrivé sú aj recenzie, ktoré sú plné nadšenia alebo gramatických chýb.

Je dôležité uvedomiť si, že žiadny internetový obchod nemôže poskytovať dokonalé služby, ktoré by vyhovovali všetkým zákazníkom. Negatívne recenzie sú preto prijateľné. Kladom je, ak sa k nim predajca prizná, neskrýva ich a snaží sa poskytnúť riešenie, čím demonštruje transparentnosť a zodpovednosť voči zákazníkom.

10. Pozor na podvodníkov

Čoraz častejšie sa nechajú Slováci nachytať na podvody s kuriérmi, ku ktorým zvyčajne prichádza nie na e-shopoch, ale rôznych bazároch, prostredníctvom ktorých ľudia predávajú tovar medzi sebou. Často sa stáva, že podvodníci oslovujú ľudí pod zámienkou záujmu o ich predávaný tovar. Na začiatku komunikácie prejavia zdanlivý záujem, ktorý neskôr potvrdia. Scenár býva zvyčajne nasledovný:

  • Zvyčajne vám podvodník oznámi, že zaplatí vopred, pretože sa momentálne nenachádza v rovnakom meste ako vy.
  • Postupne vám pošle odkaz na fiktívne platobné alebo doručovateľské služby.
  • Podvodník tvrdí, že už poslal platbu prepravnej spoločnosti, ktorá ju uvoľní, až keď sa preukážete poštovým dokladom, že ste tovar odoslali kupujúcemu – v tomto prípade podvodníkovi. Ak však tovar skutočne odošlete, peniaze nikdy nedostanete späť.
  • Existujú však aj prípady, že v odkaze, ktorý vám podvodník poslal máte vyplniť údaje z vašej platobnej karty, aby vám mohla byť suma, ktorú podvodník poslal pripísaná na účet. V tomto prípade majte na pamäti, že nikdy nikde nezadávajte údaje zo svojej karty, nech už odkaz ktorý podvodník poslal vyzerá akokoľvek dôveryhodne.

Podvodníci často komunikujú v slovenskom jazyku a používajú online nástroje na preklad z iného jazyka. Na základe komunikácie si preto môžete všimnúť, či je gramatika záujemcu o váš tovar správna, a či skutočne ide o dôveryhodnú osobu, ktorej chcete váš tovar predať. V tomto prípade je často najväčšou istotou nechať si poslať peniaze priamo na váš účet a tovar odoslať až po ich obdržaní, prípadne zaslať tovar na dobierku a dúfať, že si ho záujemca prevezme.

Pozor na internetových podvodníkov.

Čo robiť, ak ste sa stali obeťou podvodu?

V prípade, že sa stanete obeťou online podvodu, je dôležité podniknúť rýchle a efektívne kroky na minimalizáciu škôd a ochranu svojich digitálnych aktivít. Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete okamžite konať:

  • Zmeňte heslo - ak máte pocit, že má niekto prístup k vášmu účtu, okamžite zmeňte jeho heslo. Svoje účty vám odporúčame zabezpečiť aj dvojfaktorovou autentifikáciou, ak je to možné.
  • Urýchlene kontaktujte banku - ak dôjde ku krádeži platobných údajov, bezodkladne sa spojte so svojou bankou, aby ste zablokovali prístup a podnikli potrebné kroky na obnovenie bezpečnosti vášho účtu.
  • Skontrolujte zariadenie - v prípade, že je váš počítač, notebook alebo iné zariadenie zasiahnuté malvérom, vykonajte hĺbkovú kontrolu pomocou bezpečnostného softvéru a aktualizujte operačný systém.
  • Blokovanie podvodníkov - ak vás podvodníci kontaktujú na sociálnych sieťach, okamžite si zablokujte ich profily a informujte oficiálny profil predajcu o podvodných aktivitách.
  • Kontaktujte SOI (Slovenská obchodná inšpekcia) - ak máte podozrenie na pofidérny e-shop.
  • Kontaktujte políciu - v prípade, že ste pri phishingovom útoku utrpeli finančné straty, bezodkladne informujte políciu a poskytnite im relevantné informácie o podvode.

 

Súvisiace kategórie

PC a notebooky IT komponenty Software Smartfóny