Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 tipov, ako zrýchliť počítač

Ak túžite po plynulejšom a efektívnejšom počítačovom prostredí, máme pre vás 10 tipov, ako zrýchliť počítač. S našimi praktickými radami a trikmi dokážete zrýchliť výkon vášho počítača alebo notebooku, vďaka čomu sa budú vaše programy a hry načítavať rýchlejšie. Zrýchli sa aj reakčný čas systému a všeobecne by ste mali zaznamenať zlepšenie v plynulosti používania. Zistite, akými jednoduchými spôsobmi dokáže zrýchliť váš počítač.

10 Tipov, ako zrýchliť počítač.

 

1. Ako na zrýchlenie PC pomocou zmeny schémy napájania na najvyšší výkon?

Jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako zvýšiť výkon vášho počítača alebo notebooku, je zmena schémy napájania na maximálny výkon. Táto zmena môže byť vykonaná nasledovne:

  1. Otvorte ovládací panel.
  2. Vyberte možnosť Systém a zabezpečenie a následne Možnosti napájania.
  3. V ponuke “Výber“ zaškrtnite plán s názvom Vysoký výkon a potvrďte tlačidlom OK.

Týmto nastavením si vyberiete režim vysokého výkonu, čo znamená, že váš počítač bude pracovať na maximálnych výkonových nastaveniach. Toto nastavenie bude uprednostňovať výkon počítača , takže je vhodné najmä pre stolné počítače a notebooky pripojené na sieťový zdroj.

2. Vypnite automaticky spúšťajúce sa programy po štarte systému

Vypnutie automatických spúšťaných programov je jednoduchým spôsobom, ako zrýchliť váš počítač a zlepšiť jeho výkon počas každodenného používania. Tieto programy sa spúšťajú automaticky s cieľom uľahčiť vám prístup k nim, ale často spomaľujú štart a celkové načítanie systému.

V niekoľkých krokoch vám vysvetlíme, ako vypnúť automatické spúšťanie programov:

  • Pravým tlačidlom kliknite na spodnú lištu (medzi ikonkami programov naľavo a dodatočnými ikonkami napravo).
  • Kliknite na možnosť "Správca úloh".
  • Otvorí sa Správca úloh, kde uvidíte rôzne karty, ako sú "Procesy", "Výkon" a tak ďalej. Vyberte kartu s názvom "Pri spustení".
  • Na tejto karte uvidíte zoznam programov, ktoré sa spúšťajú po štarte systému. Mnohé z týchto programov pravdepodobne nepotrebujete. Pravým tlačidlom kliknite na program, ktorý nechcete, aby sa spúšťal automaticky, a vyberte možnosť "Vypnúť".

Postup opakujte pre ďalšie programy, ktoré nechcete, aby sa spúšťali pri štarte systému. Medzi bežné programy patria Skype, Steam, Discord, Microsoft OneDrive, Windows Defender a podobne. Po vypnutí automaticky spúšťajúcich sa programov reštartujte počítač, aby sa zmeny prejavili. V dôsledku tohto opatrenia by mal byť štart vášho systému rýchlejší a celkový výkon by sa mal zlepšiť počas používania. Výsledky sa môžu líšiť v závislosti od počtu a náročnosti programov, ktoré vypnete.

Vypnutím programov automaticky sa spúšťajúcich po štarte notebooku dokážete ovplyvniť jeho rýchlosť.

 

3. Ako zrýchliť notebook odinštalovaním softvéru?

Výrobcovia často predinštalujú do notebookov a počítačov rôzne aplikácie, ktoré nemusíte používať, ale zaberajú systémové zdroje. Ak chcete zrýchliť váš počítač, odporúča sa odinštalovať nepotrebný softvér.

Postup, ako odinštalovať nepotrebný softvér:

  1. Kliknite na tlačidlo "Štart" v ľavom dolnom rohu obrazovky a prejdite do ponuky "All apps" alebo použite vyhľadávací riadok a napíšte "Programy".
  2. Vyberte možnosť "Add or remove programs" (Pridať alebo odstrániť programy).
  3. Otvorí sa zoznam aplikácií, ktoré máte nainštalované na vašom počítači.
  4. Prejdite zoznamom a nájdite programy, ktoré chcete odinštalovať.
  5. Kliknite na program, ktorý chcete odinštalovať a uvidíte možnosť "Uninstall" alebo "Odinštalovať".
  6. Postupujte podľa pokynov na obrazovke, ktoré sa zobrazia, aby ste dokončili odinštalovanie programu.


Celý postup opakujte pre všetky aplikácie, ktoré chcete odinštalovať. Pred ich odstránením sa však skutočne uistite, že neodstraňujete dôležité systémové súbory alebo programy, ktoré potrebujete na správne fungovanie počítača.

4. Zrýchlite váš počítač dokúpením SSD disku alebo RAM modulu

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zvýšiť výkon a rýchlosť vášho počítača, je inštalácia SSD disku a pridanie dodatočnej pamäte RAM. Tieto dva hardvérové prvky majú významný vplyv na celkový výkon a rýchlosť počítača. S týmito upgradmi môžete výrazne zvýšiť produktivitu, zlepšiť herný zážitok a zabezpečiť plynulý beh náročných programov.

SSD disk (Solid State Drive) je moderný typ úložiska dát, ktorý je oveľa rýchlejší ako tradičné pevné disky. Zapisovacie a čítacie rýchlosti SSD disku sú násobkami rýchlostí pevných diskov. Inštaláciou operačného systému (OS), programov a hier na SSD disk dosiahnete, že sa načítajú oveľa rýchlejšie. To znamená, že spustenie a načítavanie programov a hier bude trvať len pár sekúnd. SSD disky majú tiež výhodu, že sú bez pohyblivých dielov, čo zabezpečuje ich spoľahlivosť a odolnosť voči nárazom.
RAM moduly (Random Access Memory) sú rýchle pamäťové moduly, ktoré slúžia na ukladanie dát a inštrukcií, ktoré sú aktívne používané programami, hrami a operačným systémom. S dostatočnou kapacitou RAM pamäte sa počítač môže vyhnúť zdĺhavým procesom načítavania dát z pevného disku. To znamená, že programy a hry sa budú spúšťať rýchlejšie a eliminuje sa tzv. "stuttering" (lagy, záseky) vo hrách a náročnejších programoch, ako je napríklad kolekcia Adobe programov, CorelDRAW, 3ds Max a podobne. S dostatočnou pamäťou RAM bude váš počítač plynulejšie pracovať a zvládne náročné úlohy s menším oneskorením.

Antivírus ovplyvňuje rýchlosť počítača.

 

5. Zrýchlite výkon počítača vhodne zvoleným antivírusom

Dôkladná antivírusová ochrana, v kombinácii s opatrným správaním sa v online prostredí, výrazne prispieva k zrýchleniu vášho počítača a zabezpečuje bezpečné prostredie pre prácu a prehliadanie internetu.

Máme pre vás niekoľko tipov na efektívne využívanie antivírusového softvéru:

Ak váš antivírusový program ponúka možnosť automatických aktualizácií, je vhodné ju povoliť. Tým zabezpečíte, že váš systém je vždy chránený najnovšími bezpečnostnými opatreniami.
Je dôležité mať najnovšie bezpečnostné aktualizácie a databázy vírusov. Pravidelné aktualizácie zabezpečia, že váš antivírusový program je schopný rozpoznať a odstrániť najnovšie hrozby.
Pravidelné skenovanie vášho počítača je dôležité na odhalenie a odstránenie potenciálnych vírusov a malvéru. Naplánujte si pravidelné skenovanie alebo vykonávajte manuálne skenovanie, najmä ak máte podozrenie na prítomnosť škodlivého softvéru.
Pri vykonávaní skenovania sa pozrite aj na nevyužívané programy a súbory, ktoré môžu predstavovať potenciálnu hrozbu. Odinštalujte nepotrebný softvér a pravidelne vyčistite svoj systém od nepotrebných súborov a dočasných dát.
Predchádzajte nebezpečenstvu tým, že budete opatrný pri sťahovaní súborov z internetu a otváraní podozrivých e-mailov alebo odkazov. Buďte ostražitý a vyhnite sa potenciálne nebezpečným situáciám.

6. Ako zrýchliť PC čistením registrov?

Čistenie registrov je jednou z metód, ktoré môžu pomôcť zvýšiť výkon vášho počítača. Registre sú dôležitou súčasťou operačného systému Windows, pretože obsahujú informácie o programoch, súboroch, nastaveniach a ďalších dôležitých prvkoch. S dlhodobým používaním sa v registri môžu hromadiť mŕtve odkazy, záznamy neexistujúcich súborov a iné neplatné položky, čo môže spomaliť počítač a spôsobovať odkazové konflikty.

Existuje niekoľko programov, ktoré sa špecializujú na čistenie registrov, napríklad:

  • CCleaner - skenuje registre a odstraňuje mŕtve odkazy a neplatné položky. CCleaner tiež ponúka možnosť zálohovať registre, aby ste mohli vrátiť zmeny, ak by sa niečo pokazilo.
  • Advanced SystemCare - je sofistikovanejší a ponúka viac funkcií, no v jeho bezplatnej verzii je niektorá funkcionalita obmedzená.

Pri čistení registrov je však dôležité byť opatrný. Predtým než začnete čistiť registre, odporúča sa vytvoriť zálohu registrov, aby ste mali možnosť obnoviť ich pôvodný stav v prípade, že sa niečo pokazí. Tiež sa uistite, že používate dôveryhodný a spoľahlivý program na čistenie registrov a dodržujte pokyny a odporúčania programu.

Pomalý internetový prehliadač ovplyvňuje rýchlosť počítača.

 

7. Defragmentácia disku pomôže zrýchliť váš počítač

Defragmentácia pomáha zlepšiť prístupové časy k súborom na pevnom disku, čo môže viesť k rýchlejšiemu načítaniu programov a súborov a celkovo zlepšiť výkon vášho počítača. Fragmentácia je prirodzený proces, ktorý sa deje na mechanických pevných diskoch a spôsobuje, že súbory sú roztrúsené po rôznych častiach disku, čo môže spomaliť prístupové časy.

Nasledujúce kroky vám ukážu, ako vykonať defragmentáciu:

  • Stlačte tlačidlo Windows na klávesnici.
  • Napíšte "defrag" a zobrazí sa možnosť "Defragmentovať a optimalizovať jednotky."
  • Kliknite na túto možnosť, otvorí sa okno s výpisom diskových jednotiek na vašom počítači. Vidíte aj percentuálnu hodnotu aktuálneho stavu fragmentácie pre jednotlivé disky. Ak je táto hodnota blízka nule, nemusíte vykonávať defragmentáciu. Ak je však fragmentácia vysoká, pokračujte na ďalší krok.
  • Kliknite na disk, ktorý chcete defragmentovať, a potom vyberte možnosť "Optimalizovať".

Po zvolení tejto možnosti sa spustí defragmentácia vybraného disku. Proces môže trvať niekoľko minút až hodín v závislosti od veľkosti a stavu disku. Je odporúčané vykonávať defragmentáciu pravidelne, aby ste udržali disk v optimálnom stave.

8. Ako spomaľuje počítač internetový prehliadač?

Pomalý internetový prehliadač dokáže vo veľkej miere ovplyvniť výkonnosť vášho počítača alebo notebooku. Rýchlosť prehliadača ovplyvňuje počet otvorených kariet, aktualizácie, doplnky a rozšírenia, či vysoká spotreba systémových zdrojov. Niekoľkými drobnými úpravami však dokážete zlepšiť rýchlosť a výkon vášho prehliadača.

  • Odstráňte nepotrebné doplnky a rozšírenia - prehliadače často umožňujú inštaláciu rôznych doplnkov a rozšírení, ktoré môžu spomaliť ich výkon. Prejdite nastaveniami prehliadača a odstráňte všetky doplnky, ktoré nepoužívate alebo nepotrebujete. Tým uvoľníte systémové zdroje a zrýchlite prehliadanie.
  • Vyprázdnite vyrovnávaciu pamäť cache - tá uchováva dočasné súbory, obrázky a iné údaje, ktoré sa stiahli počas prehliadania webových stránok. Tieto súbory sa môžu nahromadiť a spomaliť načítavanie stránok. Prejdite nastaveniami prehliadača a vyprázdnite vyrovnávaciu pamäť cache.
  • Vymažte súbory cookies - tie sú používané webovými stránkami na ukladanie informácií o vašom správaní pri prehliadaní. Avšak ich nahromadenie môže spomaliť váš prehliadač. Prejdite nastaveniami prehliadača a vymažte súbory cookies.
  • Zvážte použitie iného prehliadača - ak váš súčasný prehliadač stále neponúka dostatočný výkon, môžete skúsiť inú alternatívu. Existuje niekoľko rýchlych internetových prehliadačov dostupných na trhu, ktoré môžu ponúknuť lepší výkon pri prehliadaní.

Pomalý internetový prehliadač ovplyvňuje rýchlosť počítača.

 

9. Nezabúdajte aktualizovať operačný systém

Aktualizácia operačného systému je dôležitým faktorom pri zrýchľovaní vášho počítača. Pamätajte si, že správne aktualizovaný operačný systém je dôležitý pre bezpečnosť, výkon a kompatibilitu vášho počítača. Neodkladajte aktualizácie príliš dlho a buďte obozretný pri výbere a inštalácii nových aktualizácií.

Tipy, ktoré vám pomôžu s aktualizáciou operačného systému:

  • Zapnite automatické aktualizácie, ktoré zabezpečia, že budete mať najnovšie bezpečnostné opravy a výkonnostné vylepšenia.
  • Pravidelne kontrolujte dostupné aktualizácie, ak sú dostupné nové aktualizácie, nainštalujte ich.
  • Kontrolujte dátumy posledných aktualizácií.
  • Sledujte recenzie na najnovšie aktualizácie. Ak ste počuli o problémoch s konkrétnou aktualizáciou, môžete zvážiť odloženie jej inštalácie a počkať na spätnú väzbu od iných používateľov.

10. Ako zrýchliť pomalý počítač zbavením prachu?

Pomocou čistenia od prachu sa síce veľmi nezlepší rýchlosť vášho počítača, ale rozhodne tým predĺžite jeho životnosť a minimalizujete potenciálne problémy. Prach totiž zachytáva mastnotu a je vodivý, čo môže spôsobiť poruchy a skraty vo vašom systéme. Ak sa vám počítač samovoľne reštartuje, prehrieva sa alebo má výkyvy vo výkone, je dobré skontrolovať jeho vnútro.

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť prachu v počítači. Pri čistení vášho počítača môžete uplatniť tento postup:

  1. Pred začatím čistenia vždy vypnite počítač a odpojte ho od zdroja napájania.
  2. Väčšina počítačov má odnímateľný kryt, ktorým je prístupné vnútro počítača - tento kryt je potrebné kvôli čisteniu odstrániť. Odnímateľný kryt môže byť pripevnený skrutkami alebo zámkom, takže si skontrolujte návod na použitie vášho počítača.
  3. K čisteniu môžete použiť vysávač so štandardnou hubicou alebo špeciálny vysávač na elektroniku na odstránenie väčšieho prachu a nečistôt. Alternatívou je použitie plechovky so stlačeným vzduchom, ktorá je určená na čistenie počítačových komponentov. Pri vysávaní smerujte vzduch do otvorov ventilátorov, chladičov a iných oblastí, kde sa prach zhromažďuje.
  4. Ak vidíte väčšie hrudky prachu alebo nečistôt, môžete ich opatrne odstrániť antistatickou handričkou alebo jemným štetcom. Buďte opatrný, aby ste nedotkli alebo nepoškodili vnútorné komponenty počítača.
  5. Ak máte dostatočne odvážne zručnosti, môžete skontrolovať a vyčistiť chladič vášho procesora. Opatrne odstráňte chladič a ventilátor, a dôkladne ich vyčistite od prachu. Uistite sa, že pri opätovnom montovaní správne nanesiete teplovodivú pastu na procesor.

Počas čistenia sa uistite, že nepoškodíte žiadne súčiastky a nevystavíte ich statickej elektrine. Ak si nie ste istý, že čistenie zvládnete sami, odporúčame vám obrátiť sa na skúseného technika. Pravidelné čistenie a udržiavanie čistého pracovného prostredia môže minimalizovať nahromadenie prachu vo vašom počítači a pomôcť udržať ho v optimálnej kondícii.