Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 praktických spôsobov, ako si zútulniť váš domov v Hygge štýle

Dánsky pojem hygge označuje životný štýl, ktorý sa zakladá na duševnej pohode, spolupatričnosti, či schopnosti robiť obyčajné veci zaujímavo. Vzdialený od starostí, zameraný na milovanie toho, čo nás obklopuje. Bývanie je ideálnym priestorom na uvedenie týchto zásad do praxe. Doprajte si hygge vo svojom domove a obklopte sa prirodzenou jednoduchosťou. Bez zbytočných predmetov, ktoré iba zaberajú miesto. V interiéroch v štýle hyggie si dobre oddýchnete, zrelaxujete a navyše takéto priestory sú aj veľmi praktické z hľadiska úžitkovosti. Ak vám tento štýl imponuje, v našom článku vám priblížime, ako svoj domov premeniť na oázu zvanú hygge.

Jednoduchost-a-spojenie-s-prirodou-aj-to-je-hyggie

1. Zamerajte sa na uvoľnenú atmosféru

Hygge je vlastne protiklad elegantného a moderného štýlu. Jednoduché tvary odrážajúce prírodný svet, predmety evokujúce domov a útulnosť. Skromné, neopracované predmety pre výraz autentickosti. Oblé hrany a teplé farby. Krása a úžitok sú dva primárne piliere štýlu hygge. Zariaďte si, preto interiér tak, aby podporoval uvoľnenú atmosféru. Ak sa budete sústrediť viac na kvalitu ako na kvantitu, určite to vášmu domovu len prospeje.

2. Minimalizmus v bývaní

Ak chcete urobiť svoj domov útulnejším začnite upratovaním. Zamerajte sa nielen na neporiadok, ale aj na veci, ktorými ste obklopený a buďte selektívny. Zbavte sa zbytočností nechajte priestor dýchať. Miestnosť plná vecí nie je príjemná ani relaxačná. Skôr naopak je rušivá. Priestor vyplňte iba vecami, ktoré vás skutočne robia šťastnými, pretože hygge nie je o extravagancii, ale o potešení z úplnej jednoduchosti. Inými slovami, využite svoj priestor na bývanie a nie na skladovanie.

Zamerajte sa na funkčnosť nábytku ako aj predmetov, ktoré do miestností umiestnite. Tieto riešenia nie sú len o tom, ako dosiahnuť účel, ale aj o tom, ako to dosiahnuť tak, aby to vyzeralo dobre. A tak sa stáva, že vzácny úložný priestor je dômyselne implementovaný do interiéru nie ako niečo, čo je tam len preto, aby bolo, ale ako niečo čo prispieva k celkovému estetickému vzhľadu miestnosti. Nemusíte mať obavu, že domácnosť v hygge štýle je nudná, pretože čaro spočíva v kráse a celistvosti.

Spalna-v-style-hyggie

3. Prvky, ktoré môžete kombinovať aj s iným štýlom

Pridanie niekoľkých útulných kúskov ako sú prikrývky, vankúše, prípadne menšie koberce v teplejších neutrálnych tónoch, je ten najjednoduchší spôsob, ako okamžite zútulniť miestnosť.

Úplne postačí položiť jeden alebo dva textúrované vankúše na pohovku, prípadne vymeniť poťahy na existujúcich vankúšoch. Ďalším prvkom sú svietniky alebo lampáše, ktoré sa hodia ku každému štýlu. Vhodné sú aj akékoľvek kožušiny. Použiť ich môžete namiesto koberca na zem, alebo ako podložku na stoličku. A knihy. Určite nezabudnite na knihy, ktoré môžete uložiť kamkoľvek.

Miesto-pre-relax

4. Vytvorte si svoje vlastné miesto pre relax

Každý hygge interiér potrebuje vlastné miestečko pre relax. Dáni takéto posedenie nazývajú hyggekrog alebo útulný kútik. Môže sa jednať o pohodlné kreslo pred krbom, leňošku v rohu miestnosti alebo posedenie na širokom parapete či výklenku. Bude to váš bezpečný priestor, kde si môžete v pokoji čítať knihu a dať si šálku čaju.

Svoj kútik môžete od zvyšku miestnosti oddeliť pomocou paravanu alebo knižnice. Nezabudnite ho doplniť mäkkými vankúšmi a prikrývkami, príjemným osvetlením a menším bočným stolíkom, ktorý bude predstavovať ideálne miesto na odloženie rozčítanej knihy či šálky čaju.

5. Stavte na prírodné materiály

Pre bývanie v štýle hygge sú typické prírodné materiály, pretože pôsobia hrejivo a poskytujú prirodzenú sviežosť. Prvenstvo patrí drevu, ktoré sa používa na obloženie stien, ale aj na dekorácie. Samozrejme skvelou voľbou je aj drevený nábytok. Ďalej sú to prírodné textílie vyrobené z bavlny a ľanu alebo kože a kožušiny. Obľúbený je aj kameň alebo keramika. Aj v prípade kobercov sa kladie dôraz na prírodný materiál. Koberec by však nemal zakrývať celú podlahu. Dôležité je, aby podlaha dýchala a vynikla jej prirodzená krása.

6. Príjemná atmosféra sa vytvára správnym osvetlením

Pre štýl hygge je charakteristické tlmené osvetlenie. To znamená, že namiesto jedného dominantného svetla rozsvietite niekoľko menších zdrojov osvetlenia. Pokiaľ ide o svietidlá, výbornou voľbou sú svetlá s tlmeným svetlom a svetlá s drevenými alebo kovovými prvkami. A sviečky. Je jedno či budú vonné, obyčajné alebo LED sviečky. Dajte ich do každej miestnosti a budete mať automaticky pocit pohodlia bez ohľadu na to, kde sa v domácnosti akurát nachádzate.

Ak máte tú možnosť, užite si čas od času, najmä v zimných mesiacoch, večernú pohodu pri horiacom krbe. Ak nemáte priestor na klasický krb, pouvažujte nad obstaraním krbu na biolieh, ktorý je vhodný aj do bytu.

Príjemné osvetlenie prostredníctvom krbu v štýle hyggie.

7. Emócie v doplnkoch aj to je hygge štýl

Hygge je životný štýl, ktorý je úzko spätý s emóciami a individualizmom. Srdce svojmu domovu vdýchnete napríklad tým, že na steny zavesíte vlastné zarámované fotky alebo svoje obľúbené obrazy. Takéto dekorácie pridávajú domovu osobný nádych, lebo je to iba o vás, o vašich emóciách a o vašom živote. Podobne poslúžia aj rôzne spomienkové predmety, ktoré vo vás prebudia spomienky na šťastné chvíle v živote.

Dekorácie by mali byť jednoduché, pôsobiť prirodzene a mali by tiež slúžiť praktickému účelu. Jednou z kľúčových dekorácií sú tapety s jednoduchými, organickými vzormi. Môže to byť jemný geometrický vzor alebo vzor pripomínajúci prírodu, napríklad vetvičky, listy alebo kvety.

Nezabudnite ale, že priestor v štýle hygge nie je o kvantite takže s dekoráciami to určite nepreháňajte.

8. Hygge štýl vo farbách

Výber správnych farieb interiéru je veľmi dôležitý. V štýle hygge zohrávajú hlavnú úlohu neutrálne farby, ku ktorým patrí béžová, krémovábiela farba doplnená farebnosťou prírodných materiálov. Odtiene inšpirované prírodou charakterizujú podstatu tohto štýlu, teda harmóniu, pokoj a nenarúšajú tok energie.

Ak však máte tmavú farbu steny nemusíte hneď maľovať. Ak to na vás nepôsobí rušivo, stačí pridať niekoľko dekoratívnych kúskov alebo iných akcentov v neutrálnych farbách. Veď štýl hygge je o tom, ako sa cítite a nie o tom, ako to na oko vyzerá.

Interiér v štýle hyggie.

9. Dekorácie v štýle hygge

Pri vytváraní hygge atmosféry je dôležité zamerať sa na prírodné materiály ako drevo, prútie, vlna a kožušiny. Pri výbere látok siahnite po prírodných materiáloch, ako je bavlna, vlna, ľan alebo mohér.

Závesy by mali byť ľahké a priesvitné, aby sa čo najlepšie využilo prirodzené svetlo. A čo sa týka spálne, posteľná bielizeň vo svetlých farbách zachová estetický vzhľad a dotvorí teplo domova.

Pri zariaďovaní jednotlivých miestností sa snažte umiestniť do popredia jedinečný kúsok ako napríklad pohovku alebo iný kus nábytku. Ostatný nábytok nemusí byť dominantným. A nezabudnite jednotlivé predmety v miestnosti musia farebne ladiť, aby dotvárali celkový dojem a pôsobili útulne.

10. Doplňte priestor aj rastlinami

Bez ohľadu na štýl bývania, rastliny pridajú každému interiéru útulnosť. Čerstvé rezané kvety alebo rastliny v kvetináči, sú skvelým doplnkom nielen do obývačky a kuchyne, ale aj do kúpeľne či pracovne. S ich počtom to však nemusíte preháňať. Postačí aj jeden solitér.

Ak nie ste nadšencami pestovania, sukulenty, prípadne rastliny ako zamiokulkas, monstera alebo svokrine jazyky, poskytujú dokonalý zelený vzhľad interiéru aj bez veľkej údržby a sú nenáročné na pestovanie.

Rastlina v interiéri hyggie.

Na záver - štýl hygge nie je jednorázová záležitosť

Dáni sú podľa mnohých výskumov najšťastnejší národ na svete aj napriek menej priaznivému počasiu. Svoju zásluhu má na tom nepochybne životný štýl hygge, ktorý pramení zo snahy uniknúť pred každodenným stresom.

Hygge nie je o prísnej disciplíne, ani o riadení sa časovým harmonogramom, či vyškrtávaní splnených úloh z vopred pripraveného zoznamu. Vyzdvihuje skôr uvoľnenie sa a relax v individuálnom tempe. Odopierať si nasilu veci a aktivity, ktoré vám robia radosť nemá podľa hygge o nič väčší zmysel, ako to s nimi preháňať na úkor seba a svojho okolia. Dúšok vína, kúsok čokolády, občasné leňošenie nie sú ničím, kvôli čomu sa treba cítiť previnilo, i keď si nejeden moderný lifestyle-ový guru myslí opak.

Súvisiace kategórie

Dekorácie Nábytok Osvetlenie