Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Najlepšia ľadová káva + TOP 5 domácich receptov

Počas horúcich letných dní je výborným osviežením ľadová káva. Na internete nájdete stovky receptov na lahodnú ľadovú kávu, ktorej základom je najmä kvalitná káva a ľad. So všetkým ostatným ingredienciami môžete experimentovať. V našom článku sa dočítate, ako spraviť ľadovú kávu a niekoľko tipov na najlepší recept na ľadovú kávu.

Ako sa robí ľadová káva?

Ako sa robí ľadová káva? 

Existuje niekoľko postupov, ako pripraviť chutnú ľadovú kávu, každý však začína tým, že je nutné najskôr uvariť klasickú kávu alebo espresso, z ktorých sa ľadová káva pripraví. V prípade, že preferujte klasické nescafé, stačiť bude ak instantnú kávu zalejete horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice. Netreba však zabúdať na to, že kvalita kávy ovplyvňuje celkovú chuť nápoja. Na prípravu ľadovej kávy sa preto odporúča čerstvo namletá káva pripravená v kávovare.

Na výber máte tieto typy kávovarov:

Espresso pre ľadovú kávu vám spoľahlivo pripraví automatický kávovar, ktorý si dokáže sám namlieť kávové zrná alebo napeniť mlieko. Ak sa na príprave kávy radi podieľate, určite siahnite po pákovom kávovare alebo mokka kanvičke, ktoré vám pripravia lahodnú kávu v priebehu niekoľkých minút.

O chutnú ľadovú kávu nebudú ochudobnení ani majitelia kapsulových kávovarov. V súčasnosti ponúkajú výrobcovia kapsulových kávovarov niekoľko druhov kávových nápojov, ktoré chutia výborne aj v upravenej verzii s ľadom. Záleží preto len na vás, ktorý nápoj uprednostníte, a ako s ním budete ďalej experimentovať. Káva sa dá totiž vždy vylepšiť o sladký sirup, šľahačku alebo cukor. Nielen kávovary, ale aj kávové kapsule a kávy zakúpite na našom e-shope.

Ľadovú káva vs cold brew porovnanie

Ľadová káva vs cold brew

Posledných pár rokov na seba strhol obrovskú pozornosť nový kávový nápoj s názvom cold brew, ktorý mnohí považujú za ľadovú kávu. Aj napriek tomu, že sa podáva studený a za studena sa dokonca aj pripravuje, medzi ním a ľadovou kávou sú dva zásadné rozdiely.

Ľadová káva a cold brew majú rozdielnu chuť a odlišný spôsob prípravy.

Ľadová káva sa vo väčšine prípadov pripravuje tak, že sa najskôr pripraví tradičná horúca káva, ktorá sa následne nechá vychladnúť alebo sa ochladí ľadovými kockami. Výsledný nápoj sa potom kombinuje s mliekom, cukrom, sirupmi alebo zmrzlinou.

Cold brew je špeciálny typ nápoja, ktorý sa pripravuje extrahovaním kávových zŕn v studenej vode po dobu 12 až 24 hodín. Jeho výsledná chuť je v porovnaní s ľadovou kávou menej horká a kyslá, avšak oveľa viac intenzívna.

Tradičná domáca ľadová káva recept

Chutnú ľadovú kávu si môžete vychutnať aj bez toho, aby ste potrebovali šejker, ručný šľahač mlieka alebo iné náradie. Najznámejší recept na prípravu tradičnej domácej ľadovej kávy zahŕňa niekoľko základných ingrediencií.

Ľadová káva recept:

  • 1 šálka kávy (cca 90 až 150 ml)
  • 150 ml mlieka
  • 1 malá lyžička cukru
  • kocky ľadu

Ako prvé si pripravte šálku vašej obľúbenej kávy a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Nachystajte si vysoký pohár, v ktorom budete kávu servírovať a pridajte kocky ľadu. Kávu zmiešajte s cukrom, až kým sa úplne nerozpustí a potom ju pridajte do pohára s ľadom. Pridajte aj mlieko a všetko spolu premiešajte. Na záver môžete kávu dochutiť sirupom alebo ozdobiť šľahačkou.

Domáca ľadová káva

Recept na ľadovú kávu s kvapkou exotiky

Príprava ľadovej kávy nemusí byť nudná a experimentovať môžete s rôznymi príchuťami. Kvapkou exotiky v tomto prípade myslíme exotické ovocie, akými sú citrón, pomaranč, pomelo alebo grep, ktorých chuť môžete s ľadovou kávou skombinovať.

Iced coffee recept v kombinácii s citrónom bude vyžadovať tieto suroviny:

  • 1 espresso (30 ml)
  • citrón
  • kocky ľadu
  • 120 ml studenej vody
  • 4 malé lyžičky cukru

Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Najskôr si pripravte espresso, prelejte ho do šejkru, pridajte vodu, cukor a pár kociek ľadu. Následne z citróna odrežte dva plátky na ozdobu, zvyšok nakrájajte na mesiačiky a pridajte ku káve do šejkru. Všetko spolu pretrepte, kávu prelejte cez sitko do pohára a ten ozdobte plátkami citróna, ktoré ste si odložili.

Ako spraviť ľadovú kávu s nadýchanou penou? Máme recept!

Príprava nadýchanej mliečnej peny môže byť problém, ak nemáte kávovar s tryskou na mlieko. Ak u vás kávovar nenájde využitie, ale kávový nápoj s bohatou mliečnou penou si občas radi vychutnáte, odporúčame vám kúpiť si ručný šľahač (metličku) na mlieko. Ide o cenovo dostupnú alternatívu, ktorá vám v priebehu niekoľkých minút pripraví hustú mliečnu penu.

Na prípravu ľadovej kávy už potom budete potrebovať len:

  • 200 ml mlieka
  • 1 šálku kávy (cca 90 až 150 ml)
  • 20 ml sirupu (ľubovoľná príchuť)
  • kocky ľadu

Ešte predtým, ako začnete šľahať mlieko si pripravte vašu obľúbenú šálku kávy a nechajte ju chladiť s kockami ľadu. Následne nalejte mlieko do vyššej úzkej nádoby a začnite ho šľahať. Keď je vyšľahané, prelejte ho do pohára s kúskami ľadu, v ktorom chcete podávať kávu. Potom pridajte kávu a sledujte, ako sa mliečna pena krásne od kávy oddelila. Mliečnu penu môžete na záver ozdobiť mletou škoricou alebo kúskami nastrúhanej čokolády.

Ľadová káva so zmrzlinou

Najlepšia ľadová káva so zmrzlinou

Ľadová káva chutí výborne aj so zmrzlinou a jej príprava je veľmi jednoduchá. Potrebovať budete šejker a niekoľko ďalších ingrediencií, vďaka ktorým vytvoríte skvelú domácu ľadovú kávu.

Ľadová káva so zmrzlinou vyžaduje tieto suroviny:

  • 1 šálka kávy (cca 90 až 150 ml)
  • 20 ml sirupu (čokoláda/karamel)
  • 200 ml mlieka
  • 4 kopčeky zmrzliny (vanilka/čokoláda)
  • kocky ľadu
  • šľahačka

Najskôr si pripravte vašu obľúbenú šálku kávy, záleží len na vás či pôjde o espresso z kávovaru alebo nescafé. Do kávy následne pridajte ľad, aby ste ju ochladili a prelejte ju do šejkra. Následne ku káve a ľadu pridajte aj mlieko, vanilkovú zmrzlinu a sirup a všetko dôkladne pretrepte. Celý obsah potom vylejte do pohára a ozdobte šľahačkou. Ak nemáte šľahačku v spreji, ľahko ju môžete vyšľahať mixérom zo smotany na šľahanie.

Rýchly tip: Ako urobiť ľadovú kávu v priebehu pár minút?

Ak sa vám predchádzajúce recepty zdali zdĺhavé, máme pre vás tip na prípravu ľadovej kávy bez toho, aby ste museli vopred uvariť kávu. Ide o jednoduchý a nenáročný postup, ako v krátkom čase pripraviť chutnú domácu ľadovú kávu s bohatou penou.

Na prípravu budete potrebovať len šejker alebo inú uzatvárateľnú nádobu a tieto ingrediencie:

 1 malú lyžičku instantnej kávy

  • 200 ml mlieka
  • 2 malé lyžičky cukru
  • 4 kocky ľadu

Ako sme spomínali, postup je veľmi jednoduchý, stačí ak všetky ingrediencie vložíte do šejkra a poriadne pretrepete. Mlieko sa krásne napení a instantná káva mu dodá jedinečnú kávovú chuť. Rýchlu ľadovú kávu môžete podávať so šľahačkou a na vrchu zdobenú škoricou.

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Automatické kávovary Pákové kávovary Kávovary na kapsule Káva