Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Najčastejšie poruchy benzínových kosačiek

Kosačka predstavuje základnú výbavu každého správneho záhradkára. Ak sa pokazí počas sezóny nie je to nič príjemné. Neustále používanie kosačiek vedie k opotrebovaniu niektorých častí a taktiež k rôznym poruchám. Skôr ako sa rozhodnete odniesť kosačku do servisu pokúste sa ju opraviť svojpomocne. V našom článku vám ponúkame overené tipy ako odstrániť najčastejšie poruchy benzínových kosačiek.

Ako sa prejavujú poruchy benzínových kosačiek

Pokazená kosačka nemusí hneď znamenať kúpu novej. Mnoho porúch je spôsobených nepozornosťou pri manipulácii alebo nedôslednou údržbou. Najbežnejšie poruchy benzínových kosačiek sa prejavujú nasledovne:

  • kosačka neštartuje
  • z kosačky sa dymí
  • kolísanie otáčok na kosačke
  • pokazený pojazd na kosačke
  • kosačka naštartuje a zhasne
  • zaseknuté štartovacie lanko

Odstránenie poruchy benzínových kosačiek.

Bežné dôvody, prečo kosačka neštartuje

Ak máte na problém so štartovaním kosačky nemusí to hneď znamenať vážnu chybu obzvlášť v prípade, ak tento problém nastane pri prvom štartovaní po zimnej odstávke. Jedným z najčastejších dôvodov prečo kosačka neštartuje, je prázdna palivová nádrž. Najskôr skontrolujte hladinu paliva a potom sa môžete prejsť k ďalším úkonom.

Kosačka neštartuje ak nemá dostatok paliva.

Kosačka neštartuje lebo je upchatý palivový systém

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo kosačka neštartuje je upchatý palivový systém. Časom sa na dne palivovej nádrže vytvorí kal, ktorý postupne upchá palivové potrubie, filter alebo karburátor. Z toho dôvodu je obmedzený tok paliva do motora a kosačka neštartuje. Vypustite staré palivo a nahraďte ho čerstvým benzínom.

Problémy so štartovaním vyrieši výmena alebo vyčistenie vzduchového filtra

Znečistený vzduchový filter obmedzuje prúdenie vzduchu do motora, čo vedie k problémom so štartovaním, zastavovaním alebo slabým voľnobehom. Vizuálne ho skontrolujte či je čistý. V prípade špinavého papierového variantu sa odporúča jeho okamžitá výmena.

Penové filtre sa dajú odmastiť v technickom benzíne, potom je potrebné ich umyť vo vode so saponátom a nechať vyschnúť. Pred vložením do kosačky naň naneste niekoľko kvapiek oleja, čo pomáha k lepšiemu zachytávaniu nečistôt. Avšak s olejom opatrne, aby bol zabezpečený dostatočný prísun vzduchu.

Poruchy benzínových kosačiek a ich oprava.

Aj zanesená zapaľovacia sviečka spôsobí, že kosačka neštartuje

Problémy so štartovaním vyrieši aj čistenie alebo výmena zapaľovacej sviečky. Najskôr odpojte vodič pripojený na koniec zapaľovacej sviečky a potom pomocou kľúča vyberte sviečku. Keď je suchá nemá kosačka prívod benzínu, naopak keď je mokrá alebo čierna, je to dôvod prečo kosačka neštartuje a ak máte náhradnú, rovno ju vymeňte.

Ak nie, tak ju pomocou jemného brúsneho papiera očistite, opláchnite benzínom a čistou handrou vyutierajte do sucha. Po vyčistení sviečky preverte aj stav oleja. Ak je olej v kosačke čierny a mazľavý je potrebné ho vymeniť.

Ďalšie poruchy benzínových kosačiek, ktoré spôsobujú problém so štartovaním

Zaplavený motor - ak ste sa pokúsili kosačku naštartovať niekoľkokrát bez úspechu, motor môže byť zaplavený palivom. Počkajte niekoľko minút kým sa kosačku opäť pokúsite naštartovať, aby sa prebytočné palivo odparilo. Prípadne osušte aj zapaľovaciu sviečku.

Znečistený karburátor - karburátor je zodpovedný za miešanie paliva a vzduchu pred vstupom do motora. Ak je znečistený, prietok paliva je znížený a kosačka neštartuje. Problém môže vyriešiť čistenie alebo výmena.

Klinový remeň - príliš voľný alebo poškodený klinový remeň spôsobí, že sa kosačka ťažko štartuje, prípadne neštartuje vôbec. Uvoľnený postačí napnúť, poškodený vymeňte.

 

Čo ak sa z kosačky dymí?

Dymenie kosačky je najčastejšie zapríčinené použitím nesprávneho typu alebo kvality oleja. Prípadne je ho v nádrži priveľa a vyleje sa na rozpálený motor. Vtedy kosačku vypnite a overte si úroveň oleja.

  • Kontrola sviečky - z kosačky sa dymí aj vtedy, keď je zapaľovacia sviečka poškodená alebo opálená. Očistite ju alebo nahraďte novou.
  • Vyčistite filter - zanesený alebo znečistený vzduchový filter môže spôsobiť, že motor bude spaľovať nečistoty a produkovať dym.
  • Nastavte karburátor - ak je karburátor kosačky nesprávne nastavený môže to viesť k dymeniu.
  • Výmena tesnenia motora - Opotrebované alebo poškodené tesnenie motora má za následok prenikanie oleja do spaľovacej komory, čo spôsobuje dymenie.

Zapaľovacia sviečka kosačky.

Kolísanie otáčok na kosačke

Aby mohol motor kosačky dosahovať potrebný výkon, potrebuje dostatočný prísun vyváženého pomeru paliva a vzduchu. Ak motor nemá potrebné otáčky, môže ísť dokonca aj o súhru niekoľkých problémov naraz a je ťažké odhaliť, kde sa zdroj poruchy nachádza. Ako prvé skontrolujte, či nemáte v zlej polohe páčku sýtiča.

Kolísanie otáčok na kosačke môže mať na svedomí zapaľovacia sviečka. Ak je zanesená čiernymi sadzami a karbónom, je potrebné ju očistiť alebo vymeniť. Rovnako aj priestor medzi elektródami musí byť úplne čistý.

Znečistený vzduchový filter kosačky.

Odporúčame skontrolovať aj vzduchový filter, ktorý musí byť čistý a dobre priechodný. Cez zanesený vzduchový filter nie je motor schopný prijať dostatok vzduchu pre správne spaľovanie. Čas na jeho výmenu sa prejavuje nerovnomerným chodom motora, poklesom výkonu ako aj zvýšením spotreby paliva.

Rovnako ako v prípade vzduchu, tak aj v prípade paliva musí byť zabezpečený dostatočný prísun vo vyšších otáčkach. Zle priepustný zanesený palivový filter to nie je schopný zabezpečiť.

Problém sa môže skrývať v zle nastavenom alebo zanesenom karburátore, ako aj v poškodenom sacom potrubí, cez ktoré systém nasáva takzvaný falošný vzduch. Čo sa týka čistenia karburátora prečítajte si náš článok ako vyčistiť karburátor kosačky.

Aj nesprávne kosenie spôsobí kolísanie otáčok na kosačke

Často sú poruchy benzínových kosačiek s kolísaním otáčok spôsobené aj nesprávnou manipuláciou či nepozornosťou. Zdá sa to možno zanedbateľné, ale príliš mokrá, hustá alebo vysoká tráva spôsobuje kolísanie otáčok na kosačke. Stačí upraviť výšku kosenia, znížiť rýchlosť pojazdu alebo trávnik koste na dvakrát.

Čistenie podvozku kosačky.

Odporúčame skontrolovať aj žací nôž, či nie je opotrebovaný alebo tupý. Skôr ako sa pustíte do brúsenia, poriadne ho očistite. Pri ostrení sa snažte brúsiť tak, aby ste z oboch strán odobrali približne rovnaké množstvo materiálu a pred osadením je potrebné žací nôž vyvážiť, pretože nevyvážený nôž môže poškodiť hriadeľ motora a zvyšuje vibrácie. Nakoniec nezabudnite skontrolovať podvozok, ktorý nesmie byť nadmerne znečistený.

Pokazený pojazd na kosačke

Pojazd kosačky prenáša energiu priamo z motora na zadné kolesá, najčastejšie prostredníctvom klinového remeňa a prevodovky. Klinový remeň je vedený od hriadeľa motora pod skelet nad nožom, k prevodovej skrini so spojkou v zadnej časti kosačky. Aby mohol remeň na remeniciach spoľahlivo fungovať, je dôležité, aby boli remenice v jednej rovine.

Remeň však časom podlieha opotrebovaniu a vtedy je potrebné ho vymeniť. Majte však na pamäti, že príliš napnutý remeň namáha jednotlivé súčasti pohonu, voľný klinový remeň zase spôsobí jeho prekĺzavanie.

Pokazený pojazd na kosačke.

Ďalšou často opomínanou príčinou preklzávania pojazdu je zlé nastavenie spojky. Vo väčšine kosačiek je použitá kužeľová spojka, ktorú je potrebné z času na čas nastaviť. Jej nastavenie sa vykoná uťahovacou skrutkou na bowdene lanka pojazdu, ktorým je spojka pomocou páky na madle ovládaná.

Niekedy za pokazený pojazd na kosačke môžu aj ozubené kolieska v zadných kolesách. Odmontujte kolesá, ozubený náhon vyčistite a jemne premažte. Vazelínou naplňte aj demontovaný pastorok náhonu koliesok. Ak sú ozubené kolieska polámané, je nutné ich vymeniť.

Čo robiť keď nejde pojazd na kosačke

Keď zistíte, že pojazd na kosačke nefunguje, ale prevodovka pojazdu nie je poškodená, opravu zvládnete aj sami. Vo väčšine kosačiek sa totiž prevodovka neopravuje, iba vymieňa za novú. Keď nejde pojazd na kosačke vykonajte nasledovnú kontrolu:

Skontrolujte úroveň oleja v prevodovke- niektoré benzínové kosačky majú prevodovku, ktorá potrebuje olej na mazanie. Ak je to potrebné, olej doplňte.

Kontrola mazania - vyčistite a naolejujte všetky pohyblivé časti pohonu, aby sa zabezpečila hladká prevádzka.

Brzdový mechanizmus benzínovej kosačky.

Kontrola hnacieho mechanizmu - skontrolujte hnací mechanizmus kosačky ako aj ozubené kolieska, či nie sú poškodené alebo zablokované.

Nastavenie prevodovky - ak je prevodovka v zlej polohe pojazd nefunguje. Stačí ju správne nastaviť.

Klinový remeň – je potrebné skontrolovať, či je nie je uvoľnený alebo spadnutý.

Hnacie valčeky - prezrite aj hnacie valčeky, či sú v dobrom stave, prípadne či nie sú zanesené. Ich vyčistenie a premazanie môže pomôcť obnoviť pojazd.

Kosačka naštartuje a zhasne

Príčin, že kosačka naštartuje a zhasne môže byť mnoho. Ak kosíte už dlho na ostrom slnku a zlyhanie sa stane po prvýkrát, vyskúšajte chvíľu počkať a následne kosačku opäť naštartujte. Ak to nepomôže skontrolujte, či je v nádrži dostatok paliva.

Ďalšou veľmi častou príčinou môže byť aj upchatie spodnej časti kosačky trávou. Skontrolujte, či na podvozku nie veľké množstvo trávy a v prípade potreby ho očistite. Skontrolujte aj žací nôž, či nie je zaseknutý a je schopný ďalej kosiť.

Benzínové kosačky a ich karburátor.

Aj nesprávne nastavenie karburátora spôsobí, že kosačka naštartuje a zhasne. Poruchu odstránite nastavením skrutky voľnobežných otáčok umiestnenej na karburátore.

Motor môže tiež zhasínať, ak je upchatý palivový ventil alebo dochádza k nadmernému úniku vzduchu. Zanesený palivový ventil vyčistite. Stáva sa to, ak sa kosačka dlhší čas nepoužívala.

Zasekávanie štartovacieho lanka

Veľmi častá porucha kosačiek je spojená so štartovacím lankom. Pri kosačkách s manuálnym štartom sa štartovacie lanko môže zaseknúť alebo ťažko vyťahovať a tým sa znemožní naštartovanie motora. V takýchto prípadoch je najčastejšou príčinou aktivácia bezpečnostnej brzdy. Pred kosením vždy skontrolujte, či je bezpečnostná brzda vypnutá.

Rozobratý štartovací mechanizmus kosačky.

K zasekávaniu môže dôjsť aj vtedy ak je štartovacie lanko príliš voľné alebo veľmi natiahnuté.

Zanesené alebo opotrebované mechanizmy štartovacieho lanka takisto spôsobujú zaseknutie. Čistenie alebo mazanie pomôže tento problém vyriešiť.

Nadmerné vibrácie a vysoká hlučnosť kosačky

Pri nadmerných vibráciách a vysokej hlučnosti je potrebné spozornieť. Veľmi pravdepodobne môže byť totiž ohnutý kľukový hriadeľ. Spravidla sa jedná o ohnutie tej časti hriadeľa, na ktorom je namontovaný unášač noža. Nadmerné vibrácie spôsobujú zvýšené zaťaženie celej kosačky, takže môže dochádzať k poškodzovaniu spojov, uvoľňovaniu niektorých častí ako aj k zvýšenému opotrebovaniu.

Kľukový hriadeľ sa môže ohnúť počas kosenia pri náraze na kamene, kosení hrubých náletových drevín alebo sa nôž zasekne do nejakej kovovej prekážky alebo betónového obrubníka v trávniku.

Benzínová kosačka sa nadmerne prehrieva

Najčastejšie sa kosačka prehrieva kvôli špinavému motoru. Cez motor prechádzajú vzduchové kanály, ktoré ho ochladzujú. Keď sa zanesú pokosenou trávou a inými nečistotami, motor nebude mať dostatočný prietok vzduchu na ochladenie počas používania a môže sa prehriať.

V takom prípade odstráňte ochranný kryt a vyčistite všetky priechody pomocou stlačeného vzduchu, prípadne vzduchovým kompresorom so striekacím nadstavcom.

Rada na záver

Pred akoukoľvek opravou kosačky si najskôr pozorne prečítajte návod na použitie. V prípade, ak je vaša benzínová kosačka v záruke, nechajte si ju radšej skontrolovať v servise, aby sa nestalo, že vám záruka zanikne.

Súvisiace kategórie

Kosačky Kosačky s pojazdom Elektrické kosačky rotačné Fieldmann kosačky Benzínové kosačky rotačné