Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Aký olej do krovinorezu? Poradíme ako si najlepšie vybrať

Kvalitný olej do krovinorezu predstavuje najdôležitejší prvok pre jeho správny chod. Motorový olej zabraňuje treniu, znižuje opotrebenie a prehriatie motora. Okrem toho zbiera nečistoty, ako sú kovové častice, usadeniny a zvyšky zo spaľovania. Za zmienku stojí aj konzervačná a antikorózna schopnosť motorového oleja. Na trhu nájdete množstvo olejov, ale aký olej do krovinorezu bude ten najvhodnejší?

Prečo je potrebné používať olej do krovinorezu?

Benzínové krovinorezy sú najčastejšie poháňané dvojtaktným motorom. Dôvodom je jednoduchá konštrukcia a nízka hmotnosť, ako aj vysoký výkon dvojtaktov. Takéto motory však majú iný systém mazania ako motory štvortaktné. Preto je potrebné do benzínu pridať olej. Ak by bolo použité palivo bez oleja, došlo by takmer okamžite k zadretiu motora a tým aj k fatálnemu poškodeniu krovinorezu.

Na pohon dvojtaktného motora sa používa zmes bezolovnatého benzínuoleja, ktorý býva označený M2T alebo 2T.

Krovinorez Fieldmann.

Aký olej do krovinorezu podľa technológie výroby?

Každý motorový olej má rovnaký základ. Líši sa len obsahom a povahou pridaných prísad (aditív), ktoré sú v základe oleja použité. Motorové oleje sa delia sa na minerálne, polosyntetické a syntetické. Aký olej do krovinorezu použiť?

Minerálny olej

Minerálne oleje predstavujú najzákladnejšiu paletu motorových olejov. Získavajú sa priamo z ropy, ktorá bola čistená kyselinou alebo extrakciou v rozpúšťadle. Minerálne oleje neodolávajú náhlym zmenám teploty. Pri vysokých teplotách sa dokážu rýchlo odpariť, pri nízkych teplotách zasa zamrznú. Syntetické oleje možno ponúkajú lepšiu teplotnú stabilitu, ale minerálne oleje bodujú svojím prírodným pôvodom a všestrannosťou.

Polosyntetický olej

Polosyntetické, alebo inak nazývané aj zmesové, oleje predstavujú zmes syntetického a minerálneho oleja, pričom pomer syntetického oleja nie je vyšší ako 30 %. Ponúkajú dlhšiu životnosť a lepšiu odolnosť voči zmene teploty. Sú navrhnuté tak, aby mali výhody syntetických a cenu minerálnych olejov.

Syntetický olej

Syntetické oleje sa vyrábajú organickou syntézou, teda chemickým zlučovaním základných uhľovodíkových molekúl. Vďaka špeciálnemu zloženiu takmer všetky syntetické oleje zabraňujú tvorbe kalových usadenín, ponúkajú vyššiu tekutosť pri nižších teplotách a majú menšiu odparnosť. Zaručujú spoľahlivú ochranu motora už počas prvých sekúnd po naštartovaní.

Motorový olej mol dyn garden 2t pre Fieldmann.

Aký olej do krovinorezu podľa viskozity?

Viskozita je jednou z hlavných vlastností motorového oleja. Určuje v ktorom ročnom období je možné konkrétny olej použiť a ako ľahko sa dostane na potrebné miesta. Závislosť viskozity oleja od teploty sa vyjadruje viskóznym indexom, pričom čím je jeho hodnota vyššia, tým je motorový olej kvalitnejší. Označenie viskozity motorového oleja je SAE a má 6 zimných a 5 letných tried.

Zimné oleje sú označené písmenom W podľa anglického slova WINTER. Pred písmenom je uvedené číslo - 0W, 5W, 10W, 15W, 20W a 25W. Čím je číslo zimnej triedy nižšie, tým lepšie sa olej správa pri nízkych teplotách a poskytuje správne mazanie pri štarte motora za studeného počasia.

Motorové oleje letné sa označujú iba číslom 20, 30, 40, 50 a 60. Udávajú maximálnu teplotu, pri ktorej si olej zachováva svoje mazacie vlastnosti. Vyššie číslo znamená, že olej je schopný zabezpečiť primerané mazanie aj pri vyšších teplotách. Bežne používané oleje majú označenie 40 a 50. Tieto čísla však značia kinematickú viskozitu oleja pri 100 °С a nie maximálnu okolitú teplotu.

Celosezónne oleje sú najpoužívanejšie, pretože sa môžu používať počas celého roka v rôznych podmienkach. Ich označenie obsahuje kombináciu zimnej a letnej triedy ako napríklad 15W-40 alebo 5W-50.

 

 

Dôležitá je aj klasifikácia API výkonový stupeň

Klasifikácia API je norma, ktorá rozlišuje motorové oleje podľa typu motora. Zážihové - benzínové motory sú označené písmenom S. Vznetové – dieselové motory sa označujú písmenom C. Spravidla platí, že ak je ako prvá uvedená špecifikácia S, olej je prioritne určený pre benzínové motory. Ak je prvé uvedené písmeno C, tak je olej vhodný pre naftové motory.

Na trhu sú dostupné aj motorové oleje s označením SL/CB. V takomto prípade ide o olej, ktorý je možné použiť ako v benzínových, tak aj dieselových motoroch.

Krovinorez Fieldmann s nádržou na palivovú zmes.

 

Olej do krovinorezu - správny pomer

Pomer riedenia oleja s benzínom nájdete v návode na použitie pri každom oleji. Pokiaľ nie je v návode uvedené inak, tak pre krovinorezy v zábehu by mal byť pomer oleja a paliva 1 : 33. Pre zabehnutý motor je už potrebné riedenie v pomere 1 : 40, prípadne 1 : 50.

Doba zábehu je spravidla odvodená od spotrebovaného paliva a pre dvojtaktné motory činí približne 4-5 litrov paliva. Všetko však záleží od konkrétneho modelu, pretože každý motor si žiada špecifický pomer riedenia. Presné informácie nájdete v návode na použitie.

Na našom e-shope v sekcii príslušenstvo ku kosačkám nájdete rôzne druhy motorových olejov. Avšak pre krovinorezy Fieldmann sa najlepšie hodia motorové oleje Fieldmann MOL Dyn. GARDEN 2T. Postarajú sa o čistotu motora, znižujú jeho opotrebenie a zabraňujú poškodeniu sviečok.

Ako namiešať olej do krovinorezu

Olej vždy miešajte pred naliatím do motora, mimo nádrže kosačky. Pri ručnom miešaní nalejte najskôr do kanistra motorový olej, až potom pridajte zodpovedajúce množstvo benzínu. Kanister uzavrite a jemne pretrepte. Dôležité je použiť vždy presný pomer oboch kvapalín. Používajte iba kvalitný benzín s minimálnou hodnotou 95 oktánov.

V súčasnosti sa najčastejšie stretnete s pomerom miešania oleja a benzínu v pomere 1 : 40 alebo 1 : 50. Keďže bežne netankujete 40 – 50 litrov benzínu, na ktorý by ste potrebovali 1 liter oleja, palivovú zmes je potrebné namiešať.

Ako namiešať olej a benzín v pomere 1 : 40 uvádzame v nasledujúcich inštrukciách:

  • 500 ml oleja na 20 litrov benzínu
  • 250 ml oleja na 10 litrov benzínu
  • 125 ml oleja na 5 litrov benzínu
  • 100 ml oleja na 4 litre benzínu
  • 25 ml oleja na 1 liter benzínu

Aby ste vedeli, ako správne namiešať olej a benzín v pomere 1 : 50 riadte sa týmto postupom:

  • na 25 litrov benzínu 500 ml oleja
  • na 20 litrov benzínu 400 ml oleja
  • na 10 litrov benzínu 200 ml oleja
  • na 5 litrov benzínu 100 ml oleja
  • na 4 litre benzínu 80 ml oleja
  • na 1 liter benzínu 20 ml oleja

Ak pridáte príliš veľa oleja, neúplné spaľovanie bude viesť k tvorbe kalovnadmernej produkcii emisií. Takáto zmes motoru škodí.

Kanister na PHM Fieldmann.

Je možné použiť motorový olej, prípadne zmiešať viacero olejov?

Do kosačiek by sa v žiadnom prípade nemal používať klasický motorový olej do automobilov. Môže totiž dôjsť k zadretiu piestov a úplnému zničeniu celého motora krovinorezu.

Motorové oleje sa neodporúča ani zmiešavať. Rôzne oleje s rozdielnym zložením obsahujú nekompatibilné komponenty, kvôli ktorým sa môže tvoriť kal alebo usadeniny. Okrem toho každý typ oleja má svoj vlastný odporúčaný teplotný rozsah.

Ako skladovať namiešanú palivovú zmes?

Zmes oleja a benzínu vždy skladujte len v nádobách na pohonné hmoty, na bezpečnom, suchom a chladnom mieste. Vždy si radšej poznačte dátum, kedy ste zmes miešali. Odporúča sa riediť v menšom množstve, pretože olej postupom času v benzíne degraduje a stráca svoju účinnosť. Namiešaná palivová zmes by nemala byť skladovaná dlhšie ako 3 mesiace, pretože aj pri použití starej zmesi hrozí zadretie motora.

 

Súvisiace kategórie

Krovinorezy Záhrada Dielňa a záhrada