Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Aký olej do kosačky? Poradíme, ako si najlepšie vybrať

Tak ako je potrebná pravidelná výmena oleja v automobile, inak to nie je ani v prípade záhradnej kosačky. Motorový olej má za úlohu zmenšiť trenie, odvádzať teplo a ochrániť kovové časti pred koróziou a opotrebením. Olej však musí byť dobrej kvality, mať prijateľné mazacie vlastnosti a zodpovedať triede motora. Viete ale aký olej do kosačky je ten najvhodnejší? Ak nie, nezúfajte, v našom článku vám objasníme s akým olejom bude vaša kosačka vždy v perfektnom stave.

Prečo je potrebné používať olej do kosačky?

Motorový olej je jednou z najvýznamnejších prevádzkových kvapalín benzínovej kosačky. Jeho primárnou funkciou je zníženie trenia najviac namáhaných pohyblivých častí motora a odvádzanie tepla, ktoré vzniká pri spaľovaní benzínu. Bez dostatočného mazania sa zvýši nielen trenie, ale aj teplota. Komponenty motora sa rýchlo opotrebujú a hrozí zlyhanie. V najhoršom prípade dôjde k zadretiu motora.

Kosačka Fieldmann so štvortaktným motorom

Aký olej do kosačky – načo sa pred výberom zamerať

Pri výbere motorového oleja do kosačky je dôležité v prvom rade zohľadniť typ motora. Krovinorezy Fieldmann sú osadené dvojtaktným motorom, rotačné kosačky Fieldmann disponujú štvortaktným motorom. Pokiaľ ide o dvojtaktný motor, olej sa mieša spolu s benzínom. Takéto oleje sú označené ako M2T alebo 2T.

Štvortaktný motor má integrovaný mazací systém, ktorý zabezpečí, že sa olej dostane do všetkých miest, kde je potrebný na mazanie. Tento systém zahŕňa olejové čerpadlo, ktoré čerpá olej z olejovej nádrže. Zospodu je motor uzavretý olejovou vaňou, ktorá zároveň slúži aj ako zásobáreň oleja pre celý motor. Olej prechádza cez rôzne časti motora, ako sú piestne kruhy, ventily a valce, aby sa zabezpečilo potrebné mazanie medzi rotujúcimi a trecími časťami. Olej do štvortaktných motorov má označenie 4T.

Na trhu existuje viacero výrobcov, ktorí ponúkajú širokú škálu motorových olejov, preto je kľúčové vyberať si s ohľadom na kvalitu.

 

 

Ako vybrať olej do kosačky?

Motorové oleje možno klasifikovať podľa viacerých kritérií, ktoré zahŕňajú ich základnú chemickú štruktúru, viskozitné vlastnosti, výkonnostné charakteristiky a špeciálne prídavné látky. Motorové oleje sa líšia cenou, kvalitou, ale aj samotným spôsobom výroby. Delia sa na minerálne, syntetické a polosyntetické.

Minerálny olej predstavuje základný typ motorového oleja. Získava sa spracovaním ropy. Je cenovo dostupný, avšak je účinný iba pri bežných prevádzkových teplotách a za bežných prevádzkových podmienok.

Syntetický motorový olej Fieldmann

Syntetický olej je na rozdiel od minerálneho vyrobený umelým spracovaním chemických zlúčenín. Vďaka tomu má lepšiu odolnosť voči vysokým teplotám, vysokým zaťaženiam a zabezpečuje lepšie mazanie aj pri nízkych teplotách. Jeho výkonnosť je konzistentná a predĺži životnosť motora. Syntetické oleje predstavujú najlepší typ motorového oleja pre všetky motory, ktoré vyžadujú vysoký výkon a efektívnosť.

Polosyntetický olej predstavuje zmes syntetického a minerálneho oleja. Vyrába sa tak, že sa syntetické zložky pridávajú k minerálnym olejom, aby sa zlepšila ich výkonnosť a vlastnosti. V porovnaní s minerálnymi olejmi ponúkajú polosyntetické oleje lepšiu ochranu motora, vyššiu odolnosť voči vysokým teplotám a zabraňujú tvorbe nečistôt a usadenín.

Náš TIP: Pri používaní vhodného motorového oleja budú mať rotačné kosačky menšiu spotrebu paliva a dlhšiu životnosť katalyzátora.

Ako vybrať olej do kosačky podľa viskozity a výkonnostnej klasifikácie

Motorové oleje sú komplexné produkty, ktorých vlastnosti sú popísané množstvom technologických parametrov. Pre správny výber sú postačujúce dva najdôležitejšie parametre, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v zabezpečení optimálnej starostlivosti o motor kosačky. Patrí sem viskozita a výkonnostná klasifikácia.

Aký olej do kosačky s pojazdom. 

Viskozitná klasifikácia SAE

Viskozita je jednou z hlavných vlastností motorového oleja a určuje, v ktorom ročnom období je možné konkrétny olej použiť. Pre klasifikáciu olejov používa táto norma 6 zimných tried označených číslom a písmenom W a 6 letných tried označených číslom.

Zimné triedy 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W určujú správanie oleja pri nízkych teplotách. Čím je číslo nižšie, tým má olej aj v mrazoch nižšiu viskozitu. To znamená, že pri studenom štarte sa olej rýchlo a ľahko dopraví do všetkých častí motora.

Letné triedy 16, 20, 30, 40, 50, 60 stanovujú použitie oleja pri letných teplotách. Čím je letná trieda vyššia, tým lepšiu viskozitu si mazivo zachováva pri horúcom motore a záťaži. Vďaka tomu dokáže vytvárať pevný olejový film a spoľahlivo chrániť komponenty. Ak by bola viskozita pri vysokej teplote príliš nízka, olej stráca svoje schopnosti a môže dochádzať k nadmernému opotrebeniu motora.

Viacstupňové oleje sú kombináciou letnej a zimnej triedy. Z tohto dôvodu sú najobľúbenejšie, pretože poskytnú ochranu motora v rôznych klimatických podmienkach a prevádzkových teplotách počas celého roka.

Výkonnostné klasifikácie

Klasifikácia API predstavuje americkú normu, podľa ktorej sa rozlišujú motorové oleje podľa typu motora.

  • Oleje pre benzínové motory sú označené písmenom S.
  • Oleje vhodné pre dieselové motory sa označujú písmenom C.
  • Na trhu sú dostupné aj motorové oleje s označením SL/CB. To znamená, že olej s týmto označením je možné použiť ako v benzínových, tak aj v dieselových motoroch.

Výkonnostné triedy sú normy, ktoré určujú či je olej vhodný pre benzínové motory, naftové motory alebo pre motory s priamym vstrekovaním.

  • Stupne výkonnosti sa vyjadrujú ďalším písmenom ako napríklad CB alebo SL.
  • Čím je druhé písmeno v abecede ďalej, tým je motorový olej kvalitnejší.

Kosačka Fieldmann.

 

 

Aký olej do kosačky Fieldmann bude pre vás ten najvhodnejší

Kosačky vybavené štvortaktovými motormi sú z výroby dodávané s vypusteným olejom, aby počas prepravy nedošlo k jeho úniku. Pred prvým uvedením Fieldmann kosačky do prevádzky odporúčame použiť olej Fieldmann MOL Dyn. Garden 4T 10W-30, ktorý si zachováva výborné vlastnosti aj pri nízkych teplotách alebo olej Fieldmann MOL Dyn.Essence 15W-40, ktorý sa pýši vysokou termo-oxidačnou stabilitou. Oba oleje sú vhodné pre celoročné použitie.

Celoročný olej Fieldmann do štvortaktných motorov

Do kosačiek v žiadnom prípade nepoužívajte klasický motorový olej do automobilov. Mohlo by totiž dôjsť k zadretiu piestov a zničeniu celého motora. Neodporúča sa ani zmiešavať motorové oleje s rozdielnym zložením, pretože každý typ oleja má svoj vlastný odporúčaný rozsah teploty.

Ako často je potrebné meniť olej v benzínovej kosačke

Pravidelná výmena oleja je dôležitá pre spoľahlivý chod motora. Odporúčaná frekvencia výmeny oleja je daná konštrukciou konkrétneho motora, a preto je nutné riadiť sa odporúčaniami v návode na použitie. Veľký vplyv zohrávajú aj okolité podmienky ako napríklad veľmi prašné pôdy alebo vysoká vzdušná vlhkosť po dlhú dobu. V takýchto prípadoch je potrebná častejšia kontrola oleja za účelom zistenia akejkoľvek jeho degradácie.

Pri bežnom používaní kosačky s pojazdom sa výmena odporúča minimálne 1x za sezónu alebo po 25 až 50 hodinách práce. Avšak pozor, pri nových kosačkách sa odporúča prvá výmena oleja približne po 5 hodinách práce a následne každých ďalších 50 hodín, ak nie je v návode na použitie uvedené inak.

Ako vymeniť olej v benzínovej kosačke Fieldmann

Pred výmenou oleja si pripravte všetky potrebné nástroje. Patrí sem vypúšťacia nádoba na starý olej, handra, potrebné kľúče a samozrejme nový olej.

Kosačku je potrebné pred vypustením oleja na pár minút naštartovať. Redší olej vezme so sebou viac nečistôt. Hneď ako bude motor dostatočne zohriaty, odpojte kábel zapaľovacej sviečky a umiestnite ho tak, aby sa nemohol dostať do kontaktu so sviečkou. Potom vypustite olej do pripravenej nádoby. Niektoré benzínové kosačky disponujú vypúšťacou skrutkou umiestnenou na dne nádoby. Ak to nie je váš prípad, starý olej je možné vypustiť cez horné hrdlo naklonením kosačky na bok alebo na odsatie môžete použiť striekačku s hadičkou.

Praktická odsávačka oleja Fieldmann. 

Na našom e-shope v sekcii príslušenstvo ku kosačkám nájdete okrem rôznych náhradných dielov aj praktickú odsávačku oleja Fieldmann s obsahom až 1,6 litra.

Nový olej dolievajte po menších dávkach, pretože musíte počítať aj so zvyškovým olejom, ktorý v nádrži zostane. Po doplnení chvíľku počkajte, než sa olej dostane do nádrže a skontrolujte meradlo, aby ste si overili, že bola dosiahnutá hladina MAX. Rozhodne kosačku olejom nepreplňujte. Podobne ako nedostatok oleja v motore môže i jeho nadbytok spôsobiť poškodenie, alebo úplné zničenie motora.

Náš TIP: V prípade, ak je v kosačke príliš nízka hladina oleja nedolievajte ho, ale radšej ho vymeňte za nový. Doliatím oleja zostanú v motore staré nečistoty a zbytočne sa zníži jeho výkon a životnosť.

 

Súvisiace kategórie

Kosačky Benzínové kosačky Kosačky s pojazdom Fieldmann kosačky Dielňa a záhrada