Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Kúrenie klimatizáciou: Výhody, nevýhody a skúsenosti

Klimatizácie nie sú určené len na udržiavanie príjemnej teploty v letných mesiacoch, ale môžu byť aj účinným spôsobom vykurovania v zimných mesiacoch. Klimatizácie s vykurovaním majú viacero výhod, vďaka čomu si tento spôsob vykurovania získava čoraz viac fanúšikov. V našom článku vám prezradíme aká je spotreba klimatizácie pri kúrení a aké klimatizácie možnosť vykurovania ponúkajú.

Klimatizácia s vykurovaním Samsung.

Vykurovanie klimatizáciou má niekoľko výhod

Zlúčenie klimatizácie a kúrenia do jedného systému predstavuje inteligentné a efektívne riešenie pre moderné domácnosti a komerčné budovy, ktoré si cenia spoľahlivý výkon a úsporu energie. Klimatizácie na kúrenie využívajú pokročilý princíp tepelného čerpadla, ktoré prenáša teplo z vonkajšieho prostredia do vnútra miestnosti. Týmto spôsobom sa minimalizuje spotreba elektrickej energie a zároveň sa lepšie využívajú tepelné zdroje vo vašom okolí. Klimatizácia s kúrením prináša široké spektrum výhod, ktoré môžu výrazne ovplyvniť energetickú efektívnosť vášho domova.

Kúrenie klimatizáciou prináša niekoľko výhod:

  • rýchly nástup vykurovania
  • multifunkčnosť - kúrenie aj chladenie v jednom zariadení
  • zvýšená energetická efektívnosť v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami
  • úspora nákladov na prevádzku a údržbu
  • možnosť využitia počas celého roka
  • spĺňa funkciu čističky vzduchu
  • udržiava teplotu nad bodom mrazu
  • schopnosť využitia na sušenie bielizne aj počas chladných období
  • využíva pokročilé možnosti ovládania

V súvislosti s kúrením klimatizáciou musíme okrem výhod spomenúť aj niekoľko nevýhod. Tie súvisia s náročnejšou údržbou, pretože na klimatizácii je nutné pravidelne aspoň každý mesiac čistiť filtre, ale aj ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú celkový užívateľský zážitok.

Nevýhody kúrenia klimatizáciou:

  • nepríjemné prúdenie vzduchu
  • nerovnomerné rozvrstvenie vzduchu
  • zníženie výkonnosti pri vysokých vonkajších teplotách
  • hlučnosť

Hodnotu SCOP nájdete uvedenú aj na energetickom štítku.

Spotreba klimatizácie pri kúrení

Klimatizácia má schopnosť efektívne využiť vloženú energiu a vyprodukovať z nej viac tepla. Tento pomer medzi vloženou elektrickou energiou a vyrobenou tepelnou energiou je definovaný ako sezónny koeficient výkonu SCOP. Ide teda o pomer medzi vloženou elektrickou energiou a vyrobenou tepelnou energiou. U klimatizácií a tepelných čerpadiel je hodnota SCOP kľúčovým ukazovateľom ich efektivity.

  • hodnoty SCOP sa pohybujú v rozmedzí približne od 3 do 6
  • čím vyššie je toto číslo, tým efektívnejšie a hospodárnejšie je zariadenie

Napríklad ak klimatizácia s kúrením dosahuje SCOP 3,8, znamená to, že pri spotrebe 1 kW elektrickej energie získate až 3,8 kW tepelnej energie.

Hodnota SCOP je ukazovateľom toho, ako dobre dokáže klimatizácia využiť elektrickú energiu na produkciu tepla. Vysoká hodnota SCOP znamená, že klimatizácia dokáže produkovať viac tepla pri menšej spotrebe elektrickej energie, čo vedie k efektívnejšej prevádzke a nižším nákladom na energiu. Pri výbere klimatizácie s kúrením preto sledujte hodnoty SCOP a zvoľte si zariadenie s čo najvyšším koeficientom výkonu.

Klimatizáciu môžete ovládať aj prostredníctvom smartfónu.

Kúrenie klimatizáciou v zime - oplatí sa?

Treba si uvedomiť, že to, či sa kúrenie klimatizáciou v zime oplatí, závisí od konkrétneho modelu klimatizácie. Väčšina klimatizácií dokáže účinne fungovať len pri teplotách od 0 do -5 °C a pri prevádzkových teplotách okolo -15 °C sa mnohé jednotky môžu vypnúť.

Viaceré klimatizácie na kúrenie sú preto vybavené funkciou Anti Freeze, takže majú zabudovanú ochranu proti zamrznutiu. To znamená, že keď teplota klesne pod určitú úroveň klimatizácia s kúrením sa vypne a znovu sa spustí až keď sa teplota zvýši. Iné klimatizácie naopak môžu pokračovať v prevádzke pri extrémnych teplotách, aj keď s menším výkonom a vyššou spotrebou energie.

Ak plánujete klimatizáciu v zime naplno využívať, odporúčame vám vybrať si modely, ktoré sú navrhnuté na prevádzku v nízkych teplotách. Tieto modely lepšie zvládajú extrémne teploty a spoľahlivý výkon ponúkajú aj pri teplotách -20 alebo dokonca -25 °C.

Dôvody, prečo sa vykurovanie klimatizáciou oplatí:

  • v porovnaní s plynovým kotlom sú výdavky až o 50 % nižšie
  • prevádzkové náklady sú až o 70 % nižšie ako pri priamotopoch
  • klimatizácia poskytuje až 3x viac vykurovacieho výkonu pri rovnakej spotrebe energie v porovnaní s klasickým elektrickým kúrením

Kúrenie klimatizáciou skúsenosti

Často sú recenzie a skúsenosti zákazníkov rozhodujúcim kritériom pri výbere. Z reakcií od našich zákazníkov môžeme svedomito povedať, že väčšina ľudí si kúrenie klimatizáciou pochvaľuje.

Klimatizácia a kúrenie, ďalšie skúsenosti zákazníkov:

  • užívatelia oceňujú rýchly nástup vykurovania a jeho vysokú efektivitu
  • prúdenie vzduchu alebo možné fúkanie do tváre pre spotrebiteľov nie sú zásadným problémom
  • zvyčajne nie je prekážkou ani hlučnosť

Mnohí užívatelia používajú len najslabší stupeň kúrenia, čo naznačuje dostatočnú účinnosť aj pri nízkom nastavení. Kým niektorí zákazníci využívajú kúrenie klimatizáciou najmä na chatách a chalupách, iní ju majú ako doplnok k podlahovému vykurovaniu, čím eliminujú problémy s prúdením ohriateho vzduchu smerom nahor. Často sa však stretávame s názormi, že veľa ľudí využíva kúrenie klimatizáciou naplno, ako náhradu klasického kúrenia.

Mobilná klimatizácia Sencor.

Aká klimatizácia je vhodná na kúrenie?

V našej ponuke nájdete dva typy klimatizácií, ktoré sú vhodné na kúrenie. Záleží len na vás, aký model uprednostníte, pretože oba sa líšia viacerými parametrami a majú niekoľko výhod.

Na výber máte:

Mobilná klimatizácia s kúrením je navrhnutá pre menšie interiéry s rozlohou 15 až 40 m² bez potreby stavebných úprav. Jej inštalácia je jednoduchá, stačí ju pripojiť k elektrickej sieti a vyviesť hadicu von cez okno alebo otvor v stene. Mobilná klimatizácia s kúrením predstavuje ideálne riešenie pre tých, ktorí vyžadujú flexibilitu a jednoduchosť použitia.

Nástenná klimatizácia na vykurovanie sa skladá z vnútornej a vonkajšej jednotky a umožňuje pripojenie viacerých vnútorných jednotiek pre vykurovanie celého domu. Výhodou je kompresor umiestnený mimo budovy, vďaka čomu má klimatizácia tichší a výkonnejší chod. Nástenná klimatizácia s kúrením je schopná vykurovať veľké priestory s minimálnymi stratami energie. Vyžaduje odbornú montáž a inštaláciu pre optimálne využitie a spoľahlivý chod.

Klimatizácie s flexibilnou reguláciou prúdenia vzduchu predstavujú ideálne riešenie pre celoročné použitie. S ich schopnosťou prispôsobiť sa meniacim sa potrebám dokážete nahradiť alebo doplniť existujúce vykurovacie systémy a v mnohých prípadoch dokonca ušetriť na nákladoch za energiu. Pozrite si ponuku klimatizácií na našom e-shope a nájdite model, ktorý dokonale splní vaše požiadavky.

Súvisiace kategórie

Klimatizácie s ohrevom Chladenie vzduchu a klimatizácie Klimatizácie Podľa značky Mobilné klimatizácie Nástenné klimatizácie