Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Grilovanie na balkóne: ako vybrať kvalitný gril na terasu a aké sú pokuty v roku 2024

Grilovanie prináša nezabudnuteľné zážitky a jedinečné chute. Môžete si ho však dopriať aj na vašom balkóne a terase. Stačí si vybrať ideálny gril na balkón a držať sa niekoľkých zásad, aby ste sa vyhli nechceným pokutám či sťažnostiam vašich susedov.

Poradíme vám, ako si vybrať vhodný gril na balkón, na aké parametre sa zamerať pri výbere a aké bezpečnostné pravidlá je potrebné dodržiavať, aby ste si mohli vychutnať svoje obľúbené grilované jedlá v pohodlí vášho domova.

Grilovanie na balkóne.

Kedy hrozí pokuta za grilovanie na balkóne?

To, či je povolené grilovanie na balkóne vo vašej bytovke, upravuje domový poriadok. Domový poriadok nájdete vyvesený v bytovke, alebo môže byť súčasťou zmluvy o vlastníctve či nájomnej zmluvy. Slovenský zväz bytových družstiev zakazuje grilovanie na balkóne najmä v najnovších stavbách. Ak domový poriadok nezakazuje grilovanie na terase či balkóne, je potrebné sa ďalej riadiť nariadeniami v meste, v ktorom žijete. V niektorých mestách totiž platí plošný zákaz používania grilu na balkóne a terase.

Napríklad v meste PrešovŽilina vám hrozí pokuta 33 eur (v správnom konaní to môže byť až 150 eurová pokuta).

V Trnave, v Nitre a Bratislave sa stačí riadiť domovým poriadkom.

Za grilovanie na balkóne alebo terase však stále môžete dostať pokutu až do 33 eur aj v tom prípade, že grilovanie nezakazuje domový poriadok a neexistuje ani plošný zákaz grilovania v danom meste. Podľa občianskeho zákonníka totiž zvýšený hluk, prach a aj pach z grilovania môže prekážať vašim susedom a hrozí vám pokuta, ktorú vám môže udeliť privolaná policajná hliadka.

Ak sa však nechcete vzdať grilovaných jedál a chcete si ich dopriať aj na vašom balkóne, máme pre vás riešenie. Na trhu existujú špeciálne upravené grily vhodné na grilovanie na balkóne a terase, ktoré nebudú nijako obťažovať vašich susedov a vy si môžete vychutnať všetky svoje obľúbené jedlá bez obáv.

Elektrický stolný gril Sencor.

Ako si užiť grilovanie na balkóne bez sťažností susedov?

Dôležité je vybrať si vhodný typ grilu. Na základe zdroja tepla si môžete vybrať z 3 typov grilov:

Nie všetky grily sú vhodné na grilovanie v interiéri, pretože produkujú nepríjemný dym, ktorý môže obťažovať vašich susedov. My vám však prezradíme, ako si vybrať taký gril, ktorý môžete využiť na grilovanie na balkóne alebo na terase bez produkcie zápachu a dymu typického pre grilovanie.

Elektrické grily – perfektné na grilovanie na balkón

Elektrické grily na grilovanie na balkóne či terase sú najviac žiadané najmä pre ich kompaktné rozmery a nenáročnú údržbu. Elektrické grily si vyžadujú na svoju prevádzku zdroj elektrickej energie a sú typické tým, že neprodukujú žiadny oheň a ani dym. K dispozícii sú väčšinou ako kontaktné grily, ktoré využívajú na grilovanie dve grilovacie dosky, ktoré sa o seba dotýkajú čím sú schopné rovnomerne ugrilovať jedlo z oboch strán.

Ďalším typom elektrického grilu sú stolné grily, ktoré majú otvorenú grilovaciu dosku, na ktorej sa jedlo griluje. Výhodou elektrických grilov je aj to, že ich môžete využiť nielen na balkóne či na terase, ale napríklad aj v kuchyni.

Plynové grily - ideálne na grilovanie na terase

Plynové grily potrebujú na svoju prevádzku propán-butánové fľaše. Majú síce väčšie rozmery ako elektrické grily, ale môžu sa pochváliť svojim vysokým výkonom a plynulou reguláciou. Plynové grily sa zahrievajú rýchlejšie, čo znamená rýchlejšiu prípravu jedla. Napriek svojim typickým väčším rozmerom nájdete aj také plynové grily, ktoré majú skladaciu konštrukciu. Plynové grily so skladacou konštrukciou sú ideálnym riešením na grilovanie na terase. Skladacie plynové grily neprodukujú žiadny popol a môžete ich bez obáv využívať aj na menšom balkóne.

Plynový gril ideálny na grilovanie na terase.

Grily na drevené uhlie bezdymové

Grily na drevené uhlie, ktoré neprodukujú žiadny dym sa nazývajú bezdymové grily. Na svoju prevádzku síce využívajú drevené uhlie, no to je zbavené zápachu a nečistôt takže sa nemusíte obávať nechceného dymu alebo zápachu typického pre grilovanie s dreveným uhlím. Výhodou grilov na drevené uhlie je ich kompaktná konštrukcia a dostupné sú aj v rôznych dizajnových variantoch.

Dizajnový gril na drevené uhlie.

Gril na balkón - dôležité parametre pri výbere

Keď vyberáte gril na grilovanie na balkóne, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým dôležitým parametrom, na základe ktorých si vyberiete gril podľa svojich preferencií.

Pri výbere grilu na balkón sa zamerajte na jeho výkon, materiál z ktorého je vyrobený, na jeho funkciepríslušenstvo.

Výkon grilu na grilovanie na balkóne

Výkon grilu vás bude zaujímať v prípade, že si vyberiete plynový alebo elektrický gril. Výkon je parameter, ktorý určuje ako rýchlo vám dokáže gril pripraviť pokrm.

V prípade plynových grilov sa zamerajte na počet a veľkosť grilovacej plochy. Čím viac grilovacích plôch má plynový gril, tým vyšší výkon si vyžaduje. Zlatou strednou cestou je plynový gril s výkonom 10 kW.

Výkon elektrických grilov sa udáva vo wattoch (W), a čím vyššia je táto hodnota tým rýchlejšie sa dokáže gril rozohriať a pripraviť vám pokrm. Najvýkonnejšie elektrické grily majú výkon od 2 500 W.

Z akého materiálu môže byť vyrobený gril na balkón?

Preto, aby ste si vybrali naozaj kvalitný gril na grilovanie na balkóne, je dobré sa pri kúpe zamerať aj na materiál z ktorého je vyrobený. Materiál ovplyvňuje nielen životnosť grilu, ale aj jeho vlastnosti a cenu.

Liatinové grily sú odolné, výborne držia teplo a majú naozaj dlhú životnosť. Nevýhodou je ich vyššia hmotnosť a tiež vyššia cena.

Ak hľadáte gril na grilovanie na terasu s nižšou hmotnosťou, poobzerajte sa po oceľových griloch, ktoré sú lacnejšie ako liatinové grily, majú nižšiu hmotnosť a jednoduchšie sa s nimi manipuluje. Oceľové grily sú skvelé na rýchle grilovanie vďaka ich rýchlejšiemu zahrievaniu.

Grily na grilovanie na balkón z nehrdzavejúcej ocele majú jednoduchú údržbu a zvládnu grilovanie pri vysokých teplotách. Výhodou je ich odolnosť voči korózii, avšak tieto grily bývajú drahšie.

Ďalším často používaným materiálom na výrobu grilov je hliník. Ide o pomerne lacný materiál, takže aj cena grilu vás poteší. Hliníkové grily však nie sú tak odolné voči korózii, ako grily z iných materiálov.

Dôležitý je aj materiál grilovacích roštov. Grilovacie rošty môžu byť liatinové alebo nerezové. Liatinové rošty sú ťažké a odolné, výborne držia teplo a dodávajú jedlu jedinečnú chuť. Nerezové rošty sú ľahko udržiavateľné. Sú ideálne pre grilovanie pri vysokých teplotách a sú odolné voči korózii, avšak ich nevýhodou je vyššia cena.

Do grilu vyrobeného z kvalitných a odolných materiálov sa oplatí investovať, pretože len taký gril vám umožní rovnomerné grilovanie a rýchlejšiu prípravu jedál.

Elektrický gril na grilovanie na balkón z liatiny.

Funkcie a vlastnosti grilu

Keď vyberáte gril na grilovanie na balkóne je dobré, ak je vybavený niekoľkými praktickými funkciami a vlastnosťami, ktoré zvyšujú pohodlie pri grilovaní a pri príprave jedál.

Zamerajte sa najmä na grily na balkón so skladacou konštrukciou, ktorá umožňuje gril kedykoľvek zložiť a jednoducho uskladniť. Ak má gril na balkón či terasu kolieska, môžete ho jednoducho prenášať z miesta na miesto.

Okrem praktických funkcií je dobré myslieť aj na niekoľko bezpečnostných funkcií, vďaka ktorým sa zvyšuje bezpečnosť počas grilovania. Gril na grilovanie na balkóne by mal mať protišmykové nožičky, ktoré zabránia nechcenému zošmyknutiu grilu zo stola. Medzi bezpečnostné funkcie, ktoré iste oceníte paria aj zámok proti otvoreniu grilu, alebo automatické vypnutie grilu po dlhšej dobe nečinnosti.

Odnímateľná tácka grilu zabráni pripáleniu tuku a uľahčí čistenie grilu. Niektoré modely majú praktický časovač, ktorý nastaví čas prípravy a zabezpečí vždy dokonalé výsledky. Poteší vás aj svetelný indikátor, ktorý vás informuje o tom kedy je vaše jedlo pripravené na konzumáciu.

Elektrický gril Philco a jeho funkcie.

Príslušenstvo na grilovanie na terase

Správne príslušenstvo môže povýšiť grilovanie na balkóne či terase na vyššiu úroveň. V ponuke nájdete rozličné príslušenstvo určené na grilovanie, stačí si vybrať také, ktoré najviac využijete.

Odporúčame vám zaobstarať si špeciálnu protišmykovú silikónovú rukavicu s dlhým rukávom, ktorá vám poskytne dostatočnú ochranu počas grilovania. Chýbať by vám nemalo ani náradie na grilovanie, ako sú napríklad protišmykové kliešte na steaky, či špeciálny teplomer určený na meranie teploty grilovaného mäsa, ktorý vám pomôže docieliť dokonalý výsledok. Ak sa neviete rozhodnúť pre správne grilovacie náradie môžete si zakúpiť rovno celú sadu grilovacieho náradia, ktoré obsahuje väčšinou naberačku, vidličku a kliešte.

Aby ste nemuseli svoj gril na balkóne prenášať počas nepriaznivého počasia, zíde sa vám aj praktický obal na gril, ktorý je vyrobený z nepremokavého materiálu a poskytne vášmu grilu ochranu po celý rok.

Sada náradia na grilovanie.

Súvisiace kategórie

Grily Plynové grily Grily na drevené uhlie Grily podľa značky