Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Potrebujete na elektrickú kolobežku vodičák? Nové pravidlá od 1.1.2024

V minulosti sa kolobežkári považovali za chodcov, ale od roku 2020 sa ich štatút zmenil. Teraz sú jazdci na elektrickej kolobežke považovaní za vodičov nemotorových vozidiel a podliehajú rovnakým pravidlám cestnej premávky ako cyklisti. Od začiatku roka 2024 začali však pre jazdcov na elektrickej kolobežke platiť nové pravidlá, ktoré zahŕňajú aj povinné zmluvné poistenie a vodičské oprávnenie. Kedy potrebujete na elektrickú kolobežku vodičák a prečo je nutný? Všetky dôležité informácie na túto tému sme pre vás zhrnuli v článku.

Potrebujete na elektrickú kolobežku vodičák?

Prečo sa EÚ rozhodla zaviesť na elektrické kolobežky vodičský preukaz?

V súčasnosti má väčšina elektrických kolobežiek v EÚ maximálnu povolenú rýchlosť 25 km/h, takže spĺňajú limit predpísaný európskou legislatívou. Niektoré modely však túto maximálnu rýchlosť ignorujú a vďaka ich vysokému výkonu umožňujú jazdu až 80 km/h. Do roku 2024 nebolo nutné, aby jazdci na týchto výkonných elektrických kolobežkách mali vodičské oprávnenie alebo mali povinné zmluvné poistenie.

Avšak v dôsledku neustáleho nárastu počtu elektrických kolobežiek na cestách dochádza tiež k zvyšujúcemu sa počtu kolízií s chodcami alebo vozidlami. V reakcii na túto situáciu Európsky parlament a Rada predstavili „Motorovú smernicu“ 2021/2118.

Cieľom Európskej únie je systematicky riešiť nedisciplinované správanie kolobežkárov, aby sa poškodená strana pri kolíziách s ťažkými elektrickými kolobežkami automaticky dočkala finančnej kompenzácie. Tento proces zahŕňa napríklad uhradenie nákladov na opravu vozidla alebo finančnú kompenzáciu za pobyt v nemocnici. Na tento účel bola od 1.1.2024 zavedená povinná zmluvná poistka pre silné elektrické kolobežky a zároveň sa zmenili aj pravidlá týkajúce sa nutnosti vodičského oprávnenia.

Elektrická kolobežka vodičák

Od januára 2024 sa vo všetkých členských štátoch Európskej únie, vrátane Slovenska, vyžaduje povinné poistenie pre elektrické kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 25 km/h a tiež pre tie, ktoré vážia viac ako 25 kilogramov a ich maximálna konštrukčná rýchlosť je 14 km/h. Výnimkou zostávajú majitelia elektrických kolobežiek s maximálnou rýchlosťou do 25 km/h, rovnako ako majitelia rýchlych elektrobicyklov.

Ak konštrukčná rýchlosť kolobežky nepresahuje 25 km/h nevyžaduje si mať elektrická kolobežka vodičák.

Elektrická kolobežka s maximálnou rýchlosťou do 25 km/h.

Kedy musíte mať na elektrické kolobežky vodičák?

  • Konštrukčná rýchlosť kolobežky je vyššia ako 25 km/h.
  • Ak má elektrická kolobežka hmotnosť vyššiu ako 25 kg a maximálnu konštrukčnú rýchlosť 14 km/h.

V prípade, že elektrická kolobežka jednu z týchto dvoch podmienok spĺňa, musí mať uzatvorené PZP, značku a vodičský preukaz ako na motorku.

Elektrická kolobežka vodičský preukaz - aký vám bude stačiť?

Ak elektrická kolobežka spĺňa podmienky pre nutnosť vodičského oprávnenia, každý jazdec sa pri policajnej kontrole musí preukázať nielen vodičským oprávnením, ale aj povinným zmluvným poistením a registráciou vozidla.

Na vedenie elektrickej kolobežky budete potrebovať niektoré z týchto vodičských oprávnení:

  • AM
  • A1
  • B

Elektrická kolobežka vodičák a ďalšia povinná výbava

Legislatíva neupravuje len nutnosť vodičského oprávnenia a povinného zmluvného poistenia, ale aj povinnej výbavy kolobežky. Každá elektrická kolobežka musí mať povinné prvky, ktoré majú svoj význam a sú nevyhnutné pre bezpečnú jazdu.

Každý jazdec na elektrickej kolobežke je povinný mať:

  • Biele svetlo v prednej časti (počas obmedzenej viditeľnosti).
  • Červené svetlo v zadnej časti (počas obmedzenej viditeľnosti).
  • Biely reflektor na prednej tyči riadenia.
  • Oranžové reflektory na oboch kolesách a z oboch strán.
  • Červený reflektor na zadnej strane.
  • Dve nezávislé brzdy.

Povinná výbava elektrickej kolobežky.

Ďalšie pravidlá jazdy na elektrickej kolobežke

Vzhľadom na nárast zranení Komisia pre bezpečnosť spotrebiteľa upozornila, že používanie elektrických kolobežiek detí do 12 rokov môže byť riskantné. Na Slovensku je používanie kolobežiek na cestách obmedzené pre osoby od 15 rokov. Toto obmedzenie sa nevzťahuje na chodníky, cyklistické trasy, obytné zóny a poľné cesty.

Podľa legislatívy je požadované, aby vodiči nemotorových vozidiel, ktorí sú mladší ako 15 rokov, nosili ochrannú prilbu, a to bez ohľadu na to, či sa pohybujú v obci alebo mimo nej. V situáciách so zníženou viditeľnosťou je dôležité, aby všetci jednotlivci boli riadne viditeľní a v prípade potreby mali na sebe reflexnú vestu.

Ďalšie pravidlá upravujú:

  • počet osôb
  • alkohol
  • držanie dvomi rukami
  • priechod pre chodcov

Elektrická kolobežka je určená pre 1 osobu

Je dôležité dodržiavať pravidlo jedna kolobežka = jeden vodič. Jazda na kolobežke je povolená len individuálne. Počas jazdy je nevyhnutné mať obe ruky na riadidlách, s výnimkou situácie, keď vodič signalizuje zmenu smeru jazdy. Na elektrickej kolobežke sa môže prepravovať iba jedna osoba a nie je povolené viesť počas jazdy zvieratá alebo niesť predmety, ktoré by mohli ovplyvniť bezpečné riadenie kolobežky.

Maximálne množstvo alkoholu v krvi pri jazde na elektrickej kolobežke

Vodič elektrickej kolobežky je povinný dodržiavať pravidlá ohľadom alkoholu, s výnimkou jazdy v obci a na cestičkách pre cyklistov. Množstvo alkoholu v tele nesmie prekročiť 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vykonaní dychových skúšok prístrojom, alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou. Pojem "obec" sa v tomto kontexte vzťahuje na územie označené značkami "Obec" a "Koniec obce".

Pri jazde na kolobežke sa riadidiel držte oboma rukami.

Riadidlá kolobežky držte oboma rukami

Je nevyhnutné, aby ste pri jazde na elektrickej kolobežke držali riadidlá oboma rukami. Držanie jednou rukou, alebo ešte horšie, jazda bez riadidiel, predstavuje vážne riziko a navyše je zakázaná. Ovládanie jednou rukou by sa malo obmedziť na momenty, keď signalizujete zmenu smeru jazdy, čo sa dá realizovať pomocou pohybu rukou. Je vhodné si to vyskúšať najprv na bezpečnom mieste, napríklad keď jazdíte sami, aby ste mali dostatočnú istotu pred reálnymi situáciami na ceste.

Používanie mobilných telefónov počas jazdy je tiež prísne zakázané.

Využitie priechodu pre chodcov

Elektrická kolobežka môže využiť priechod pre chodcov aj cyklistov, pričom nesmie predstavovať nebezpečenstvo pre žiadneho účastníka. Je dôležité dodržiavať rýchlosť chôdze, nie je nutné zosadnúť, no je vhodné výrazne spomaliť. Pri prechádzaní cez cestu dbajte na svoju bezpečnosť a berte ohľad na idúce autá. Mimo priechodu pre chodcov je vhodné, aby vodič elektrickej kolobežky prechádzal cez vozovku kolmo na jej smer jazdy, dodržiavajúc pravidlá bezpečnosti na ceste.

Aké pokuty hrozia za porušenie zákona o cestnej premávke?

Pokuty za porušenie zákona o cestnej premávke sa týkajú aj vodičov elektrických kolobežiek. Pri porušení týchto predpisov vám môže byť účtovaná nasledovná výška pokuty:

  • Jazda mimo obce bez ochrannej prilby = 10 eur
  • Jazda bez reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti = 30 eur
  • Nerešpektovanie dopravnej značky a dopravného zariadenia = od 30 do 150 eur
  • Prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti = od 50 eur
  • Venčenie psa, ťahanie vozíka alebo iných predmetov = 60 eur
  • Ohrozovanie iných účastníkov cestnej premávky = 60 eur

Vyberte si elektrickú kolobežku bez nutnosti vodičáku

V ponuke na našom e-shope nájdete elektrické kolobežky, ktoré spĺňajú všetky náležitosti, aby vodičské oprávnenie a povinné zmluvné poistenie neboli potrebné. Na výber sú elektrické kolobežky pre deti a dospelých, ktoré sa líšia viacerými technickými parametrami a nájdete tu aj potrebné príslušenstvo k elektrickým kolobežkám.

Na výber sú elektrické kolobežky týchto známych výrobcov:

Súvisiace kategórie

Elektrické kolobežky Sencor Elektrické kolobežky Xiaomi Elektrické kolobežky MS Energy Príslušenstvo ku el. kolobežkám