Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je káva s tonikom + espresso tonic recept

Svet kávy prináša nekonečné množstvo inšpirácie, vďaka čomu neustále vznikajú nové recepty a nápady spájajúce rôzne chute. Už niekoľko rokov sa teší obrovskej popularite káva s tonikom, ktorej príprava je mimoriadne jednoduchá. Experimentovaním vzniklo niekoľko receptov, ktoré môžete vyskúšať aj vy doma, v našom článku vám prezradíme ako na to.

Kde vznikol nápad na tonic espresso?

Lahodný nápoj, ktorý je mimoriadne obľúbený najmä počas letných dní k nám prišiel zo zahraničia, avšak nie je úplne jasné, kde je jeho pôvod. Zdroje sa v tomto prípade veľmi líšia a niektoré uvádzajú, že espresso tonic vymyslela partia priateľov v meste Helsingborg vo Švédsku, iné naopak informujú o kaviarni v Osle, kde do klasického espressa skúsili pridať tonik, ktorý zostal po oslave.

Nech už je pravdivá ktorákoľvek varianta, toto nezvyčajné spojenie chutí sa stalo hitom, ktorí si okamžite získal srdcia kávičkárov. Táto studená verzia kávy doplnená o tonik je skvelým životabudičom počas horúcich dní a v súčasnosti ju do svojej ponuky zaraďuje väčšina kaviarní.

Pripravte si doma nápoj espresso tonic.

Ako sa pripravuje espresso tonic?

Káva s tonikom dokonale spája horkú, sladkú a kyslú chuť, vďaka čomu sa tento nápoj stal okamžite hitom. Výhodou je jeho nenáročná príprava a naozaj skvelo vyzerá naservírovaný v pohári. Na internete nájdete hneď niekoľko receptov na prípravu, avšak ingrediencie k príprave zostávajú rovnaké. Treba však spomenúť, že aj s rovnakým receptom môže byť výsledná chuť kávy s tonikom úplne odlišná, pretože ju ovplyvňuje samotná káva a tiež množstvo a značka toniku.

K príprave nápoja tonic espresso budete potrebovať:

  • dvojité espresso
  • tonic
  • kocky ľadu
  • plátok citrónu alebo limetky

Recept na prípravu espresso kávy nájdete v našom článku O káve espresso. Dvojité espresso je možné pripraviť v rôznych typoch kávovarov. Obľúbenými sú najmä automatické kávovary, ktoré umožňujú prípravu viacerých typov kávových nápojov. Nízkou cenou a hravým dizajnom si svojich fanúšikov získali aj kapsulové kávovary, ktoré ponúkajú pestrý výber kávových kapsúl. Ak sa chcete na procese kávy podieľať, skvelou voľbou pre vás bude pákový kávovar alebo mokka kanvička, prostredníctvom ktorých si taktiež dokážete pripraviť lahodnú kávu.

Automatický kávovar je skvelým pomocníkom pre prípravu espressa.

Káva s tonikom sa servíruje v sklenenom pohári

Celá príprava kávy s tonikom je veľmi jednoduchá, časovo nenáročná a zvyčajne sa dá zvládnuť do 5 minút. Kúzlo tohto nápoja však nespočíva len v jeho jedinečnej chuti, ale najmä znamenitom servírovaní. Káva s tonikom sa nepodáva v šálke, tak ako u tradičného espressa, ale pre servírovanie sa najčastejšie využívajú širšie poháre s hrubým dnom (na whisky) alebo naopak highball poháre, určené pre letné drinky.

Odporúčaná veľkosť pre pohár na espresso tonic je približne 350 ml. Vďaka priesvitnému sklu pohára je nádherne vidieť rozdelenie nápoja, pričom tonic dominuje spodnej časti a káva vo vrchnej časti. Celý nápoj sa na záver hodí aj ozdobiť, najčastejšie sa používa plátok citróna alebo limetky, experimentovať však môžete aj s grepom, alebo pomarančom.

Recept na espresso tonic zvládne každý.

Espresso tonic recept

Keď už viete, čo budete na prípravu kávy s tonikom potrebovať a ako ho vo finále servírovať, je najvyšší čas vysvetliť si recept na jeho prípravu. Stretnúť sa môžete s viacerými tipmi na prípravu, základné kroky postupu však zostávajú rovnaké.

Espresso tonic recept:

  1. Pripravte si dvojité espresso a nechajte ho mierne vychladnúť.
  2. Do pohára vložte kocky ľadu a nalejte vychladený tonic (cca 150 ml).
  3. Hotové espresso nalejte k toniku do pohára.
  4. Na záver ozdobte plátkom citróna alebo limetky.

Niektoré recepty používajú na prípravu espresso tonic len klasické espresso alebo naopak väčšie, alebo menšie množstvo toniku. Záleží len na vás, aká kombinácia vám bude najviac vyhovovať. Vyskúšať môžete obe varianty, postup prípravy zostáva rovnaký.

V prípade, že chcete viac experimentovať, môžete použiť ochutený tonik, ktorý úplne zmení výslednú chuť. Na chuť espressa majú vplyv aj kávové zrná, preto vám odporúčame vyskúšať niekoľko druhov. Novým nápadom sa medze nekladú a výsledok vás zaručene prekvapí.

Espresso tonic si môžete pripraviť aj v alko verzii.

Gin espresso tonic

Aj napriek tomu, že mnohí ľudia o nápoji espresso tonic ešte ani len nepočuli, iní naopak stihli už vymyslieť aj jeho alkoholickú variantu. Tonic sa často kombinuje s ginom, a tak sa nie je čomu čudovať, že táto kombinácia platí aj pre kávu s tonikom.

Postup prípravy gin espresso tonic:

  1. Pripravte si klasické espresso.
  2. Do pohára vložte ľadové kocky a pridajte 30 ml ginu.
  3. Zalejte chladeným tonikom (100 ml).
  4. Na záver pridajte vyhladené espresso.
  5. Pohár ozdobte limetkou alebo citrónom.

Výslednú chuť v tomto prípade ovplyvňuje okrem toniku a espressa aj použitý gin, určite vám preto odporúčame spoľahnúť sa na kvalitnejšie značky. Vyskúšať môžete aj ochutené giny, ktoré opäť úplne zmenia chuť celého nápoja.

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Automatické kávovary Pákové kávovary Kávovary na kapsule Káva