Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je káva macchiato a jej príprava

Macchiato sa teší obľube po celom svete a mimoriadne známe sú najmä jeho dve verzie - caffe latte macchiato a macchiato espresso. V našom článku vám prezradíme, aké sú medzi nimi rozdiely a ako si môžete chutné macchiato pripraviť jednoducho doma.

Existujú 2 verzie macchiato

Názov macchiato, ako väčšina termínov v kávovom svete, pochádza z taliančiny. Slovo "macchiato" sa prekladá ako "označený" alebo "zafarbený" a súvisí so škvrnou od kávy, ktorá vznikne na mliečnej pene. K príprave macchiato je potrebné espresso a mlieko, ktorých kombináciou môžete vytvoriť dve verzie macchiato.

Podľa spôsobu prípravy rozdeľujeme macchiato na tieto 2 druhy:

  1. Espresso macchiato
  2. Latte macchiato

Macchiato si môžete vychutnať ako espresso macchiato alebo latte macchiato.

Káva espresso macchiato

Espresso macchiato je v podstate talianskym variantom espressa obohateného o štipku teplého, speneného mlieka. Dokonca je možné pripraviť caffe macchiato aj s použitím studeného mlieka, v takom prípade získava nápoj názov macchiato Freddo. Avšak keď sa použije horúce mlieko, nápoj sa označuje ako macchiato caldo.

  • Espresso macchiato má silnú a bohatú chuť.
  • Je skvelou náhradou cappuccina, najmä ak je pre vás príliš mliečne.
  • Caffe macchiato má malý objem.
  • Požiadať môžete o prípravu z dvojitej dávky espressa.

Espresso macchiato sa tradične pripravuje tak, že sa do hotového espressa pridáva lyžička mliečnej peny. V modernej praxi sa macchiato pripravuje v 80 ml šálke a mliečna pena sa jemne pridáva až po okraj šálky, čím vytvára dojem miniatúrneho cappuccina. Hustá mliečna pena môže byť zdobená technikou latte art.

Espresso macchiato.

Macchiato espresso vs caffe cortado

V Španielsku je populárna káva s napeneným mliekom, podávaná v menších šálkach, známa ako Cafe Cortado. Tento názov je odvodený zo španielskeho slova „corto“, čo znamená „krátky“ a pripravuje sa pridaním mliečnej peny spolu s mliekom do klasického espressa. Svojim prevedením je podobné malému cappuccinu.

Café Cortado a espresso macchiato sú si veľmi podobné, preto je úplne v poriadku, ak si zákazník v kaviarni objedná jeden alebo druhý a uvádza, či by chcel do espressa pridať len mliečnu penu alebo aj trochu mlieka. Na Slovensku preferujú ľudia mlieko v káve spolu s mliečnou penou, avšak názov Café Cortado tu nie je až tak rozšírený.

 

Latte macchiato

Latte macchiato je kombináciou speneného mlieka a espressa, s výraznou hnedou škvrnou na povrchu peny, ktorá vzniká pri naliatí espressa do mlieka. Ak sa vám teda mýli caffe latte a latte macchiato, vďaka tejto škvrne budete vedieť rozdiel. Caffe latte sa totiž pripravuje tak, že sa do pohára najskôr naleje espresso a až potom spenené mlieko, takže mliečna pena žiadnu škvrnu nemá.

  • Chuť latte macchiato je vplyvom napeneného mlieka veľmi hladká.
  • Podáva sa v sklenenom pohári s objemom cca 350 ml.
  • Pri príprave je kľúčovým momentom rýchlosť nalievania espressa do mlieka.
  • Správne pripravené macchiato má dokonale oddelené všetky zložky nápoja.

Návod na prípravu latte macchiato.

Návod, ako pripraviť dokonalé latte macchiato

Káva latte macchiato sa servíruje v sklenenom pohári s objemom približne 350 ml tak, aby bolo krásne vidieť ako sú jednotlivé zložky nápoja oddelené. Ak je káva latte macchiato správne pripravená, môžete vidieť oddelenie medzi napeneným mliekom v dolnej časti, espressom v strede a mliečnou penou na vrchu pohára. Aby sa dokonale oddelili jednotlivé zložky nápoja latte macchiato, budete musieť dodržať presný postup prípravy.

Postup prípravy caffe latte macchiato:

  1. Sklenený pohár predhrejte.
  2. Napeňte 200 ml mlieka.
  3. Pripravte si klasické espresso.
  4. Počkajte kým sa oddelia dve mliečne vrstvy – teplé mlieko a spenená mliečna pena.
  5. Espresso pomaličky nalejte do mlieka.

Pri príprave caffe latte macchiato sa mlieko šľahá s osobitnou starostlivosťou, aby ste dosiahli hustú a ťažkú penu. Tento efekt sa dosahuje udržiavaním trysky tesne pod hladinou mlieka počas celého procesu šľahania, približne 0,5 cm pod povrchom. Táto metóda zabezpečuje, že mlieko sa správne napení a vytvorí tú správnu konzistenciu peny pre vaše latte macchiato.

Espresso si môžete pripraviť tak ako ho máte radi, záleží len na vás, či uprednostňujete pákový kávovar, automatický kávovar alebo mokka kanvičku. Nezabúdajte však, že na výslednú chuť nápoja má veľký vplyv kvalita kávy. Na našom e-shope nájdete pestrý výber káv rôznych značiek, záleží len na vás, aký druh kávy preferujete.

Kľúčovým momentom pri príprave latte macchiato je rýchlosť, s akou sa vylieva espresso do mlieka. Tento proces vyžaduje mimoriadnu pozornosť a niektorí baristi spomaľujú tento proces využívaním zadnej strany lyžice, avšak väčšina z nich jednoducho naleje espresso do stredu napeneného mlieka, čím vznikne charakteristická škvrna.

Objavte všetky kávové nápoje s mliekom.

Macchiato vs ďalšie obľúbené kávové nápoje s mliekom

Mlieko pomáha znižovať intenzívnu a často veľmi horkú chuť kávy, vďaka čomu sa stalo obľúbeným doplnkom v kávovom priemysle. Okrem toho, že si môžu ľudia vyliať mlieko priamo do kávy, populárnymi sa stávajú aj nápoje s bohatou mliečnou penou, ktoré chuť čerstvo namletej kávy ďalej rozvíjajú.

Okrem caffe macchiato a latte macchiato si tak môžete vychutnať aj:

  • cappuccino
  • caffe latte
  • flat white

Cappuccino

Tradičné cappuccino sa skladá z espressa, teplého speneného mlieka a mliečnej peny. Je servírované v šálke s objemom približne 150 až 180 ml. Espresso tvorí základ, ktorý je potom doplnený teplým mliekom a mliečnou penou, ktorá vytvára charakteristickú vrstvu na povrchu nápoja. Cappuccino má v porovnaní s caffe macchiato menej výraznú chuť a jeho konzumácia sa odporúča najmä v ranných hodinách.

Caffe latte

Charakteristickým znakom caffe latte je kávová farba s jemnou mliečnou penou na vrchu. Caffe latte sa zvykne pripravovať z jednej dávky espressa a teplého mlieka vo väčšom pomere než pri cappuccine. Kvôli tomu má tendenciu byť menej intenzívne a kávovejšie než cappuccino. Caffe latte sa pripravuje rozdielne ako latte macchiato, v tomto prípade sa najskôr pripraví espresso, do ktorého sa potom naleje našľahané mlieko. Ľudia si často vychutnávajú caffe latte s pridaním rôznych príchutí sirupov, ako je vanilka, karamel alebo lieskový oriešok.

Flat white

Flat white je novým prírastkom medzi kávovými nápojmi a kombinuje dvojité espresso s napeneným mliekom. Dvojité espresso, známe aj ako Doppio, sa pripravuje z dvojitej dávky espressa, ktorá sa extrahuje naraz z páky pre dve porcie espressa. Káva sa vyleje do jednej väčšej šálky a následne sa doplní napeneným mliekom. Flat white sa zvyčajne podáva v cappuccino šálke alebo sklenenom pohári s objemom 150 až 200 ml.

Súvisiace kategórie

Káva a kapsuly Káva Zrnková káva Mletá káva Káva do kávovaru