Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vyčistiť karburátor v kosačke

Ak ste kosačku po skončení sezóny zabudli správne zazimovať, môže sa stať, že neštartuje správne. Dôvodov môže byť hneď niekoľko, ale jednou z najčastejších príčin je znečistený karburátor. Staré palivo totiž zanechá drobné zvyšky nečistôt vo vnútri karburátora. Tieto zvyšky môžu časom spôsobiť upchatie, ktoré bráni správnemu pomeru paliva a vzduchu vstúpiť do valca motora. V našom článku vám ponúkame jednoduchý návod ako vyčistiť karburátor aj v pohodlí domova.

Ako vyčistiť karburátor v kosačke

Čo je karburátor?

Karburátor predstavuje dôležité zariadenie, ktoré reguluje prúdenie vzduchu a paliva do motora. Princíp činnosti karburátora spočíva v tom, že keď motor pracuje, nasáva vzduch, ktorý cez neho prechádza. V karburátore sa tento vzduch zmieša s palivom, vznikne palivová zmes, ktorá sa potom vstrekuje do spaľovacej komory motora. Karburátor sa skladá z niekoľkých častí, z ktorých každá má svoju špecifickú úlohu. K základným častiam karburátora patrí:

  • Prívod paliva - palivo je dodávané do zmiešavacej komory, kde sa zmieša spolu so vzduchom.
  • Ventil vzduchu - nazývaný aj plavák. Riadi množstvo paliva, ktoré môže vstúpiť do karburátora.
  • Zmiešavacia komora - miesto, kde sa palivo a vzduch zmiešajú do horľavej zmesi.
  • Tryska - má za úlohu reguláciu toku paliva do zmiešavacej komory.
  • Membrány - slúžia na reguláciu vzduchu a paliva v karburátore.

Obvykle obsahuje aj ďalšie komponenty, ktoré sa líšia v závislosti od výkonu a veľkosti motora kosačky. Počas prevádzky sa zariadenie znečistí nielen zvonka, ale aj zvnútra.

Čistý karburátor.

Kedy je potrebné čistenie karburátora?

Ak motor po naštartovaní na voľnobehu zhasína, nedrží nastavené otáčky alebo otáčky kolíšu, pravdepodobne to znamená neodkladné čistenie karburátora kosačky. Príčinou môže byť nedostatočná starostlivosť ako aj nečistoty prítomné v palive.

Benzín obsahuje biologickú prímes nazývanú ethanol, ktorá pôsobí negatívne nielen na celú nasávaciu sústavu, ale najmä na samotný karburátor. Napriek tomu, že sa palivo odparí, etanol na seba viaže vzdušnú vlhkosť a vytvára gélovú hmotu. Tá sa časom zväčšuje až do takej miery, že znemožní správnu funkciu karburátora. Výmena karburátora je podstatne nákladnejšia, preto sa ho oplatí radšej vyčistiť. Avšak vyčistiť samotný karburátor nestačí. Nezabudnite ani na pravidelnú výmenu palivových a vzduchových filtrov.

Potrebná výbava na čistenie karburátora kosačky

V prvom kroku čistenia karburátora kosačky je nevyhnutné si pripraviť potrebné nástroje, ktoré pomôžu efektívne vykonávať prácu. Tu je zoznam vecí, ktoré budete potrebovať:

  • Čistič karburátora - zásadne používajte nekorozívny čistiaci prostriedok, ktorý nepoškodí ani plastové alebo gumené časti na karburátore. Vyhnite sa použitiu octu, pretože kyselina octová spôsobí, že kov bude náchylný na hrdzu.
  • Čistá handra - je potrebná na utieranie uvoľnených nečistôt a na vysušenie samotného karburátora po vyčistení.
  • Malá kefka - úplne stačí stará zubná kefka, ktorá sa hodí aj na čistenie odolnej špiny.
  • Skrutkovače a kľúče - tie si vyberajte v závislosti od modelu kosačky.

K ďalším položkám, na ktoré by ste tiež nemali zabudnúť patrí:

  • Stlačený vzduch - používa sa na vyfúknutie všetkých zvyškov nečistôt po čistení.
  • Odtoková nádoba - sa postará o zachytenie akékoľvek paliva alebo čistiaceho prostriedku, ktorý počas procesu vytečie.
  • Nezabudnite ani na ochranné pracovné rukaviceokuliare, ktoré vás ochránia pred možnými nečistotami a chemikáliami.

Čistenie karburátora kosačky krok za krokom

Pred demontážou karburátora, odporúčame kosačku dôkladne umyť, pretože zvyšky pokosenej trávy alebo iné nečistoty by sa mohli dostať do oblastí, ktoré nesmú byť znečistené. Vyčleňte si dostatok miesta na pracovnom stole, kde môžete rôzne časti karburátora rozoberať, čistiť a znova skladať.

Nezabudnite ani na vlastnú bezpečnosť, takže nepracujte v uzavretej miestnosti, ale radšej na miestach s dobrým vetraním. 

Obzvlášť dôležitým krokom, nielen pred čistením karburátora kosačky, je odstránenie kábla zapaľovacej sviečky, aby sa predišlo náhodnému naštartovaniu motora.

Preto, aby bolo čistenie karburátora kosačky pre vás čo najjednoduchšie, postupujte podľa nasledovných krokov.

Odstránenie kábla sviečky pred čistením karburátora.

1. Odpojenie vzduchového filtra

Aby ste sa dostali ku karburátoru musíte v prvom rade odstrániť vzduchový filter, pretože ten je zvyčajne umiestnený nad karburátorom. Pomocou skrutkovača povoľte skrutky, ktoré zaisťujú kryt filtra a karburátor vyberte. Následne vyberte filter a jeho základňu pripojenú ku karburátoru. Prezrite filter či je čistý, pretože ak je filter špinavý karburátor nedostáva dostatok vzduchu. Niektoré sa dajú jednoducho umyť, iné je potrebné vymeniť.

2. Odpojenie benzínovej trubice a ťahadla

Nasleduje odpojenie benzínovej trubice, ktorá je obvykle pripevnená ku karburátoru pomocou pružinovej spony. Sponu je potrebné stlačiť kliešťami, aby ju bolo možné z karburátora vybrať. Potom odpojte káble vedúce od páky plynu od systému automatickej regulácie vzduchu z hlavy karburátora.

Náš TIP: Celú demontáž si radšej vyfotografujte, aby ste súčiastky dokázali správne namontovať aj pri opätovnom skladaní.

Demontáž karburátora pred čistením.

3. Demontáž karburátora

Keď je karburátor odpojený, opatrne ho demontujte. Stiahnite ho z upevňovacích čapov, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili hlavné tesnenie medzi karburátorom a motorom. Niektoré modely sú vybavené skrutkami, ktoré je potrebné povoliť. Poznačte si polohu karburátora, aby ste ho nenamontovali hore nohami. Karburátor umiestnite do nádoby, aby mohlo vytiecť všetko palivo.

Ak z palivových hadičiek nevychádza žiadne palivo je to problém, takže ich musíte poriadne skontrolovať a prípadne vyčistiť.

Rozobratý karburátor.

4. Čistenie komponentov karburátora kosačky

Pred čistením skontrolujte stav všetkých dielov vrátane plaváka, čapu a ihly, či nie sú viditeľné známky opotrebovania, praskliny alebo iné poškodenia. Ak spozorujete nejaké nedostatky, radšej ich vymeňte za nové. Pri rozoberaní všetky súčiastky odkladajte do misky, aby ste nič nestratili.

Odstráňte plavák, tesnenie, gumené a plastové časti a nezabudnite ani na kontrolu sitka, ktoré sa nachádza na dne karburátora.

Väčšie časti karburátora vložte do vedra naplneného čističom, menšie súčiastky z kovu do uzavretej nádoby s čističom alebo technickým liehom. Opatrne nádobou zatraste a súčiastky nechajte v roztoku minimálne hodinu, aby sa všetky nečistoty poriadne rozpustili. V prípade, ak čistič nalejete do vedra menšie časti vložte do hliníkového sitka.

Po vybratí z čističa všetky diely ešte opláchnite čistou vodou a poukladajte na čistú podložku prípadne handričku a nechajte dôkladne vyschnúť. Súčiastky môžete prefúknuť aj stlačeným vzduchom, ktorý vyfúkne nečistoty aj z ťažko dostupných miest.

Náš TIP: Pri plánovaní čistenia karburátora kosačky si vopred pripravte náhradné diely, aby ste sa zbytočne nezdržovali a mali všetko po ruke.

Vyčistený karburátor.

5. Karburátor na kosačku a jeho opätovné skladanie

Keď ste si istý, že je všetko dôkladne suché môžete karburátor skompletizovať. Vhod príde fotodokumentácia, ktorú ste vytvorili počas rozoberania. Zložený karburátor nainštalujte v správnej polohe na vašu kosačku, dotiahnite skrutky a nasaďte vzduchový filter.

Po skompletizovaní karburátora demontujte a vyčistite aj nádrž na benzín. Nalejte do nej malé množstvo benzínu a poriadne zatrepte. Následne celý obsah vylejte a skontrolujte či je čistá, a potom ju nainštalujte späť. Doplňte palivo a na niekoľko minút spustite motor kosačky. Ak beží plynule, čistenie bolo úspešné. Ak sa však motor zadrháva alebo má kolísavý výkon, čistenie karburátora kosačky bude potrebné zopakovať.

Karburátor kosačky.

Čistenie karburátora kosačky ultrazvukom

Na dokonalé vyčistenie karburátora je najlepšia ultrazvuková čistička. Vyčistí karburátor ako aj ďalšie súčiastky tak, že sú ako nové. Poradí si aj s čistením malých otvorov a horšie prístupných miest. Nehrozí žiadne mechanické poškodenie a odstraňovanie nečistôt je rovnomerné. Aj v prípade čistenia ultrazvukom je potrebné karburátor najskôr rozobrať. Súčiastky potom ponorte do roztoku v ultrazvukovej čističke a prístroj na pár minút zapnite. Po skončení čistenia vyberte, osušte a skompletizujte.

Pamätajte, na bezchybnej prevádzke karburátora závisí ľahké spúšťanie studeného motora, voľnobeh, výkon motora a v neposlednom rade aj spotreba paliva.

Ako predchádzať zaneseniu karburátora?

Benzín sa postupne odparuje a prítomný ethanol s vodou začne vytvárať sliz. Ten postupne hustne v podobe usadeniny sa zachytáva na stenách palivových kanálov. Na začiatku pravdepodobne len zníži prietok paliva, takže motor bude mať nižší výkon, avšak po nejakej dobe sa karburátor zapchá tak, že už motor nenaštartuje. Vyčistenie takého karburátora je zložité, niekedy dokonca nemožné a neostáva nič iné, než karburátor kompletne vymeniť. Práve z tohto dôvodu je nutné pred koncom sezóny vyliať všetok benzín z nádrže ako aj z palivovej sústavy kosačky.

Aby benzínové kosačky mali čo najdlhšiu životnosť, je potrebné vykonávať pravidelnú údržbu počas celého roka. Tá zahŕňa správne zazimovanie, čistenie karburátora, výmenu oleja, výmenu zapaľovacích sviečok a ostrenie nožov podľa potreby.

 

Súvisiace kategórie

Kosačky Kosačky s pojazdom Benzínové kosačky rotačné Fieldmann kosačky