Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať gril na drevené uhlie

Grilovanie sa spája s príjemným posedením v kruhu rodiny či priateľov. Avšak základom úspechu dobre ugrilovaného mäsa a zeleniny je kvalitný gril. K najstarším pomocníkom na grilovanie patrí jednoznačne gril na drevené uhlie. Počiatočná investícia ako aj samotná prevádzka nie sú finančne náročné, ale výsledná chuť jedál bude nezameniteľná. Ak túžite po charakteristickej dymovej chuti a príjemnej atmosfére, vyberte si gril na drevené uhlie.

Ako vybrať gril na drevené uhlie.

Čo je gril na drevené uhlie?

Gril na drevené uhlie je určený na vonkajšie použitie, pretože zdrojom paliva je drevené uhlie alebo brikety. Rozohriatie grilu ako aj dosiahnutie požadovanej teploty trvá dlhšie, ale výsledný pokrm bude mať jedinečnú dymovú arómu. Poradí si so steakmi, trhanými kúskami mäsa, ako aj s rôznymi druhmi zeleniny. Dokonalú prípravu jedál však dosiahnete iba praxou, pretože teplota sa nedá presne regulovať.

Zloženie grilu na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie sa vyznačuje najmä jednoduchosťou. Skladá sa z ohniska, kde sa ukladá palivo, a vrchnej časti, v ktorej sa griluje. Vrchná časť grilu obsahuje grilovací rošt a niektoré modely disponujú aj príklopom. V spodnej časti nesmú chýbať vetracie prieduchy pre prívod vzduchu a samozrejmosťou by mala byť aj nádoba na zachytávanie popola. Drahším modelom nechýba ani integrovaný teplomer.

Pre dokonalý výsledok však nepotrebujete drahý gril, dôležité je, aby mal príklop. Vďaka nemu je jedlo vystavené neustálemu rovnomernému teplu zo všetkých strán. Dobrými pomocníkmi sú aj otvory na príklope, ktoré zabezpečujú cirkuláciu horúceho vzduchu vo vnútri grilu a tým ovplyvňujú aj intenzitu tlenia pahreby.

Gril na drevené uhlie Fieldmann

Faktory, na ktoré sa zamerajte pri výbere grilu na drevené uhlie

Pri výbere grilu na drevené uhlie je potrebné zohľadniť nasledujúce parametre:

  • Materiál - základom správneho výberu je vhodný materiál. Grily na drevené uhlie musia mať pevnú a stabilnú konštrukciu, aby nedošlo k prevrhnutiu. Vyrábajú sa prevažne z liatiny alebo nehrdzavejúcej ocele.
  • Odvetrávanie - keďže gril na drevené uhlie nemá regulátor teploty, zamerajte sa aj na odvetrávanie. Vetracie otvory sú umiestnené v hornej časti poklopu, v spodnej časti, kde vypadáva popol, a môžu byť aj po stranách. Práve vetracími otvormi je zabezpečené optimálne prúdeniu vzduchu, ktoré aspoň čiastočne pomôže s regulovaním teploty.
  • Výška grilu - ako z hľadiska obsluhy, tak aj z hľadiska bezpečnosti je výška grilu dôležitá. Vyššie grily na drevené uhlie sú vhodné v prípade, ak máte malé deti alebo domácich miláčikov. Naopak nízke grily majú výhodu vo svojej skladnosti, ktorú oceníte pri cestovaní alebo uskladnení.
  • Dopĺňanie paliva - pri kúpe si overte akým spôsobom je možné uhlie dodatočne pridávať do grilu. Môže to byť cez odklápací rošt, alebo samostatné dvierka.

Pri výbere grilu sa zamerajte aj na grilovacie rošty

Grilovací rošt predstavuje hlavnú styčnú plochu grilu s jedlom a preto je dôležité, aby mal čo najlepšiu schopnosť akumulovať a odovzdávať teplo.

  • Väčšina grilov je opatrená nerezovým alebo oceľovým roštom. Ich výhodou je ľahká údržba, jednoduchšie opekanie pokrmov, ale bez typickej mriežky.
  • Drahšie modely už môžu byť vybavené liatinovými roštami, ktoré majú lepšiu schopnosť akumulácie tepla.

Nemenej dôležitým faktom je výšková nastaviteľnosť roštu. Niektoré typy grilov disponujú nastaviteľným roštom, iné ponúkajú nastavenie výšky ohniska.

Fieldmann gril na drevené uhlie.

Pre koľko osôb plánujete grilovať?

Ďalším dôležitým parametrom je veľkosť grilovacej plochy.

  • Ak sa chystáte grilovať len sami alebo v páre, postačí gril na drevené uhlie s plochou do 750 cm².
  • Štvorčlenná rodina by si mala vyberať gril do 1 500 cm².
  • Ak máte veľkú rodinu alebo viac priateľov stavte na gril s plochou viac než 2 500 cm².

Grily na drevené uhlie a ich prevedenia

Vonkajší gril na drevené uhlie je dostupný v mnohých konštrukčných variantoch. Najobľúbenejší je okrúhly tvar, ale takéto grily sú väčšinou malé a predstavujú základ pre občasné grilovanie. Opakom sú veľké valcové grily ideálne na záhradné párty a pre väčší počet osôb. Ich výhodou je rovnomernejšia distribúcia tepla v prípade nepriameho grilovania. Na trhu sú dostupné aj stĺpové grily na drevené uhlie, ktoré efektívnejšie odvádzajú prebytočný dym smerom dohora a nie do strán. Medzi ďalšie typy patria:

BBQ grily

Vzhľadom sa podobajú na plynové grily, pretože sú ťažšie a robustnejšie. Disponujú roštom na potraviny a povinnou výbavou je aj poklop. Namiesto priameho ohňa použitého pri grilovaní je zdroj tepla väčšinou nepriamy, s nižšou teplotou pečenia v rozmedzí 90 – 150 ℃ .

Grily s udiarňou

Okrem grilovania zvládnu tiež klasické alebo parné údenie. Celý gril sa skladá z troch častí. Ak budete chcieť iba grilovať, postačia dve časti. Prvá časť je určená na grilovanie, preto je v nej umiestnená kovová mriežka. Spodné poschodie slúži na umiestnenie dreveného uhlia, brikiet alebo dreva. V prípade údenia je potrebné založiť strednú časť, v ktorej sa môže nachádzať kovová nádoba s vodou.

Prenosný gril Fieldmann.

Prenosné grily

Prenosné grily sú vďaka svojim kompaktným rozmerom mimoriadne praktické. Môžete si ich zobrať so sebou kamkoľvek chcete. Sú ideálnym riešením pre všetkých, ktorí nemajú dostatok miesta pre štandardný gril. Palivom môže byť nielen drevené uhlie, ale aj brikety alebo bežné drevo. S grilovacími mriežkami si pripravíte chutné steaky, bez mriežky ho viete použiť na opekanie slaniny, a ak si zakúpite trojnožkukotlík môžete si pripraviť neodolateľný kotlíkový guláš priamo na záhrade.

Bezdymové grily

Novinkou sú aj takzvané bezdymové grily, ktoré fungujú inak ako predchádzajúce druhy. Skladajú sa z dvoch hlavných nádob a príslušenstva. Veľkou výhodou je, že dvojplášťový povrch grilu sa nezahrieva a je možné ho umiestniť aj priamo na stôl. Obsluha ako aj samotná príprava je skutočne rýchla. Celé ohnisko je uzavreté, do uhlia neodkvapkáva žiaden tuk, takže grilovanie je takmer bez zápachu, dymu a bez zdraviu škodlivých látok. A to nie je všetko. Súčasti grilu sú vyrobené z nerezovej ocele takže vnútornú nádobu a rošt je možné vložiť do umývačky riadu.

Prémiové kombinované grily

Kombinované grily spájajú plynový gril a gril na drevené uhlie do jedného zariadenia. Pokrmy si tak môže pripraviť pomocou plynových horákov alebo za pomoci pevného paliva. Keďže sú ohniská nezávislé, je na vašom rozhodnutí, ktorú časť chcete používať. Ak potrebujete jedlo rýchlo ugrilovať, vhod príde plynová časť. Ak si chcete dopriať skutočnú arómu grilovania, použijete časť na drevené uhlie alebo brikety.

Grilované pochúťky pripravené na grile.

Gril na drevené uhlie a metódy grilovania

Ugrilujte si pokrm presne podľa svojej chuti podľa troch hlavných metód grilovania.

Priame grilovanie

Grilované potraviny sa ukladajú priamo nad rozohriatu pahrebu a počas grilovania ich stačí otočiť iba raz, približne v polovici pečenia. Rošt by mal byť umiestnený zhruba 10 - 15 cm nad pahrebou.

Priame grilovanie s 3 teplotnými zónami

Pri rozmiestnení žeravých uhlíkov do troch zón bude grilovacia plocha ideálne regulovaná. V jednej zóne sa pokrm najprv opečie, v strednej sa dopečie a tretia zóna sa postará o udržanie teploty.

Nepriame grilovanie

Tento spôsob grilovania sa hodí na grilovanie väčších kusov mäsa, ktoré si vyžadujú dlhší čas pečenia. Všetko uhlie v pahrebe je najskôr potrebné rozhrnúť do strán. Potraviny sa rozložia na grilovaciu tácku, ktorá sa vloží na rošt medzi rozhrnuté uhlie. Následne sa gril prikryje poklopom, aby sa teplo stúpajúce z uhlíkov na veko odrážalo naspäť. Tým bude zabezpečené rovnomerné pečenie.

Grilované jedlo

Praktické funkcie a vybavenie

Grily na drevené uhlie sú jednoduché zariadenia, ale aj napriek tomu môžu disponovať praktickými vychytávkami, ktoré zabezpečia jednoduché používanie a užívateľský komfort.

  • Kolieska - kombinácia dvoch koliesok a pevných nôh zaisťuje jednoduchú manipuláciu, ako aj premiestnenie, bez ohľadu na váhu grilu.
  • Držadlá - mali by byť potiahnuté žiaruvzdorným materiálom, aby ste sa pri prenose alebo obsluhe grilu nepopálili.
  • Niektoré grily na drevené uhlie môžu mať popolník v tvare zásuvky, vďaka čomu je čistenie omnoho jednoduchšie.
  • Praktický teplomer - grily na drevené uhlie nie je možné teplotne nastaviť gombíkom ako elektrické grily, takže zabudovaný teplomer vo veku je dobrou pomôckou.
  • Odkladacie plochy - poslúžia na odkladanie jedál, náradia na grilovanie alebo na uloženie dreveného uhlia. Ak sú navyše odkladacie plochy umiestnené v blízkosti ohniska udržia pripravené pokrmy dlhšie teplé.

Je tiež dobré mať po ruke vhodné príslušenstvo na grilovanie, ktoré vám uľahčí prípravu a grilovanie rôznych pokrmov. Patria sem rôzne grilovacie podložky, panvice a obracačky, ktoré sa postarajú o jednoduchšiu prípravu jedál na grile.

Prečítajte si naše ďalšie články, v ktorých sa dozviete “Ako vybrať gril podľa vašej chuti” a “Ako správne rozpáliť či vyčistiť gril”.

Súvisiace kategórie

Grily Grily na drevené uhlie Grily podľa značky