Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať elektrickú kolobežku

Elektrické kolobežky sa stávajú čoraz populárnejšími dopravnými prostriedkami, ktoré môžete využiť v meste, ale aj teréne. Využívanie mestských elektrokolobežiek je ideálne pre každodenné dochádzanie do práce, zatiaľ čo terénne modely ponúkajú zábavné dobrodružstvo v prírode. V tomto článku sme pre vás pripravili prehľad o rôznych typoch elektrických kolobežiek a zamerali sme sa na dôležité parametre, ktoré by ste mali sledovať pri ich výbere. Zistite, ako vybrať elektrickú kolobežku v čo najlepšom pomere ceny a kvality.

Ako vybrať elektrickú kolobežku?

Elektrické kolobežky sa líšia štýlom jazdy

Elektrická kolobežka ponúka pohodlný spôsob prepravy, ktorý si rýchlo zamilujete. Svoju jazdu si môžete kedykoľvek podľa potreby prispôsobiť, a to bez výrazného fyzického úsilia. Pred nákupom elektrickej kolobežky je však dôležité zvážiť, akým terénom budete jazdiť.

Podľa štýlu jazdy sa elektrické kolobežky delia na:

  • mestské
  • terénne
  • choppery

Mestské elektrické kolobežky sú ideálne pre jazdu po mestských uliciach a chodníkoch. Sú ľahké, skladné a vhodné pre mestskú dopravu. Terénne e-kolobežky sú navrhnuté na prekonávanie náročnejšieho terénu, ako sú lesné cesty alebo kopcovitý terén. Majú robustnejšiu konštrukciu a väčšie pneumatiky pre lepšiu trakciu. V kategórií elektrických kolobežiek nájdete aj choppery, ktoré sú charakteristické svojim retro štýlom a veľkými kolesami. Určené sú pre pohodlnú mestskú jazdu a vynikajú svojim štýlovým dizajnom.

Smart elektrické kolobežky

Niektoré elektrické kolobežky umožňujú aj pripojenie k mobilnej aplikácii prostredníctvom technológie bluetooth. Aplikácie e-kolobežiek vám umožňujú získať detailné informácie o jazde, vďaka čomu môžete sledovať svoj pokrok, optimalizovať trasy a efektívnejšie plánovať ďalšie jazdy. Každý výrobca má pre svoje elektrické kolobežky vyvinutú vlastnú aplikáciu, ktorá zaznamenáva údaje z jazdy a poskytuje užitočné funkcie.

Vďaka tejto aplikácii máte prehľad o rôznych informáciách týkajúcich sa vašej jazdy. Medzi tieto údaje patria:

  • dĺžka trasy
  • čas jazdy
  • počet prejdených kilometrov
  • stav batérie
  • nastavenie svetiel

Elektrické kolobežky podľa značky

V našich kamenných predajniach Planeo alebo priamo v e-shope nájdete pestrý výber elektrických kolobežiek od niekoľkých známych výrobcov. Jednotlivé modely sa líšia nielen technickými parametrami, ale aj cenou a dizajnom.

V našej ponuke máme kolobežky elektrické týchto značiek:

Elektrické kolobežky Sencor.

Elektrické kolobežky vyberajte podľa výkonu

Elektrické kolobežky sa líšia výkonom, ktorý hrá kľúčovú úlohu vo funkcionalite a využití elektrokolobežky. Výkon je udávaný vo wattoch (W) a ovplyvňuje štýl jazdy, na ktorý je elektrická kolobežka určená. Modely s nižším výkonom sú ideálne pre rekreačnú jazdu, zatiaľ čo tie s vyšším výkonom sa môžu použiť na terénne jazdy alebo dlhšie trasy.

Podľa výkonu rozlišujeme elektrické kolobežky nasledovne:

  • do 300 W - vhodné pre plochý povrch, ideálne pre deti alebo občasné použitie
  • od 300 do 450 W - určené pre mestské jazdy, zvládnu aj nerovný povrch
  • od 450 do 800 W - zvyčajne majú dlhšiu výdrž batérie a dokážu zvládnuť nerovný terén
  • viac ako 800 W - vhodné pre dlhšie jazdy, silný výkon umožňuje plynulú jazdu v meste aj v teréne

Elektrická kolobežka s motorom vpredu alebo vzadu?

Okrem výkonu je dôležitým faktorom pri výbere elektrickej kolobežky aj umiestnenie motora. Motor môže byť umiestnený:

  • vpredu
  • vzadu
  • s pohonom na všetkých kolesách

E-kolobežky s motorom umiestneným vzadu nemajú tendenciu k pošmyknutiu a poskytujú lepší záber na klzkých povrchoch. Elektrické kolobežky s pohonom na predných kolesách zasa ponúkajú menšie riziko šmyku, pretože motor skôr „ťahá“ ako „tlačí“. Pri jazde do kopca je efektívnejší zadný motor, pretože väčšia časť hmotnosti jazdca je prenášaná dozadu.

V súčasnosti sú k dispozícii aj elektrické kolobežky s pohonom na všetkých kolesách, čo umožňuje vyšší výkon a rovnomerne rozloženú silu na všetky kolesá. Takéto modely sú schopné zvládnuť rôzne podmienky a terény s väčšou ľahkosťou.

Rám a nosnosť e-kolobežky

Všetky elektrické kolobežky sú navrhnuté tak, aby uniesli dospelého človeka, avšak niektoré sú odolnejšie ako iné. V našej ponuke nájdete kolobežky s nosnosťou od 100 do 150 kg, čo umožňuje výber podľa individuálnych potrieb.

Podľa nosnosti rozdeľujeme elektrické kolobežky nasledovne:

  • do 100 kg
  • do 120 kg
  • do 150 kg

Väčšina elektrických kolobežiek má skladaciu konštrukciu, čo z nich robí ľahko prenosné dopravné prostriedky. Je však dôležité zvážiť, ako ľahko sa dá kolobežka zložiť a aká je ťažká. Pri výbere modelu zohľadnite, ako často budete potrebovať kolobežku prenášať z miesta na miesto a koľko času budete venovať jej zloženiu alebo rozloženiu. Tieto faktory vám pomôžu nájsť kolobežku, ktorá bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a životnému štýlu.

Elektrická kolobežka so skladacou konštrukciou.

Aký materiál má elektrická kolobežka?

Pri výbere elektrickej kolobežky je dôležité zvážiť aj materiál, z ktorého je vyrobená. Konštrukcia kolobežky by mala spĺňať vaše očakávania a požiadavky, aby sa vám s ňou dobre manipulovalo a zároveň pre vás nebola príliš ťažká.

Pri výrobe e-kolobežiek sa najčastejšie používajú tieto materiály:

  • Hliník je ľahký, čo uľahčuje manipuláciu s kolobežkou, ale môže byť menej odolný v porovnaní s inými materiálmi.
  • Oceľ je ťažšia ako hliník, ale zvyčajne poskytuje vyššiu úroveň odolnosti.
  • Dural kombinuje vlastnosti hliníka a ocele, čím poskytuje dobrú rovnováhu medzi hmotnosťou a odolnosťou. Avšak táto kvalita sa často odráža vo vyššej cene.

Elektrické kolobežky majú rozdielnu maximálnu rýchlosť

Je dôležité uvedomiť si, že výkon elektrickej kolobežky priamo ovplyvňuje jej maximálnu dosiahnuteľnú rýchlosť. Elektrické kolobežky pre dospelých majú zvyčajne maximálnu rýchlosť 25 až 30 km/h, avšak niektoré modely môžu dosiahnuť rýchlosť až 50 - 60 km/h. Rýchlosť kolobežky je obvykle regulovaná prostredníctvom rôznych jazdných režimov, pričom zvyčajne sú dostupné aspoň tri úrovne nastavení.

Podľa maximálnej rýchlosti rozdeľujeme elektrické kolobežky nasledovne:

  • pre deti - od 5 do 20 km/h
  • štandardné - od 15 do 30 km/h
  • výkonné - od 30 km/h a viac

Pozor na nové pravidlá cestnej premávky

Od januára 2024 sa vo všetkých krajinách Európskej únie, vrátane Slovenska, vyžaduje vodičské oprávnenie a povinné poistenie pre elektrické kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 25 km/h a tiež pre tie, ktoré vážia viac ako 25 kilogramov a majú maximálnu konštrukčnú rýchlosť 14 km/h. Výnimkou zostávajú majitelia elektrických kolobežiek s maximálnou rýchlosťou do 25 km/h, rovnako ako majitelia rýchlych elektrobicyklov.

Vodičské oprávnenie ako na motorku, značku a PZP poistenie budete potrebovať, ak si vyberiete kolobežku, ktorá spĺňa tieto kritériá:

  •  konštrukčná rýchlosť kolobežky je vyššia ako 25 km/h
  • ak má elektrická kolobežka hmotnosť vyššiu ako 25 kg a maximálnu konštrukčnú rýchlosť 14 km/h

Elektrické kolobežky vyberajte podľa dojazdu a maximálnej rýchlosti

Aký dojazd má elektrická kolobežka?

Pri výbere e-kolobežky podľa dojazdu je dôležité zvážiť, či ju plánujete využívať ako dopravný prostriedok alebo len na rekreačné účely. Predovšetkým pri každodennom používaní, ako napríklad pri cestovaní do práce, je dôležité mať na pamäti dostatočný dojazd, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám s vybitou batériou. Naopak, pri kratších výjazdoch pre zábavu, ako je jazda pred domom alebo na parkovisku, nebudete mať s vybitou batériou taký veľký problém. Dojazd elektrických kolobežiek sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 10 do 90 km a závisí predovšetkým od kapacity batérie.

Podľa dojazdu rozdeľujeme elektrické kolobežky nasledovne:

 do 20 km - e-kolobežky s nižším výkonom

  • 20 až 30 km - štandard
  • 30 až 50 km - výkonné modely
  • viac ako 50 km - nadštandard, najvýkonnejšie modely

Tipy, ako predĺžiť dojazd e-kolobežky

Aby ste predĺžili dojazd na jedno nabitie, môžete zvážiť nasledujúce tipy:

  • vyhnite sa kopcovitému terénu a jazdite na rovinách
  • pri jazde do kopca si môžete pomáhať odrážaním nohou
  • jazdite mierne a s rozvahou, nie agresívne a príliš rýchlo
  • skúste na kolobežke nenosiť veľký náklad
  • vyhnite sa jazde v silnom vetre a na mokrej vozovke po daždi
  • ak máte kolobežku s nafukovacími kolesami, uistite sa, že sú dostatočne nafúkané

Kolesá e-kolobežky môžu byť rôzne

Existuje niekoľko typov pneumatík, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho modelu elektrickej kolobežky. Správny výber pneumatík má významný vplyv na pohodlie jazdy a celkové jazdné vlastnosti kolobežky.

Na trhu sa často stretávame s nasledujúcimi typmi pneumatík:

  • plastové kolesá
  • pneumatiky s dušou
  • bezdušové pneumatiky

Plastové kolesá

Kolesá z plastu sú bežné na detských kolobežkách a vynikajú svojou odolnosťou voči nárazom. Sú ideálne pre detské hry, kde často dochádza k hrubšiemu zaobchádzaniu.

Pneumatiky s dušou

Tento typ pneumatík je vhodný pre jazdu v teréne s nerovnosťami, pretože dobre tlmia nárazy. Avšak vyžadujú častejšie doplňovanie vzduchu a sú náchylnejšie na prepichnutie.

Bezdušové pneumatiky

Tento druh pneumatík, vrátane anti-defektných pneumatík, ponúka výhodu voči poškodeniu od obrubníkov, črepov alebo klincov. V prípade defektu sa vzduch uvoľňuje pomalšie, čo môže umožniť jazdu na kratšiu vzdialenosť, kým problém nevyriešite.

E-kolobežky vyberajte podľa pneumatík a veľkosti kolies.

Pri výbere e-kolobežky je dôležitá aj veľkosť kolies

Veľkosť kolies je dôležitým faktorom pri výbere elektrickej kolobežky a rozhodne sa odzrkadľuje vo vašej jazde. Všeobecne môžeme kolesá elektrokolobežiek rozdeliť na dva typy, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti.

Na výber sú:

  • menšie kolesá (5 až 8”)
  • väčšie kolesá (10” a viac)

Menšie kolesá spomaľujú jazdu, ale zároveň umožňujú jednoduchšie ovládanie kolobežky, čo ocenia najmä začiatočníci. Sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú jednoduchšiu ovládateľnosť a pohodlie, najmä v mestskom prostredí.

Väčšie kolesá umožňujú rýchlejšiu jazdu, avšak ich ovládanie môže byť náročnejšie, a to najmä pre menej skúsených jazdcov. Sú vhodné pre tých, ktorí majú skúsenosti a vedia bezpečne manévrovať medzi ostatnými účastníkmi premávky.

Aké brzdy má elektrická kolobežka?

Brzdy na elektrických kolobežkách predstavujú kľúčový prvok pre bezpečnosť jazdy. Elektrické kolobežky majú rôzne typy brzdových systémov, z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody.

Elektrická kolobežka môže mať tieto brzdové systémy:

  • mechanické brzdy
  • kotúčové brzdy
  • elektromagnetické brzdy

Väčšina výrobcov kombinuje výhody kotúčových a elektromagnetických bŕzd, čo poskytuje flexibilitu a spoľahlivosť pri brzdení. Elektromagnetické brzdy môžete využiť v prípade, že je batéria plne nabitá a ak je vybitá, poslúžia vám kotúčové brzdy. Takéto kombinované brzdy poskytujú väčšiu istotu a pohodlie počas jazdy.

Mechanické brzdy

Mechanické brzdy využívajú nožnú brzdu umiestnenú v zadnom blatníku, podobne ako na bežnom skútri. Aj keď sú mechanické brzdy jednoduché na použitie, ich účinnosť môže byť obmedzená, najmä v daždivom počasí.

Kotúčové brzdy

Kotúčové brzdy fungujú pomocou páčok umiestnených na riadidlách, podobne ako na bicykli. Tento systém brzdí kolesá pomocou kotúčov, čo zvyčajne zaručuje najlepšiu účinnosť brzdenia.

Elektromagnetické brzdy

Elektromagnetické brzdy fungujú len v prípade, že je batéria nabitá. Elektromagnetické brzdy majú často dlhšiu zotrvačnosť, čo môže predĺžiť brzdnú dráhu.

Elektrická kolobežka s LCD displejom.

Elektrické kolobežky majú užitočné funkcie

Elektrické kolobežky ponúkajú množstvo užitočných funkcií, ktoré zlepšujú celkový zážitok z jazdy a robia ju efektívnejšou a pohodlnejšou. Medzi tieto funkcie patria:

  • Zvonček - pomáha vám upozorniť ostatných účastníkov premávky na vašu prítomnosť, čo zvyšuje bezpečnosť pri jazde na verejných komunikáciách.
  • LCD displej - poskytuje informácie o stave batérie, aktuálnej rýchlosti, svetlách a ďalších dôležitých detailoch, čo umožňuje lepšiu kontrolu nad jazdou.
  • Tempomat - umožňuje udržiavať konštantnú rýchlosť elektrickej kolobežky, čo je užitočné pri dlhších trasách.
  • Stojan - poskytuje jednoduchú možnosť postavenia kolobežky na mieste, kde je to potrebné, čo uľahčuje parkovanie a manipuláciu s kolobežkou.
  • Rekuperácia - počas brzdenia kolobežka získava energiu, čo umožňuje predĺžiť dojazdovú vzdialenosť a zlepšiť výkonnosť batérie.

Tieto funkcie sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho modelu a značky kolobežky, preto je dôležité pri výbere modelu zohľadniť vaše individuálne potreby a preferencie.

Bezpečnostné prvky e-kolobežky

Každý model je vybavený niekoľkými bezpečnostnými prvkami, ktoré zlepšujú vašu viditeľnosť na ceste a prispievajú k vašej bezpečnosti. Väčšina modelov disponuje výkonnými brzdami, LED osvetlením pre lepšiu viditeľnosť v noci a tlmičmi pre pohodlnú jazdu aj po nerovnom teréne. Prehľad bezpečnostných prvkov nájdete v detailnom popise každej elektrickej kolobežky.

Zvyčajne sú elektrické kolobežky vybavené týmito bezpečnostnými prvkami:

  • rukoväť z protišmykového materiálu
  • protišmyková podložka
  • reflexné odrazky
  • predné a zadné svetlá

Tieto prvky zabezpečujú nielen vašu bezpečnosť, ale aj pohodlie a stabilitu počas jazdy. Vyberte si elektrickú kolobežku s dôrazom na bezpečnosť, ktorá vám poskytne spoľahlivú a bezpečnú jazdu každý deň.

Na záver nezabudnite na príslušenstvo k elektrickým kolobežkám

Pri hľadaní ideálnej elektrickej kolobežky nezabudnite na príslušenstvo, ktoré môže zásadným spôsobom ovplyvniť váš celkový zážitok z jazdy. V našom e-shope nájdete bohatý výber doplnkov a príslušenstva pre elektrické kolobežky, ktoré si iste obľúbite.

Medzi dostupné produkty príslušenstva patrí:

  • popruh na kolobežku
  • náhradné diely
  • držiak na mobilný telefón
  • držiak na batoh
  • brašny

Dúfame, že bol náš sprievodca výberom pre vás užitočný a pomôže vám pri rozhodovaní o kúpe e-kolobežky. Ak máte ďalšie otázky alebo si chcete elektrické kolobežky obzrieť na vlastné oči, navštívte niektorú z našich kamenných predajní. Naši asistenti predaja vám radi odpovedia na vaše otázky a pomôžu s výberom.

Súvisiace kategórie

Elektrické kolobežky Elektrické kolobežky do 40km/h Detské elektrické kolobežky Elektrické kolobežky do 300 EUR