Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako sa starať o záhradný nábytok

Záhradný nábytok je skvelý estetický a funkčný doplnok do každého exteriéru. Či už máte nábytok z plastu, kovu alebo dreva, iba kvalitnou starostlivosťou mu predĺžite životnosť. Vhodnou údržbou ušetríte aj peniaze, pretože nebudete musieť hned kupovať nové kúsky. Ponúkame vám niekoľko rád ako sa starať o záhradný nábytok, aby vyzeral aj po rokoch používania ako nový.

Náradie potrebné k čisteniu záhradného nábytku

Pred čistením si vyčleňte vhodné miesto kde budete záhradný nábytok čistiť. Na vyčlenenú plochu prestrite pevnú plastovú plachtu, aby sa nábytok nezašpinil blatom alebo inými nečistotami. Pripravte si vhodný čistiaci roztok. Existuje viacero roztokov, ktoré je možné použiť. Záleží len od vašich preferencií:

  • Do vedra nalejte približne 3,5 litra vlažnej vody a pridajte štvrť hrnčeka prostriedku na riad.
  • Pol hrnčeka jedlej sódy zalejte 4 litrami vlažnej vody a pridajte pár kvapiek saponátu. Poriadne premiešajte.
  • Štvrť hrnčeka tekutého mydla na pranie zmiešajte s 3 litrami vlažnej vody.

Náradie potrebné k čisteniu záhradného nábytku.

Viete ako správne čistiť záhradný nábytok?

Pred čistením skontrolujte celý povrch nábytku či nie je niekde náhodou zlomený, aby ste sa nepoškriabali. Dotiahnite všetky skrutky a overte si stabilitu jednotlivých kusov. Pred čistením ho najskôr dôkladne povysávajte. S vysávačom ľahšie odstránite prach, suchú špinu a pavučiny, ktoré sa usadili nielen na povrchu, ale aj na spodku a v záhyboch nábytku. Až potom sa môžete pustiť do čistenia.

Základom úspešného čistenia je odstránenie plesne. Zmiešajte vodu a ocot v pomere 25 : 75, prelejte do rozprašovača, nastriekajte zasiahnuté miesta a nechajte pôsobiť približne 10 minút.

Stoličky a stoly umývajte vždy smerom od hora dolu, aby ste zachytili stekajúcu špinavú vodu. Odolné škvrny môžete zotrieť hubkou s trochou jedlej sódy, ktorá pomôže uvoľniť nečistoty, nakoľko slúži ako jemný abrazívny čistič.

Ako prinavrátiť dokonalý vzhľad záhradnému nábytku z kovu

Rôzne záhradné sety a zostavy kovového nábytku majú jednu nespornú výhodu, že môžu byť vonku po celý rok, avšak sú náchylné na hrdzu. Existuje však niekoľko spôsobov, ktoré pomôžu zachovať stálosť farby a spomaliť koróziu. Najúčinnejším spôsobom je naniesť na kovový nábytok číry automobilový vosk. Dosiahnete tak maximálnu ochranu pred vonkajšími poveternostnými podmienkami a predĺžite jeho životnosť.

Ak potrebujete zachrániť skorodovaný kovový nábytok, môžete použiť odhrdzovač alebo farby na silnú koróziu. Najskôr je potrebné povrch prebrúsiť jemným brúsnym papierom, pretrieť suchou handričkou a celý povrch poriadne odmastiť technickým benzínom. Na takto pripravený povrch môžete aplikovať nový vrchný náter.

Čistenie záhradného nábytku z kovu.

Čo pomáha proti hrdzi?

Určite sa oplatí mať po ruke aktívny protikorózny sprej, ktorý je dostupný v rôznych farbách. Avšak s hrdzou si poradí aj ocot alebo citrón.

Povrch kovového záhradného nábytku rovnomerne polejte bielym octom a nechajte pôsobiť približne hodinu. Potom ocot zotrite handričkou a poriadne opláchnite. V prípade potreby postup zopakujte.

Hrdzu môžete potrieť aj rozkrojeným citrónom. Potreté miesto ešte posypte soľou a nechajte pár minút pôsobiť. Nakoniec opláchnite čistou vodou a poriadne vysušte.

Čistenie hliníkového záhradného nábytku

Hliníkový nábytok je mimoriadne odolný, avšak v priebehu času môže oxidovať. Ak je to váš prípad pred samotným čistením musíte najskôr odstrániť prípadné fľaky neabrazívnym čistiacim prostriedkom alebo odmasťovačom. Hlavnou zásadou je, aby ste sa vyhýbali kyselinám a bielidlám, ktoré hliník nenávratne poškodia. Následne záhradný nábytok umyte a opláchnite hadicou. Vždy po umytí ho dôkladne poutierajte handričkou do sucha.

Aj na hliníkový nábytok je dobré po preschnutí naniesť buď špeciálny vosk alebo bezfarebný automobilový vosk. Na povrchu sa vytvorí ochranný film, ktorý ho ochráni nielen pred dažďom, ale aj slnkom.

Ako vyčistiť plastový záhradný nábytok

Škvrny od trávy, blata alebo hrubých nánosov špiny, prepláchnite záhradnou hadicou. Ak chcete navrátiť belosť plastovému nábytku, pripravte si bieliaci roztok z kyslíkového bielidla. Účinkuje síce pomalšie ako klasické chlórové bielidlá, ale na plast pôsobí menej agresívne. Navyše neškodí rastlinám ani tráve.

V závislosti od znečistenia zmiešajte 4 litre vlažnej vody s jedným hrnčekom bieliaceho prášku na báze kyslíka. Zmes dobre premiešajte, aby sa prášok rozpustil. Pred čistením si nasaďte gumené rukavice. Na jemnú kefku alebo hubku naneste bieliaci roztok a nábytok poriadne očistite. Snažte sa čistiaci prostriedok čo najlepšie rozotrieť, aby povolili aj zažraté škvrny. Čistič by mal pôsobiť približne 20 minút. Následne plastový nábytok poriadne osprchujte hadicou a nechajte voľne vyschnúť. Na záver suché plastové záhradné stoličkyzáhradné stoly ošetrite bezfarebným automobilovým voskom.

Údržba plastového záhradného nábytku.

Údržba záhradného nábytku z dreva

Drevený záhradný nábytok má svoje čaro avšak jeho údržba je o niečo zložitejšia. Keďže nie je drevo ako drevo, spôsobov na údržbu je hneď niekoľko.

Záhradný nábytok z mäkkých drevín

Záhradný nábytok zo smreku alebo borovice potrebuje výraznejšiu starostlivosť. Už pred prvým použitím je vhodné naniesť ochranný olej, ak nie je od výroby napustený špeciálnym konzervačným olejom.

Jedným z najväčších problémov dreveného nábytku sú plesne. Na odstránenie postačí iba mäkká handrička a čistá voda. Pri hlbšom znečistení použite špeciálne prostriedky určené na hĺbkové čistenie dreva. V prípade, že nábytok používate už niekoľko sezón odporúčame povrch prebrúsiť jemným brúsnym papierom, vďaka čomu sa ochranné prípravky lepšie vsiaknu.

Záhradný nábytok z mäkkého dreva je potrebné aspoň 2x za sezónu natrieť ochranným olejom s UV filtrom. Tento náter zabezpečí, že drevo nevybledne a zostane odolné voči poveternostným vplyvom, UV žiarením aj dažďom.

Ošetrovanie záhradného nábytku z dreva.

Záhradný nábytok z tropického dreva

Nábytok z tropického dreva je odolný voči červotočom, termitom a iným škodcom. Ponúka vysokú odolnosť voči vonkajším vplyvom počasia a plesniam. Vďaka týmto vlastnostiam ho môžete nechať v záhrade po celý rok. Ak ho však nebudete pravidelne ošetrovať chytí patinu v sivom odtieni. Tento povlak neovplyvňuje vlastnosti dreva a nábytok aj naďalej ostáva odolný, pružný a pevný, len drevo vyzerá nezdravo.

Záhradný nábytok zbavený nečistôt nechajte dostatočne uschnúť. Následne je vhodné zobrať jemný brúsny papier a prebrúsiť ho v smere vlákien dreva. Prach zotrite suchou handrou a povrch naolejujte špeciálnym olejom.

Nekonečné možnosti záhradného nábytku z dreva

Výhodou dreveného nábytku je, že sa dá kedykoľvek zrenovovať. Ak vás omrzela pôvodná farba dreva a túžite svoju záhradu oživiť farebným nábytkom, žiaden problém. V prípade ak sa rozhodnete po čase opäť pre zmenu farby, jednoducho starý náter odstránite, drevo ošetríte a môžete natierať znova. Prostriedky vhodné na náter dreva:

  • Farby - hodia sa vyslovene na obnovu starého náteru alebo ak povrch zmenil farbu. Vyberajte však farby vhodné na exteriérové použitie.
  • Lazúry - ich použitie drevo nielen chráni, ale umožní mu aj dýchať.
  • Oleje - poskytujú ochranu pred vysušením a plesňami. Sú vhodné najmä na základnú ochranu dreva. Treba mať však na pamäti, že nie sú odolné voči UV žiareniu.
  • Laky - ochránia drevo aj pred UV žiarením.

Renovácia dreveného záhradného nábytku.

Čistenie ratanového záhradného nábytku

Pokiaľ ste si zvolili záhradný nábytok z umelého ratanu starostlivosť oň bude hračkou. Štruktúrou a vzhľadom sa podobá na prírodný variant, ale keďže je vyrobený z polyetylénu, predstavuje jeden z najodolnejších materiálov. Odoláva teplotám od +40 °C až do -40 °C. Takýto nábytok je však potrebné chrániť pred mrazom, aby ste predišli popraskaniu.

Na záhradný nábytok z umelého ratanu sú ako stvorené vysokotlakové čističe. Hravo s nimi odstránite aj nečistoty usadené hlbšie vo výplete. Po čistení je potrebné nechať ratanové záhradné sety a zostavy poriadne vyschnúť, pretože akékoľvek zvyšky vody môžu spôsobiť tvorbu plesní.

Ak si plánujete zaobstarať záhradné lehátka priamo k bazénu, odporúčame tie z umelého ratanu. Nemusíte sa starať o žiadnu špeciálnu údržbu, pretože ani chlór im nerobí žiaden problém.

Umelý ratan a jeho čistenie.

Nezabudnite ani na čistenie vonkajších látkových častí, vankúšov a slnečníkov

Nielen pevné časti nábytku, ale aj poťahy, záhradné slnečníky a ostatné textílie potrebujú očistu. Vo výbornom stave ich udržíte pravidelným vysávaním. Vhod prídu nielen viacúčelové vysávače, ale aj parné čističe, ktoré si poradia aj s odolnými škvrnami.

Ak takýchto pomocníkov nemáte po ruke, odnímateľné časti môžete vložiť do práčky a vyprať. Riaďte sa však pokynmi uvedenými v návode na použitie, pretože nie všetky látky sú vhodné do práčky. Na pranie použite čo najnižšiu teplotu, ako aj nižší stupeň otáčok. Pevné neodnímateľné časti vyčistite teplou vodou do ktorej pridajte prostriedok na čalúnenie. Ak ho nemáte po ruke do vlažnej vody nasypte jedlú sódu a prášok na pranie.

Na čistenie používajte vyslovene mäkkú kefku, aby ste látku nepoškodili. Prebytočnú vlhkosť odsajte uterákmi a nechajte dôkladne preschnúť aby sa nevytvorila pleseň.

 

Ako skladovať záhradný nábytok

Dážď väčšine záhradného nábytku neškodí. Inak je to v prípade silného mrazu, veľkých teplotných výkyvov a intenzívnemu UV žiareniu. To sú dôvody, aby ste svoj záhradný nábytok správne uskladnili. Predĺžite tým jeho životnosť a aj po čase bude vyzerať fantasticky.

Na slnku časom zostarnú všetky materiály. Drevo zošedivie a praská, umelé materiály sa začnú lámať a žiarivé farby vyblednú. Ak tomu chcete zabrániť, je vhodné záhradný nábytok prekryť ochranným obalom. Po sezóne je najlepšie nábytok umiestniť na suché a čisté miesto.

Čistý a ošetrený záhradný nábytok.

Súvisiace kategórie

Záhradný nábytok Záhradné lavice Záhradné lehátka Ostatný nábytok Záhradné sety a zostavy Poťahy Záhradné stoličky Vysokotlakové umývačky