Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako rýchlo a efektívne vyčistiť gril

Grilovanie je počas horúcich letných dní lákavou alternatívou klasického varenia. Či už ste majiteľom plynového alebo elektrického grilu či grilu na drevené uhlie, pred zahájením grilovacej sezóny, ako aj po každom použití, je potrebné ho poriadne vyčistiť. Nevyčistený a zanesený gril nemusí fungovať správne, pretože nánosy nečistôt znižujú jeho výkon, a bránia mu dosiahnuť a udržať správnu teplotu. Nespoliehajte sa na prirodzené samočistenie grilu vysokou teplotou pri horení. Plameň síce zlikviduje baktérie a hrubé nečistoty, ale nevyčistí gril dokonale. V našom článku vám poradíme ako rýchlo a efektívne vyčistiť gril, aby vám slúžil mnoho rokov a pripravovaný pokrm bol nielen chutný, ale aj zdravý.

Ako rýchlo a efektívne vyčistiť gril.

Prečo je potrebné čistiť gril?

Grily nestačí čistiť iba pred zahájením grilovacej sezóny, ale po každom grilovaní. Nemusí pritom ísť o generálne čistenie, stačí len odstrániť pripálené nečistoty a vyčistiť grilovaciu mriežku. Ak by ste starostlivosť zanedbali, nedosiahnete požadovanú chuť jedla. Pri grilovaní sa mastnota a pripálené zvyšky jedla prilepia na rošt a ak by ste na ňom ďalej grilovali, zuhoľnatené časti môžu do pripravovaného jedla uvoľňovať nežiaduce látky. Okrem toho špinavá grilovacia mriežka môže spôsobiť plesnivenie vnútornej strany grilu. Pravidelným čistením predĺžite grilu životnosť a samozrejme zlepšíte aj chuť pripravovaných jedál.

Náradie potrebné k čisteniu grilov

Pred samotným čistením umiestnite pod gril pevnú plastovú plachtu (aj v dvoch vrstvách), aby ste si neznečistili mastnotou podlahu na terase alebo trávnik. Na čistiace práce budete potrebovať rukavice, obojstrannú hubku s mäkšou a drsnejšou stranou, hrubú bavlnenú handru, kuchynské papierové utierky a vhodný čistiaci prípravok na mastnotu. Samozrejme nesmie chýbať ani kefa na čistenie grilov a ak ju nemáte, postačí hliníková fólia pokrčená do guľôčky. Nezabudnite na vedro s teplou vodou, do ktorej pridajte tekuté mydlo na pranie alebo saponát. Ak je gril veľmi znečistený, do roztoku primiešajte aj hrnček jedlej sódy.

Čo sa týka čistiacich prostriedkov, najskôr skúste prírodný variant. Ak s nimi neuspejete a gril potrebuje silnejšiu očistu, potom môžete skúsiť chemické čističe grilov.

Ekologické prostriedky na čistenie grilu.

Jedlá sóda, ocot a kyselina citrónová ekologické prípravky, ktoré si poradia s mnohými nečistotami v domácnosti, tak prečo ich nepoužiť aj na čistenie grilov.

  • Ocot zatočí s mastnotou a povrch zároveň vydezinfikuje. Zmiešajte vodu s octom v pomere 1:1 a nalejte do rozprašovača.
  • Jedlá sóda je ideálna aj na pripečenú nečistotu. Zmiešajte malé množstvo vody s jedlou sódou, ale pozor na pomer. Musí vzniknúť hustá kaša, ktorá bude mať abrazívny účinok. Tú môžete aplikovať na všetky časti grilu, ktoré potrebujete vyčistiť.
  • Kyselina citrónová je tiež známa svojou dokonalou odmasťovacou schopnosťou. Zmiešajte ju s vodou v pomere 1:1 a nalejte do rozprašovača.

Náš TIP: Grilovaciu mriežku zbavenú nečistôt zľahka potrite čistým jedlým olejom pred každým grilovaním. Pripravované jedlo sa na ňu nebude tak lepiť.

Čistenie grilu začínajte grilovacím roštom

Ak chcete, aby bolo grilované jedlo nielen perfektné, ale aj vhodné na konzumáciu, čistý grilovací rošt je základ. Na pomoc si vezmite kefu na gril, ktorá môže byť vyrobená z plastu alebo kovu. Vďaka tomu, že kefy na gril majú hlavice rôzneho tvaru, poradia si ako s menším, tak aj väčším roštom. Trojuholníkové kefy dokážu dobre vyčistiť naraz aj väčšiu plochu. Naopak kefy s obdĺžnikovou hlavou sa dostanú lepšie do úzkych priestorov aj medzi mriežky. Avšak dôležitejší ako materiál je samotná dĺžka rúčky. Tá zohráva dôležitú úlohu najmä pri čistení počas grilovania pri rozpálenom grile.

Gril na drevené uhlie a čistenie grilovacej mriežky.

Ako na čistý rošt

Grilovací rošt pred čistením zohrejte pomocou rozžeravených uhlíkov. Týmto spôsobom sa spália najodolnejšie pripáleniny a zbytky jedla. Ak na začiatku odstránite všetky pripáleniny a zvyšky jedla, skrátite si dobu čistenia.

Mriežku nechajte mierne vychladnúť, položte na jej povrch papier na pečenie a poriadne ho pokropte vodou. Zatvorte veko približne na pol hodiny. Všetok tuk, ako aj zvyšky jedla sa uvoľnia. Keď papier vyberiete, bude mastný a špinavý. Potom grilovaciu mriežku umyte hubkou namočenou vo vode so saponátom. Na komplikovanejšie čistenie stavte na silu jedlej sódy. Ak vám tento postup nevyhovuje, môžete skúsiť aj nasledovné:

Rošt najskôr nechajte odmočiť vo vode zmiešanej s jedlou sódou po dobu aspoň 1 hodiny. Následne pastu z jedlej sódy naneste na rošt a nechajte pôsobiť ďalších 20 minút. Nakoniec dočistite kefou a poriadne opláchnite. Ak by bola sóda prikrátka, môžete skúsiť ocot. Nastriekajte roztok octu a vody na povrch a nechajte aspoň 30 minút pôsobiť. Pomocou kefy poriadne očistite, opláchnite a nechajte vyschnúť.

Plynové grily a ich efektívne čistenie

Či už vlastníte grily na drevené uhlie alebo plynové grily čisteniu sa nevyhnete. Avšak každý typ grilu si vyžaduje inú starostlivosť, ako aj iný prístup k jeho čisteniu.

Pri čistení, alebo údržbe plynového grilu, je najskôr potrebné vypnúť a odpojiť plyn v nádrži. Až potom sa môžete pustiť do práce. Začnite grilovacou mriežkou. Najskôr pomocou kefy očistite hrubé nečistoty. Na odolnejšie použite škrabku a postupne ich odstráňte.

Všetky odnímateľné časti vložte do väčšej nádoby s vodou, do ktorej pridajte pár lyžíc saponátu. Namočte a nechajte pôsobiť. Medzitým môžete začať s čistením horákov. Horák je vlastne dutá trubica s dierkami. Trubicu jemne očistite a nevynechajte ani otvory na jej povrchu, pretože môžu byť zanesené. Na túto prácu sa skvele hodí špáradlo. Postupujte opatrne, aby ste špinu nezatlačili viac dovnútra.

Ak má plynový gril odnímateľnú spodnú misu, vyberte aj tú a odstráňte z nej všetky nečistoty. Následne ju poriadne umyte mokrou špongiou namočenou vo vode so saponátom. Rovnako postupujte aj s lapačom tuku. Nahromadené usadeniny môžete jemne zoškrabať. Keď to bude hotové, vyberte namočené časti zo saponátu. Poriadne ich vyčistite, dôkladne opláchnite a pred opätovným zložením grilu ich nechajte poriadne vysušiť na vzduchu.

Plynový gril a jeho príprava na grilovaciu sezónu.

Na záver hubkou umyte aj všetky vnútorné aj vonkajšie steny grilu. Dôkladne opláchnite a poutierajte.

Náš TIP: Ak hĺbkové čistenie mriežky nechcete vykonávať pravidelne, tak po grilovaní kým je plynový gril rozohriaty zvýšte teplotu na maximum a nechajte chvíľku horieť. Mastnota vo vysokej teplote zuhoľnatie a prestane sa lepiť, takže ju ľahko zotriete, alebo oškrabete jemnou kovovou kefou.

Ako vyčistiť elektrický gril

Elektrické grily nemajú grilovacie rošty takže čistenie je o niečo jednoduchšie. Čistenie začnite tým, že gril necháte čiastočne rozohriať. Následne ho odpojte od prívodu elektriny.

Pri práci buďte opatrný, pretože vnútorný povrch elektrického grilu býva náchylný na poškriabanie preto sa vyhýbajte kefám a nepoužívajte ani drsnú stranu hubky.

Začnite čistením vnútornej časti. Ak sa na povrchu nachádzajú hrubšie nečistoty, odstráňte ich pomocou plastovej škrabky, ale príliš netlačte. Potom elektrický gril umyte hubkou namočenou vo vode so saponátom.

Elektricky gril a čistenie vnútornej časti po grilovaní.

Nezabudnite ani na misku pod roštom, do ktorej steká tuk. Najskôr odstráňte hrubú mastnotu a napadané kúsky jedla plastovou stierkou a nádobu dôkladne umyte vodou so saponátom. Ak je špina odolná nechajte ju chvíľu odmočiť.

Na záver vyčistite aj vonkajšiu stranu grilu. Handričku z mikrovlákna namočte do vody so saponátom a povrch poriadne poutierajte. Po preschnutí gril poskladajte a vnútro pretrite kuchynským obrúskom s malým množstvom oleja.

Náš TIP: Ak nechcete, aby sa vnútorná časť pri grilovaní priveľmi znečistila, rozprestrite pred použitím do vnútra papier na pečenie a naň ukladajte potraviny. Po použití stačí stiahnuť papier a plochu pretrieť vlhkou handričkou.

Gril na drevené uhlie – ako ho dostať pred sezónou opäť do formy

Začnite odstránením roštu na drevené uhlie. Potom dôkladne vyčistite časť kde sa usadzuje popol. Odoberte grilovací rošt a kefou na gril z neho odstráňte viditeľné nečistoty. Následne obe mriežky namočte do roztoku vody so saponátom a jedlej sódy. Nechajte pôsobiť približne hodinu, aby sa uvoľnili aj odolnejšie nečistoty.

Grily na drevené uhlie a odstraňovanie popola.

Kým sú grilovacie rošty namočené vo vode vyumývajte aj vrchnú časť grilu vodou s tekutým pracím mydlom alebo saponátom. Dôkladne opláchnite, poutierajte kuchynskými utierkami a nechajte na vzduchu vysušiť, aby ste predišli vzniku hrdze.

Rošty po odmočení dočistite kefkou a hrubou stranou špongie. Následne ich dôkladne opláchnite, vysušte utierkou a nechajte poriadne preschnúť.

Ak má váš gril vrchné veko, dôkladne ho umyte, aby sadze neupchali prieduchy. Veko je najlepšie umývať po každom použití.

Náš TIP: Ak chcete popol rýchlo a efektívne odstrániť zo všetkých kútov, veľmi dobrou pomôckou (nielen pri samotnom čistení) je vysávač na popol. Niektoré vysávače na popol si poriadia iba so studeným popolom, iné zvládnu aj teplý.

Čistenie vrchnej časti grilu si nechajte na záver

Vonkajšiu časť grilu stačí umyť pred začiatkom sezóny, alebo ak sa viditeľne zašpiní. Prípadné usadeniny tuku odstráňte pomocou odmasťovača alebo špeciálneho čistiaceho prípravku na gril. Následne povrch umyte pomocou hubky namočenej vo vode so saponátom. Nepoužívajte drsnú časť, aby ste sa vyhli škrabancom. Opláchnite čistou vodou a vytrite handričkou do sucha.

Na nerezové diely je dobré ešte nastriekať čistič na nerezovú oceľ. Ak ho nemáte po ruke postačí aj čistič okien. Doleštite handričkou z mikrovlákna.

Odstránenie nečistôt z grilu na drevené uhlie.

Pomocníci nielen na čistenie grilov

Na rýchle a efektívne čistenie grilu prídu vhod aj domáci pomocníci, ktorí hravo odstránenia mastnotu a odolnú špinu iba s použitím vody.

Čistenie parou predstavuje mimoriadne ekologické riešenie a okrem iného sa hodí aj na čistenie grilov. Parné čističe vám pri práci ušetria more času a námahy. Ako postupovať? Na tento účel použite špeciálny okrúhly nadstavec s mosadznými štetinami. Poriadne naparte vnútorné časti grilu a po skončení gril ešte na 15 – 20 minút zatvorte. Zvyškové teplo sa bude ešte kumulovať takže dôkladnejšie odstránite nahromadenú mastnotu a napečené zvyšky jedla. Nakoniec zotrite rošt a vnútro grilu bavlnenou utierkou.

Čistenie grilovacej mriežky vysokotlakovým čističom.

Vysokotlakové čističe si dokonale poradia s celým grilom, nielen s grilovacou mriežkou. Pred čistením gril rozoberte. Vysokotlakový čistič naplňte vodou, nastavte nižší tlak a začnite čistiť. Postupujte zhora smerom nadol. Vapku držte vo vzdialenosti približne 6 cm od povrchu a gril striekajte akoby ste ho zametali. Vyhnite sa nasmerovaniu trysky priamo na ovládacie gombíky, elektrické prípojky alebo iné citlivé miesta. Po vyčistení nechajte gril poriadne vyschnúť.

V našich ďalších článkoch sa dozviete ďalšie užitočné informácie ako výber grilu, rozpálenie a údržbu grilu alebo ako vybrať ten správny gril, aby vám čo najviac vyhovoval.

Súvisiace kategórie

Grily Kuchynské grily Plynové grily Grily na drevené uhlie Grily podľa značky