Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

8 tipov ako dať trávnik opäť do formy

Zdravý a upravený trávnik je ozdobou každej záhrady. Avšak aby bol krásny, hustý, bez machu a buriny, vyžaduje si potrebnú starostlivosť, s ktorou je potrebné začať hneď na jar. Ak neviete ako na to, v našom článku vám poradíme ako dať trávnik opäť do formy, aby vám robil radosť celú nasledujúcu sezónu.

Prvé jarné kosenie.

1. Začnite odstránením nečistôt

Po zime je trávnik plný rôznych nečistôt v podobe odumretej trávy, polámaných vetvičiek, machu a zvyškov burín alebo suchých listovAby ste sa mohli pustiť do ošetrovania musíte trávnik najskôr poriadne vyčistiť. Pohrabte všetky nečistoty a nezabudnite pozbierať aj kamene. Dôkladné vyčistenie je dôležité aj z toho dôvodu, aby sa predišlo tvorbe hubových chorôb a plesní v neskoršom období. S listami, suchou trávou alebo drobnými konármi pomôžu vysávače lístia a fukáre. Väčšina vysávačov dokáže nasatý materiál rozdrviť pomocou vstavaného mulčovacieho mechanizmu, takže všetko čo musíte urobiť, je vysypať zberný vak.

Nezabudnite ani na okraje trávnika. Ak ich upravíte, kosenie bude jednoduchšie. Zamerajte sa na miesta s horšou dostupnosťou, aby ste si v letných mesiacoch uľahčili kosenie trávy. Rýľom zarovnajte mačinu tak, aby jej okraje nezabiehali do záhonov, chodníkov alebo na iné plochy. Trávnik olemujte plastovými oddeľovačmi, alebo betónovými obrubníkmi.

Čistenie trávnika hrabľami.

2. Prvé kosenie

Po odstránení nečistôt prichádza na rad kosenie. Pokiaľ je trávnik zdravý a teplota ovzdušia sa stabilne zvýši nad 10 - 15 °C, môžete začať kosiť. Ak však nájdete stopy chorôb a poškodenia, najprv je potrebné ho ošetriť postrekom. Kosiť môžete aj keď tráva nie je príliš vysoká. Postačuje ak výška trávy dosahuje približne 5 cm. Vtedy si môžete byť istý, že je dostatočne zakorenená a nepoškodí sa. Koste však najskôr 3 týždne po poslednom výdatnejšom daždi, pretože ak by ste kosili príliš mokrý trávnik, mohli by ste poškodiť korienky alebo dokonca vytrhať celé trsy trávy. Trávnik koste tak, aby ste z jeho výšky neodstraňovali viac ako jednu tretinu.

Základným predpokladom pre správne kosenie sú dokonale nabrúsené nože. Či už na kosenie používate elektrické kosačky alebo benzínové kosačky pred začiatkom sezóny je potrebné nabrúsiť žacie nože. Tupé nože spôsobia, že tráva sa pri kosení bude strapkať, čo má za následok zožltnutie a väčšiu náchylnosť na choroby.

Ak neviete čo s kosačkou na jar, prečítajte si náš článok “7 tipov ako pripraviť kosačku na novú sezónu”.

Trávnik po zime.

3. Zbavte sa buriny

Keď ste trávnik vyčistili a pokosili, nastal čas na ničenie viacročných burín. Aj keď niektoré buriny ako sedmokráska alebo púpava pekne kvitnú, pre trávnik sú nežiaduce, pretože sa ľahko a rýchlo rozmnožujú. Majú hlboké korene a spoľahlivým prostriedkom na ich ničenie je vyrývač korienkov, ktorým je potrebné burinu manuálne vypichnúť. Je to síce pracná, ale účinná metóda. Ak sa vám aj napriek tomu burinu nepodarí zničiť, stavte na chemické prostriedky takzvané selektívne herbicídy.

Burina v trávniku.

4. Vertikutácia

Po zime je prevzdušnenie pôdy nesmierne dôležité. Postupne sa totiž vrchná vrstva trávnika upcháva rozkladom odumretých rastlín ako aj neodstránených zvyškov po kosení. Trávna plsť zabraňuje dostatočnému prenikaniu vody do pôdy, vstrebávaniu živín, prístupu slnka k spodným častiam trávy a je zodpovedná aj za vznik hubových ochorení. Samozrejme je znížený aj prísun kyslíka ku koreňom.

Vertikutáciou sa z trávnika odstránia uschnuté steblá trávy, burina, mach a prevzdušní sa koreňový systém, aby k nemu ľahšie prenikali živiny, voda alebo vzduch. Tým sa podporí odnožovanie trávy a jej zahustenie. Čím je trávnik hustejší, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa v ňom bude množiť burina. Vertikutátory disponujú okrem vertikutačného valca aj prevzdušňovacím, ktorý po vertikutácii zabezpečí vyhrabanie zvyškov plsti. Ten môžete na rozdiel od prevzdušňovacieho použiť aj každý mesiac.

Trávnik počas vertikutácie.

Prevzdušňovanie je potrebné vykonávať 2x ročne. Prvú vertikutáciu vykonajte v priebehu marca až apríla. Dátum však závisí od počasia. Dôležité je spomenúť, že prvýkrát sa môže trávnik vertikutovať až po 2 - 3 rokoch od zasiatia, aby bol dostatočne zakorenený. Nezľaknite sa, ak trávnik po ukončení prevzdušňovania bude vyzerať horšie ako pred ňou. Invazívny zásah pred začiatkom vegetácie ho nepoškodí. Naopak, keď sa začne obdobie rastu, tráva bude na poškodenie reagovať zvýšeným rastom nových a zdravých trávnych výhonkov.

Vertikutácia trávnika – postup

Vertikutácia trávnika má však svoje pravidlá, ktoré je potrebné dodržať, aby ste trávnik viac nezničili. Pred samotnou vertikutáciou je vhodné trávnik aspoň dva dni vopred pokosiť a samozrejme poliať, aby nebol príliš vysušený. Následne nastavte na vertikutátore prerezávacie nože, ktoré by sa mali zarezávať do hĺbky maximálne 2 – 4 mm. Ak by sa zarezávali hlbšie, mohli by vytrhávať aj korienky trávy.

Vertikutáciu trávnika začnite robiť najskôr rovno jedným smerom, a potom kolmo na predchádzajúci smer. Rýchlosť vertikutácie je tiež dôležitá. Pomalé tempo spôsobuje vyrezávanie aj zdravej časti trávy, pri rýchlom tempe bude vertikutácia nedostatočná. Najvhodnejšie tempo je rýchlosť prirodzenej chôdze.

Ak vertikutátor nedisponuje zberným košom, po skončení práce je potrebné trávnik pohrabať zbaviť ho plsti. Na tento účel môžete použiť aj kosačky so zberným košom.

5. Oprava poškodených častí

Po vertikutácii môžu vzniknúť holé miesta, ktoré je potrebné opraviť. Poškodenú časť prejdite hrabľami a vyrovnajte. Následne stačí nasypať semeno trávy a prikryť vrstvou pôdy . Namiesto pôdy môžete použiť aj jemný kremičitý piesok zmiešaný s rašelinou. Plochu pokrytú trávovým semenom prejdite valcom alebo poriadne utlačte. Nezabudnite na dostatok vlahy, aby mohla nová tráva rýchlejšie naklíčiť.

Nároky jednotlivých druhov tráv sa však líšia. Priemerná teplota na rast trávnika je približne 20 °C. Niektoré druhy znášajú lepšie chlad, iné naopak potrebujú slnečné stanovište. Pri zakladaní ako aj oprave trávnika je veľmi dôležité poznať plochu, kde bude trávnik rásť a podľa toho zvoliť trávnu zmes, prípadne nahradiť trávnik iným vhodnejším porastom.

Krásna trávna plocha s dostatkom živín.

6. Doprajte tráve živiny

Správny čas kedy začať hnojiť trávnik je po jarnej údržbe, konkrétne po vertikutácii. Práve vtedy sa živiny najlepšie dostanú ku koreňom a dochádza k rýchlejšej regenerácii koreňového systému. Môžete použiť klasické hnojivo NPK, ktoré obsahuje dusík, fosfor a draslík alebo špeciálne hnojivo určené na trávniky. Dusík v hnojive podporuje rast výhonkov, fosfor pomáha koreňovému systému, draslík a horčík zabezpečia dobrý rast trávy, železo zabezpečí správnu látkovú výmenu a peknú farbu trávnika. Pri hnojení však musíte dodržiavať správny závlahový režim, aby došlo k optimálnemu prívodu živín ku koreňom a k rýchlemu nástupu účinku.

Na lepšie, úspornejšie a rovnomernejšie hnojenie si vezmite na pomoc Fieldmann záhradný rozmetávač. Využijete ho po celý rok. Na jeseň aj na jar môže slúžiť na prihnojenie, v zime s ním môžete posypať namrznutý chodník.

Čo robiť, keď je v zlom stave celý trávnik?

Ak neviete trávnik zachrániť bude potrebné ho odstrániť a vysiať nový. Na začiatok musíte odstrániť nežiaduce buriny ako aj zvyšky predošlej výsadby. Odstránenú trávu, ktorá bola poškodená spáľte, pretože ak bola napadnutá hubovým ochorením, mohli by ste ho rozniesť do celej záhrady.

Na odstránenie týchto porastov sa hodia kultivátory, ktoré prekypria pôdu do hĺbky. Pamätajte, čím dôkladnejšie, tým lepšie. Jedine tak sa trávne semená dostanú všade do priameho kontaktu s pôdou.

Po vykonaní kultivácie vyhrabte neželané korene a hrudy. Následne takto zarovnanú pôdu poriadne zavlažte. Po miernom vyschnutí nasleduje valcovanie, aby bola plocha maximálne spevnená. Na záver ju opätovne výdatne zalejte a môžete prejsť k samotnému výsevu.

Rozsiate semienka trávy zapracujete do zeminy najlepšie hrabľami a následne zavalcujte. Neodmysliteľným krokom je zalievanie. Vysiata plocha sa musí prvé dva týždne udržiavať neustále vlhká, čo znamená minimálne 1 až 2 polievania v rámci jedného dňa.

Kultivátor Fieldmann.

7. Na záver nezabudnite ani na pravidelné zavlažovanie

Ak chcete, aby bol váš trávnik svieži počas celého leta, dôležitým faktorom je polievanie. Frekvencia zavlažovania závisí od teploty a vlhkosti. Trávnik je potrebné nutne poliať, ak sa jeho farba zmení na modro-sivú a staršie listy na rastline sa začnú krútiť alebo vädnúť.

Nový trávnik je zvyčajne potrebné polievať jedenkrát za deň, aby mohli semienka vyklíčiť a vytvoril sa pevný koreňový systém.

Upravený trávnik počas sezóny.

8. Udržujte trávnik vo forme počas celej sezóny

Jarná údržba trávnika je samozrejme kľúčová. Avšak okrem nej je potrebné pravidelné kosenie a polievanie. Tým sa podporí rast trávy a jej vitalita. Polievanie vykonávajte zásadne v dopoludňajších hodinách a nezabudnite ani na občasné hnojenie. Vďaka tomu bude z vášho trávnika hustý zelený koberec.

Ak ste sa už dôkladne postarali o svoj trávnik, môžete sa venovať aj záhrade. Máme pre vás množstvo užitočných pomocníkov, vhodných na okopávanie a prípravu pôdy na siatie novej úrody, alebo rôzne záhradné zariadenia, ktoré vás zbavia odpadu a prerastenej trávy či zútulnia vašu záhradu. Či už sú to osožné kultivátory, praktické drviče konárov, univerzálne krovinorezy, alebo nový záhradný nábytok. U nás v Planeo nájdete všetko potrebné.

Súvisiace kategórie

Kosačky Kosačky s pojazdom Elektrické kosačky rotačné Benzínové kosačky rotačné Fieldmann kosačky Záhrada