Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

7 tipov kam umiestniť klimatizáciu pre maximálnu účinnosť a efektivitu

Aby vaša klimatizácia v byte alebo v dome fungovala efektívne a s maximálnym výkonom je dôležité, aby bola správne umiestnená. Výber vhodného miesta pre vašu klimatizáciu úzko súvisí s typom klimatizácie. V našom článku vám prezradíme niekoľko tipov, na aké miesto umiestniť klimatizáciu, aby ste z nej mohli vyťažiť maximum.

Najprv vám však vysvetlíme, ako jednotlivé klimatizácie fungujú, aby ste sa vedeli rozhodnúť na aké miesto klimatizáciu ideálne umiestniť.

Klimatizácia do bytu.

Typy klimatizácií do bytu a domu

Existujú rôzne typy klimatizácií, ktoré sa líšia svojím dizajnom a funkciami a spôsobom inštalácie.

Do bytu alebo do domu si môžete nainštalovať tieto klimatizácie:

Ako funguje mobilná klimatizácia?

Výhodou mobilnej klimatizácie je jej kompaktná konštrukcia a nízka hmotnosť, vďaka ktorej je jednoducho prenášateľná. Jej fungovanie spočíva v odvádzaní prebytočného tepla von z miestnosti pomocou výfukovej hadice. Pre efektívny chladiaci výkon je potrebné zaistiť mobilnej klimatizácii správny vývod hadice, najčastejšie je to cez okno alebo balkónové dvere. Vývod hadice mobilnej klimatizácie musí byť riadne zaizolovaný pomocou tesniacej pásky, aby nedochádzalo zbytočným tepelným stratám.

Mobilná klimatizácia Sencor.

Ako funguje nástenná klimatizácia?

Nástenná klimatizácia, inak nazývaná splitová, pozostáva z jednej vnútornej a z jednej vonkajšej jednotky. Vnútorná jednotka obsahuje výparník a ventilátor na cirkuláciu vzduchu, vonkajšia jednotka pozostáva z kompresoru a kondenzátoru. Obe jednotky sú prepojené potrubím s chladiacim médiom a v tomto potrubí sú umiestnené aj elektronické káble. Nástenné klimatizácie do domu neodvádzajú vzduch z miestnosti von, ale ho v miestnosti cirkulujú.

Multisplitová nástenná klimatizácia funguje rovnakým spôsobom ako nástenná klimatizácia splitová, avšak disponuje viacerými vnútornými jednotkami, ktoré chladia alebo ohrievajú viac miestností naraz.

Ako funguje nástenná klíma.

Teraz, keď už viete na akom princípe fungujú jednotlivé klimatizácie, vám prezradíme kam umiestniť klimatizáciu, aby sa zabezpečilo jej správne fungovanie a v letných dňoch vám vaša klimatizácia prinášala maximálne osvieženie.

Kam umiestniť klimatizáciu do bytu alebo domu

Mobilná klimatizácia je jednoducho prenášateľná, takže ju môžete umiestniť do akejkoľvek miestnosti s oknom. Preto, aby fungovala správne, potrebuje pomocou výfukovej hadice odvádzať teplý vzduch z miestnosti. Naopak nástenné klimatizácie si vyžadujú odbornú inštaláciu a je potrebné myslieť na niekoľko zásad pri ich umiestňovaní.

Predstavujeme vám 7 tipov ako správne umiestniť klimatizácie do bytu a domu, aby efektívne vychladili miestnosť, v ktorej sa nachádzajú.

1. Mobilnú klimatizáciu umiestnite v blízkosti okna

Potom, čo nainštalujete na mobilnú klimatizáciu výfukovú hadicu, ktorá slúži na odvádzanie teplého vzduchu z miestnosti, je potrebné hadicu vyviesť von z bytu. Urobíte to tak, že mobilnú klimatizáciu umiestnite v blízkosti okna tak, aby koniec hadice dosiahol von z okna. Takýmto spôsobom zabezpečíte dostatočný prístup vzduchu k odsávaciemu a výfukovému otvoru. Počas inštalácie výfukovej hadice myslíte aj na vhodné tesnenie okien pre mobilné klimatizácie, ktoré zabráni vniknutiu horúceho vzduchu z vonku do miestnosti a taktiež znemožní vniknutie nežiaduceho hmyzu do miestnosti.

Správne umiestnená mobilná klíma.

2. Mobilná klimatizácia vyžaduje dostatok priestoru

Dôležité je myslieť aj na to, aby bola vaša mobilná klimatizácia umiestnená na rovnom povrchu, a aby okolo nej bolo dostatok priestoru, ktorý zabezpečí bezproblémové prúdenie vzduchu. Práve preto vám odporúčame mobilnú klimatizáciu umiestniť aspoň 30 až 50 cm od steny alebo nábytku.

3. Myslite na správne smerovanie výfukového otvoru

Pri umiestňovaní mobilnej klimatizácie majte na pamäti aj vhodné smerovanie výfuku vzduchu. Výfuk vzduchu by nemal mieriť priamo na ľudí alebo na nábytok, ktorý by sa mohol časom poškodiť pôsobením vzduchu naň.

4. Umiestnite mobilnú klimatizáciu do vhodnej miestnosti

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď je mobilná klimatizácia ideálna na vychladenie menších miestností, nie je vhodné ju umiestňovať do príliš malých a uzavretých priestorov, pretože by to mohlo viesť k zníženiu jej účinnosti. Vhodné umiestnenie mobilnej klimatizácie zabráni vzniku plesní a zabezpečí optimálna účinnosť chladenia.

5. Kam umiestniť klimatizáciu - vnútorná jednotka nástennej klímy

Multisplitové nástenné klimatizácie môžete umiestniť do viacerých miestností, je však potrebné myslieť na zopár detailov a umiestniť jednotlivé klimatizácie tak, aby bol výsledný efekt chladenia čo najúčinnejší, a aby vám klimatizácia nespôsobovala zbytočné nepohodlie.

Ideálne miesto pre vnútornú jednotku klimatizácie je na stene pod oknom. Neumiestňujte vnútornú jednotku klimatizácie nad sedačku v obývačke alebo nad pracovný či jedálenský stôl. Prúdenie chladného vzduchu klimatizácie by vám mohlo spôsobiť zdravotné problémy alebo dokonca bolesť hlavy.

Vnútornú jednotku klimatizácie neumiestňujte ani v blízkosti žiadnych elektrospotrebičov a do úplnej blízkosti stropu, kde by klimatizácia nemusela mať dostatok priestoru na prúdenie vzduchu. Ideálne je ak má klimatizácia dostatok priestoru okolo seba, približne 15 až 20 cm z každej strany.

Vhodné umiestnenie vnútornej jednotky klimatizácie do bytu je v strede izby.

Nástenná klimatizácia Samsung.

6. Kam umiestniť klimatizáciu - vonkajšia jednotka nástennej klimatizácie

Vonkajšia jednotka klimatizácie sa najčastejšie umiestňuje na balkón a pripevňuje sa na fasádu domu. Ideálnym miestom pre vonkajšiu jednotku klimatizácie je miesto bez priameho slnečného žiarenia. Ak je klimatizácia vystavená slnečnému žiareniu zvyšuje sa jej spotreba energie.

Ideálna vzdialenosť medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou klimatizácie je 5 metrov. Pri výbere vhodného miesta pre vonkajšiu jednotku myslíte aj na to, že čím väčšia vzdialenosť je medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou klimatizácie tým vyššie sú energetické straty a zbytočne klesá chladiaci výkon.

Vonkajšiu jednotku klimatizácie do domu môžete umiestniť aj na terasu, záhradu alebo na dom vyhnite sa však miestam s priamym slnečným žiarením.

Vonkajšia jednotka nástennej klímy.

7. Odborná montáž klimatizácie

Všetky nástenné klimatizácie si vyžadujú odbornú montáž. Multisplitové klimatizácie si vyžadujú inštaláciu do každej miestnosti zvlášť, nástenné klimatizácie splitové potrebujú odbornú montáž jednej vnútornej jednotky a jednej vonkajšej jednotky. Pripravte sa na to, že inštalácia nástennej klimatizácie si vyžaduje malé stavebné úpravy vo vašom byte alebo v dome. Preto, ak chcete mať naozaj správne nainštalovanú nástennú klimatizáciu, vám odporúčame zveriť inštaláciu klimatizácie do rúk profesionálov.

Aké klimatizácie nájdete v našej ponuke

V našej ponuke nájdete klimatizácie od 2 renomovaných výrobcov klimatizácií.

  1. Klimatizácie Sencor - výrobca, ktorý ponúka výkonné mobilné klimatizácie s množstvom funkcií.
  2. Samsung klimatizácie - nástenné klimatizácie s atraktívnym dizajnom a účinným chladením a ohrevom vzduchu, ktoré si môžete dať odborne nainštalovať prostredníctvom služby FAST montáž klimatizácie.

Pri výbere novej klimatizácie vám pomôžu naše články: Ako vybrať mobilnú klimatizáciuAko vybrať klimatizáciu.

Súvisiace kategórie

Nástenné klimatizácie Klimatizácie Chladenie vzduchu a klimatizácie Klimatizácie s montážou Podľa značky