Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

11 tipov ako vybrať elektrické vozidielko

Urobte radosť vášmu malému dobrodruhovi a kúpte mu jeho prvé elektrické vozidlo, na ktorom si užije veľa zábavy a radosti. Objavte široký výber elektrických motoriek, trojkoliek, traktorov a autíčok a vyberte to, ktoré najviac vyhovuje vášmu dieťaťu. Nechajte sa inšpirovať našimi užitočnými tipmi, ktoré sme si pre vás pripravili, aby sme vám pomohli vybrať elektrické vozidlo presne podľa potrieb vášho dieťaťa.

1. Motorka, autíčko alebo traktor

Na trhu nájdete rôzne typy elektrických vozidel pre deti a vzhľadom na širokú ponuku môžete vášmu dieťaťu vybrať elektrické vozidielko presne podľa jeho predstáv.

Dostupné varianty elektrických vozidiel pre deti, ktoré nájdete aj v našej ponuke sú tieto:

Pri výbere konkrétneho typu vám odporúčame sledovať niekoľko parametrov, ako sú výkonkapacita batérie či veľkosť vozdielka. Všetky spomenuté faktory vám priblížime v tomto článku.

Elektrické vozidielko.

2. Detské elektrické vozidielko s licenciou alebo bez

Licencované elektrické vozidielka sú zmenšenými kópiami skutočných značiek vozidiel, ako sú napríklad BMW, Audi, Ford, Volkswagen, Mercedes, Volvo či Lamborghini. Záleží iba na vás, či chcete svojmu dieťaťu doprať originál alebo kópiu. V každom prípade, ak si vyberiete originálne licencované elektrické vozidielko, cena môže byť výrazne vyššia, ako keď sa rozhodnete kúpiť kópiu elektrického vozidielka. Zároveň či už je to licencované alebo nelicencované vozidelko, modely sa líšia len tým, či je na nich uvedený konkrétny znak automobilky (pri licencovanom vozidielku), prevedenie konštrukcie, motora či sedačiek zostávajú rovnaké.

3. Jedno alebo dvojmiestne elektrické vozidielko

Pri výbere elektrického vozdielka, konkrétne autíčka alebo traktora, máte možnosť si zvoliť jednomiestny, alebo dvojmiestny variant. Jednomiestne vozidielka majú menšie rozmery, nižšiu hmotnosť a sú lepšie uskladniteľné. Ak chcete, aby si užili jazdu na elektrickom vozidielku všetky vaše deti, odporúčame sa poobzerať po dvojmiestnych modeloch, ktoré prinesú oveľa viac zábavy. Je potrebné však rátať aj s väčšími rozmermi, ktoré vás však nemusia odradiť ak máte k dispozícii priestory na uskladnenie vozidielka (garáž, veľká pivnica).

Pre lepšiu predstavu, štandardné rozmery jednomiestnych elektrických autíčok sa pohybujú od cca 80 cm na dĺžku, 50 cm na šírku a 40 cm na výšku. Iné rozmery budú mať dvojmiestne vozidlá, motorky alebo traktory, ktorých súčasťou býva aj vlečka.

Dvojmiestne elektrické vozidlo pre deti.

4. Elektrické vozidielko vyberajte podľa kvality spracovania

O kvalite spracovania vozidielka svedčia rôzne certifikáty a licencie, ktoré uvádza každý výrobca. Aby ste si boli istý, že ste vybrali skutočne kvalitné a bezpečné vozidielko, uistite sa, že všetky diely sú presne napasované na seba a nikde nevytŕčajú žiadne ostré hrany. Rovnako si overte, či nakupujete vozdielko od overeného výrobcu, aby ste ho mohli v prípade poruchy jednoducho reklamovať.

5. Zamerajte sa aj na vek dieťaťa

Vyberať elektrické vozidielko podľa veku a schopností dieťaťa je dôležitým faktorom. Väčšinou sú autíčka a traktory určené pre deti od 1 roka, motorky sú ideálne pre deti od 3 rokov. Rozhodujúce sú aj funkcie a ovládanie vozdielka. Pre najmenšie deti kvôli bezpečnosti vyberajte elektrické vozidielko s menším výkonom, a teda aj s menšou maximálnou rýchlosťou. Ideálne je ak má takéto vozidlo k dispozícii aj diaľkové ovládanie, aby ste vedeli jazdu dieťaťa regulovať a mať pod kontrolou. Staršie deti (od 3 rokov) poteší rýchlejšia jazda na elektrickej motorke, autíčku či štvorkolke s maximálnou rýchlosťou aj viac ako 20 km/hod.

Všetky deti bez ohľadu na vek poteší prítomnosť niekoľkých funkcií v elektrickom vozidle, ako sú svetelné a zvukové efekty.

6. Hmotnosť a nosnosť je tiež kľúčová

Okrem veku dieťaťa vyberajte vozidielko aj na základe jeho hmotnosti a nosnosti. Hmotnosť elektrického vozidielka určuje aj to, ako výkonné vozidielko bude. Modely s vyššou hmotnosťou totiž bývajú nielen stabilnejšie, ale majú aj vyšší výkon. Nosnosť vozidielka zase zohľadňuje maximálnu hmotnosť dieťaťa a prevážaných predmetov.

Hmotnosť elektrických vozidiel pre deti sa pohybuje nasledovane:

  • Elektrické autá majú hmotnosť cca 20 - 40 kg a nosnosť 20 - 70 kg.
  • Elektrické motorky a trojkolky majú hmotnosť 10 - 15 kg a nosnosť sa pohybuje v rozmedzí 20 - 30 kg.
  • Elektrické traktory a štvorkolky patria medzi najvýkonnejšie a rátať môžete s  hmotnosťou od viac ako 35 kg a nosnosťou okolo 70 kg.

Elektrický traktor s vlečkou.

7. Pri výbere sa zamerajte na výkon a kapacitu batérie

Výkon elektrického vozidielka je uvádzaný vo wattoch (W) a určuje maximálnu rýchlosť a kapacitu batérie vozidielka. Na trhu sa stretnete s výkonom motora elektrických vozidiel od 70 do 680 W a viac. Čím vyšší výkon motora vozdielko má, tým väčším výkonom disponuje aj batéria. Kapacita batérie je uvádzaná vo voltoch (V) a elektrické vozidielka majú väčšinou výkon batérie 12, 24 alebo 36 V.

Pre lepší prehľad uvádzame príklad výkonu vozidielka a kapacity batérie.

Výkon motora do 70 W je typický pre základné vozidielka s výkonom batérie do 6 V. Takéto vozidla sú pomalšie a najviac vyhľadávané pre najmenšie deti.

Vozidielko s výkonom 70 - 90 W má silnejšiu batériu (okolo 12 V) a tieto modely sú na trhu najrozšírenejšie.

Ak vyberáte vozidielko do náročného terénu, bude potrebovať silnejší motor. V tom prípade vyberajte výkon motora 140 - 180 W s batériou aspoň 24 V. Vozidlá s týmto výkonom majú nielen vyšší výkon, ale aj vyššiu cenu.

Pre staršie deti vyberajte elektrické vozidlo so silnejším motorom viac ako 680 W a batériou aspoň 36 V. Takéto modely môžu mať maximálnu rýchlosť viac ako 20 km/h.

Je dobre si tiež uvedomiť, že čím vyšší výkon má elektrické vozidlo pre deti, tým viac energie spotrebuje a tým častejšie si bude vyžadovať nabíjanie batérie. Kapacita batérie elektrických autíčok sa pohybuje okolo 6 - 7 Ah, čo predstavuje asi 1 - 2 hodiny jazdy. Na trhu nájdete elektrické vozidielka s dobíjacím akumulátorom (kvalitnejšie modely) alebo na batérie (nemajú až taký výkon).

8. Elektrické vozidlo pre deti s pohonom 2x2 alebo 4x4?

Ak chcete elektrické vozidielko pre dieťa na jazdu v kopcovitom teréne, môžete pouvažovať nad kúpou vozidla s pohonom 4x4, ktoré má lepšiu trakciu. Štvorkolky alebo autíčka s pohonom na všetky 4 kolesá sú označované, ako 4x4 a sú typické aj svojim vysokým výkonom (680 W a viac).

Vždy si však pri kúpe skontrolujete parametre vozidielka, pretože nie každé terénne auto musí mať pohon na všetky 4 kolesá.

Vozidlá s menším výkonom mávajú 2 motory na zadných kolesách a sú označované ako 2x2. Sú ideálne na jazdenie po rovnom teréne.

Elektrické autíčko BMW a funkcie.

9. Myslite aj na bezpečnostné funkcie

Čím viac funkcií má elektrické vozidlo, tým viac je atraktívne pre dieťa. Deti si môžu vo svojou elektrickom aute či motorke pustiť svoju obľúbenú hudbu prostredníctvom FM radia alebo MP3 prehrávača. Skvelými funkciami sú tiež klaksón alebo LED svetlá, ktoré majú okrem zábavnej funkcie aj bezpečnostnú funkciu a zvyšujú bezpečnosť dieťaťa počas jazdy.

Medzi ďalšie bezpečnostné funkcie radíme aj bezpečnostné pásy či bezpečnostné prúžky, ktoré by sa mali v kvalitných modeloch nachádzať.

Niektoré modely majú aj odpruženie kolies, čo je výhodou pri jazde na nerovnom teréne. Odpružené kolesá tlmia nárazy a počas jazdy poskytujú vyšší komfort vo vozidielku.

Diaľkové ovládanie vozidielka je výhodou najmä pre rodičov, ktorí môžu jazdu najmenších detí jednoducho regulovať a bezpečne ovládať na diaľku.

10. Kolesá - typy

Elektrické vozidlá pre deti môžu mať rôzne typy kolies. Je dobré vyberať kolesá vozidielka s ohľadom na terén, na ktorom bude vaše dieťa jazdiť.

Klasické plastové kolieska sú určené na rovný povrch (asfalt). Síce sa rýchlo opotrebujú no náhradné sú dostupné za skvelú cenu. Gumené kolesá sú určené na nerovný povrch vďaka ich skvelým tlmiacim vlastnostiam. Okrem toho sú pružné, mäkké a tiché. Typické sú pre štvorkolky a traktory.

Štýlové elektrické auto pre deti.

11. Cena detských elektrických vozidiel

Elektrické vozidielka sa stávajú čoraz viac cenovo dostupné a už základné modely kúpite do 100 euro. V tejto cenovej kategórii nájdete elektrické motorky a štvorkolky s menším výkonom a základnými funkciami.

Do cenovej kategórie od 100 - 200 eur sú zaradené modely s kvalitným spracovaním a perfektným výkonom, atraktívnymi funkciami a nechýbajú ani bezpečnostné prvky vo vozidle.

V cenovej kategórií od 200 eur už nájdete značkové elektrické vozidlá pre deti so silným motorom a vysokou kapacitou batérie.

Veríme, že vám naše praktické tipy pomohli a vyberiete skvelé elektrické vozidielko, ktoré bude robiť vášmu malému dobrodruhovi radosť.

Súvisiace kategórie

Elektrické autíčka pre deti Elektrické traktory pre deti Elektrické motorky pre deti Vonkajšie hračky